Jyllands-Posten

For første gang dominerer elbilerne i kampen om eftertragt­et titel

Det er fem forskellig­e biler, og så alligevel ikke. Faelles for de fem finalister til Årets Brugtbil 2024 er, at de er driftssikr­e, økonomiske og fås i en lang raekke forskellig­e udgaver. Og så er flertallet rene elbiler.

- CHRISTIAN SCHACHT

Hvis du overvejer at købe en brugt bil, kan det vaere en god idé at holde øje med kåringen af Årets Brugtbil, som snart kulminerer. Kåringens jury, som inkluderer bilekspert­er fra FDM, brancheorg­anisatione­n DBFU, Bilmagasin­et, Applus Bilsyn samt flere medier, herunder Jyllands-Posten, har nu udvalgt de fem finalister.

Juryen har med baggrund i de 125 mest solgte brugte biler i 2023 nomineret fem biler til finalerund­en, hvoraf tre er rendyrkede elbiler. Det drejer sig om Cupra Born, Skoda Enyaq og Volkswagen ID.4, mens Ford Kuga og Skoda Octavia bl.a. findes i varianter med benzin, diesel og som plug-in-hybrid.

I de senere år er der handlet omkring 450.000 brugte biler herhjemme hvert år, men hvad gør egentlig en brugtbil til et godt køb?

»Der er mange elementer, der indgår i et godt brugtbilkø­b. Er priserne på bilen lave, er den billig i drift, og er der risiko for uforudsete omkostning­er til reparation­er. Det er nogle af de faktorer, som juryen kigger på,« forklarer markedsana­lytiker Jan Lang fra Bilbasen, der arrangerer kåringen.

»Årets Brugtbil handler om at give rådgivning og inspiratio­n om de gode brugtbilkø­b, der er i markedet, og forsøger at formidle indsigter om, hvilke faktorer der gør en bil til et godt brugtbilkø­b,« siger han.

Vinderen af Årets Brugtbil 2024 kåres den 23. maj. Nu forestår der et naermere arbejde med at klarlaegge bilernes staerke og svage sider, og de skal bl.a. gås efter i sømmene på et FDM-testcenter.

Eftertragt­ede Skoda-modeller

Finalister­ne ligger i den dyre ende, men til gengaeld er det biler, der vaekker stor interesse, mener Jan Lang.

»Markedet for brugte elbiler går godt, og der bliver solgt mange biler i prisklasse­n op til 400.000 kr. Blandt bilerne i prisklasse­n mellem 300.000 og 400.000 kr. finder man mange elbiler. Derudover er der nyheder i prisklasse­n 200.000250.000 kr., hvor man efterhånde­n kan få meget for pengene,« siger han.

Generelt er prisen på elbiler faldet markant det seneste halvandet år, og ser man naermere på de tre elbiler i finalen, så er prisen alene i 2024 faldet med 6-9 pct. Det gør naturligvi­s, at man får meget for pengene.

Den største elbil i finalefelt­et er samtidig ved at udvikle sig til lidt af en klassiker blandt elbilerne. Tesla Model 3, der vandt kåringen forrige år, er fortsat den mest søgte på Bilbasen, men Skoda Enyaq er meget populaer.

»Elbilen fra Skoda har vist sig at vaere et begavet valg, og Enyaq er efter min mening ved at blive en naesten ikonisk elbil. Den har markeret sig staerkt på brugtmarke­det og er naesten ved at overtage efter Skoda Octavia,« siger Jan Lang om bilen, som der er godt 400 til salg af på brugtbilma­rkedet.

Priserne starter ved 218.000 kr., mens en gennemsnit­lig Enyaq lige koster 338.000 kr.

Skoda Enyaq blev lanceret i Danmark i efteråret 2021. Man skal vaere opmaerksom på, at de billigere modeller hedder Enyaq 50, og det er lig med et meget lille batteri og ditto raekkevidd­e.

Her kan man med fordel se efter i hvert fald en 60-udgave, men helst en Enyaq 80 med det største batteri på 77 kWh.

Skoda har to biler med i finalen, og Jan Lang er ikke i tvivl om, hvordan han vil karakteris­ere Octavia, der optraeder i den nyeste generation, der kom i 2019.

»Octavia er for laengst blevet et ikon, der har vist sig at vaere en af de mest vaerdifast­e biler på brugtmarke­det og har fungeret som det fornuftige køb for den veloriente­rede køber. Den er steget i vaerdi som den eneste bil i sin klasse. Nyere benzinbile­r er meget efterspurg­te,« siger Jan Lang.

Her starter priserne ved 158.000 kr. og ligger med et gennemsnit på 229.000 kr. Samtidig holder den prisen ekstremt godt.

Den nuvaerende Octavia, der netop nu kommer med et facelift, kom på markedet i efteråret 2020. Der er et bredt udvalg af benzinudga­ver, dieselmoto­rer, og den fås sågar som plug-in-hybrid. Et fornuftigt valg er udgaven med 1,5 benzinmoto­r og gerne med automatgea­r.

»Skoda Octavia er lidt af en klassiker, også når det gaelder om at holde prisen godt på brugtmarke­det,« siger Jan Lang. Det er til gengaeld ikke tilfaeldet for finalens anden bil med fossil drivlinje, Ford Kuga, som isaer er udbredt som plug-inhybrid.

Outsider fra Ford

»Ford Kuga overrasker i kåringen, men er populaer, fordi prisen er faldet på brugtvogns­markedet. Jeg vurderer dog, at Kuga vil fortsaette med at tabe i vaerdi. Den havde en vanskelig teknisk start, men får nu gode anmeldelse­r fra brugerne.«

Ford Kuga, der en overgang var Danmarks mest solgte bil, kom på markedet i starten af 2020 og fås fra 194.000 kr. med et gennemsnit på

291.000 kr. Der er generelt et stort udbud, og langt hovedparte­n er med den glimrende plug-inhybrid-drivlinje med 225 hk i alt og en elektrisk raekkevidd­e i praksis omkring 40-50 km.

De to sidste elbiler kommer også fra VW-gruppen. Den ene er Cupra Born, som lever lidt i skyggen af den teknisk naesten identiske VW ID.3. Det betyder, at modellen, der kom i slutningen af 2021, også er lidt billigere og har en gennemsnit­spris på 261.000 kr., og den billigste står til 218.000 kr.

»Cupra Born opfattes generelt som et godt køb,« siger Jan Lang, og det er også tilfaeldet med VW ID.4.

»Det er det fornuftige køb, hvor prisen er rigtig. Med det store antal biler til salg er der et bredt udvalg, og prisen er relativt lav,« lyder dommen fra markedsana­lytikeren.

VW ID.4 fik enorm opmaerksom­hed herhjemme, da den kom til salg i foråret 2021. De billigste modeller har et beskedent batteri på 52 kWh, mens dansker-modellen er med det største af slagsen på 77 kWh. Den bør man gå efter.

Priserne starter ved 212.000 kr. med det mindste batteri, mens prisen i gennemsnit er 319.000 kr.

Et stort salg af bilerne herhjemme og import af isaer elbiler fra Tyskland betyder, at udvalget af finalister­ne generelt er stort.

Tesla Model 3 er fortsat den mest søgte bil på Bilbasen, men hverken den eller Model Y er udvalgt til finalen. Sidste år blev det Hyundai Kona, der vandt titlen som Årets Brugtbil.

 ?? ?? Bilbasen står bag kåringen, og det er første gang, at elbilerne dominerer finalefelt­et. Det siger firmaets markedsana­lytiker Jan Lang. Foto: Brian Karmark
Bilbasen står bag kåringen, og det er første gang, at elbilerne dominerer finalefelt­et. Det siger firmaets markedsana­lytiker Jan Lang. Foto: Brian Karmark
 ?? ?? Ford Kuga var for tre år siden Danmarks mest solgte bil. På brugtbilma­rkedet falder priserne dog markant. Foto: Ford
Ford Kuga var for tre år siden Danmarks mest solgte bil. På brugtbilma­rkedet falder priserne dog markant. Foto: Ford
 ?? ?? Skoda Octavia er kendt for at holde brugtprise­n ekstremt godt, og det gaelder også den nuvaerende model. Foto: Lars Krogsgaard
Skoda Octavia er kendt for at holde brugtprise­n ekstremt godt, og det gaelder også den nuvaerende model. Foto: Lars Krogsgaard
 ?? ?? VW ID.4 er billigere end Skoda Enyaq og en eftertragt­et bil på brugtmarke­det. Foto: Lars Krogsgaard
VW ID.4 er billigere end Skoda Enyaq og en eftertragt­et bil på brugtmarke­det. Foto: Lars Krogsgaard
 ?? ?? Skoda Enyaq er allerede blevet en meget populaer bil på brugtmarke­det. Nu er den finalist til Årets Brugtbil 2024. Foto: Lars Krogsgaard
Skoda Enyaq er allerede blevet en meget populaer bil på brugtmarke­det. Nu er den finalist til Årets Brugtbil 2024. Foto: Lars Krogsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark