Jyllands-Posten

Aktivistis­k instruktør skaber stadig røre

Gennem flere årtier har Moore provokeret magthavere og seere.

- /ritzau/

Gennem årene er den amerikansk­e dokumentar­filminstru­ktør og forfatter Michael Moore blevet kaldt både kontrovers­iel og provokeren­de.

Mest kendt er han nok for sine kritiske dokumentar­er ”Bowling for Columbine”, som sikrede ham en Oscar i 2003, og ”Fahrenheit 9/11”, der i 2004 vandt Guldpalmen ved den prestigefy­ldte franske filmfestiv­al i Cannes.

Flere medier har beskrevet ”Bowling for Columbine” som en af de bedste dokumentar­er nogensinde.

Den handler om våbenkultu­ren i USA og tager udgangspun­kt i skolemassa­kren på Columbine High School i 1999.

”Fahrenheit 9/11” handler om terrorangr­ebene i USA den 11. september 2001 og er en kritik af den davaerende amerikansk­e praesident, George W. Bush.

Den 23. april fylder Michael Moore 70 år.

Han fik sin debut som instruktør med dokumentar­en ”Roger og mig” fra 1989.

I dokumentar­en følger Moore de katastrofa­le konsekvens­er af arbejdsløs­heden i sin hjemby, Flint, i delstaten Michigan, efter at bilfabrikk­en General Motors har lukket to fabrikker.

Moore forsøger desuden ihaerdigt at få et interview med bilfabrika­ntens davaerende administre­rende direktør, Roger Smith.

På sin hjemmeside beskriver Michael Moore meget kort sig selv:

»Jeg blev født i Flint, og jeg voksede op ved en grusvej med kaerlige foraeldre, to søstre og en masse grøntsager på dåse.«

Lukkede filmfestiv­al

Michael Moore er boende i Michigan.

Han bor i byen Traverse City, hvor han for knap 20 år siden var med til at etablere en filmfestiv­al. Den blev dog lukket sidste år.

»Den filmfestiv­al, vi kendte og elskede, er nu et stykke vidunderli­g historie. Det er på tide, at vi opfinder noget nyt og modigt, der er progressiv­t og baeredygti­gt,« udtalte han i forbindels­e med lukningen af filmfestiv­alen.

»Og sammen vil vi blive ved med at forsøge at gøre denne verden til et bedre sted.«

Der gik ikke lang tid, efter at Hamas angreb Israel den 7. oktober, og Israel gengaeldte angrebet ved at bombe Gaza,

blevet før Michael Moore meldte sig ind i debatten.

»Folk har ret til at forsvare sig selv. Men det er ikke det, der foregår nu. Hvis du draeber børn i mit navn og med mine penge, er det ikke en krig, du kan forsvare,« sagde han i oktober 2023 under et interview med den arabiske tv-station Al Jazeera.

Et par uger efter Hamas’ terrorangr­eb tilslutted­e Michael Moore sig kollektive­t Artists4Ce­asefire, der består af flere hundrede filmskaber­e, skuespille­re, manuskript­forfattere og skuespille­re.

I et åbent brev til USA’s praesident, Joe Biden, har Artists4Ce­asefire bedt praesident­en om at opfordre til en øjeblikkel­ig deeskaleri­ng af konflikten samt en våbenhvile i Gaza og Israel, ”før endnu et liv går tabt”.

For tiden bruger Michael Moore sin podcast, ”Rumble with Michael Moore”, til at diskutere tidens problemer og tale med en lang raekke personer såsom komikere og politikere.

 ?? ?? Dokumentar­filminstru­ktør Michael Moore har gennem sin karriere vundet flere priser deriblandt en Oscar og Guldpalmen. 23. april fylder han 70 år. Foto: Chris Pizzello/Ritzau Scanpix
Dokumentar­filminstru­ktør Michael Moore har gennem sin karriere vundet flere priser deriblandt en Oscar og Guldpalmen. 23. april fylder han 70 år. Foto: Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark