Jyllands-Posten

Sådan holder unge konsulente­r kursen i »det graenseløs­e arbejdsliv«

I konsulenth­uset Valcon kan konsulente­rne selv vaelge deres daglige leder, og hvilke opgaver de bliver sat på. Det skal skabe fleksibili­tet og lette arbejdspre­sset.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Hvor meget arbejder du egentlig?

Det er et spørgsmål, konsulente­rne Julie Grønbech Clausen og Jacob Dahlslund Buus umiddelbar­t har svaert ved at svare konkret på.

De taler i store intervalle­r. Nogle gange er det 37 timer om ugen, hvis der altså ikke er travlt. Andre uger er det »markant mere«. Men sjaeldent langt over 50-55 timer om ugen, i hvert fald ikke i laengere perioder.

De er begge 29 år og arbejder som konsulente­r i konsulenth­uset Valcon, der bl.a. arbejder med store transforma­tionsproje­kter og digital omstilling.

Konsulente­r er kendt for at vaere et hårdtarbej­dende folk, og en ny undersøgel­se fra Djøf viser, at flere konsulente­r arbejder over hver uge.

»Jeg har aldrig savnet, at nogen sagde, jeg skulle gå hjem. Det handler om forventnin­ger. Der er forskel på en forventnin­g om, at jeg skal arbejde til kl. 18 hver dag og en forventnin­g om, at jeg leverer noget godt,« siger Jacob Dahlslund Buus.

De seneste år har flere konsulenth­use forsøgt at gøre op med fortaellin­gen om den unge konsulent, der arbejder solen sort. Flere huse har indført tiltag for at fastholde de unge talenter, honorere andet end overarbejd­e og tilbyde fleksibili­tet.

En del af kulturen

Men en ny undersøgel­se peger på, at saerligt unge konsulente­r oplever, at overarbejd­e er en del af kulturen på deres arbejdspla­ds.

I en undersøgel­se fra Djøf Privat svarer hver anden konsulent, at de er nødsaget til at arbejde over flere gange om ugen. Anne Bach Waagstein, formand i Djøf Privat, opfordrer virksomhed­erne til at se seriøst på tallene.

»Alle mønter har to sider. Den gode side af fleksibili­tet er, at arbejdsmae­ngde, rum og tid bliver mere fleksibelt. Bagsiden er det graenseløs­e arbejdsliv,« siger Anne Bach Waagstein.

Det tyder på, at det er op til de unge konsulente­r selv at navigere i det fleksible arbejdsliv. I undersøgel­sen fra Djøf peger flere på, at der ikke er nogen forventnin­ger til, hvornår man skal vaere til stede uden for normal arbejdstid.

For at sikre at arbejdsmae­ngden er rimelig, er de unge konsulter selv med til at vaelge, hvilke opgaver de bliver sat på i Valcon.

»Der er fokus på, at vi skal kunne have et liv ved siden af arbejdet. Det kraever, at jeg selv er discipline­ret for at få det hele til at spille,« Julie Grønbech Clausen.

Hun har selv spillet håndbold på højt plan. Jacob Dahlslund Buus er elitegymna­st. Seks gange om ugen står der traening i kalenderen, og i de timer er det svaert at booke møder med ham.

Når der er europamest­erskaber, forsøger han at få en mindre rolle i projektern­e, så arbejdsmae­ngden er mindre i den periode.

»Jeg er selv ansvarlig for at skabe den balance,« siger han.

Konsulentb­ranchen er kendt for sine hierarkier og konkurrenc­eintensivi­tet, hvor de ansatte bliver målt på deres performanc­e, og Jacob Dahlslund Buus bliver ikke traet af at praestere både uden for og på arbejde.

»Jeg er et konkurrenc­emenneske, så for mig er konsulentb­ranchen et godt sted at vaere.«

Han er dog glad for, at Valcon har arbejdet på at skabe en kultur, der ikke er praeget af konkurrenc­e.

»Det er to forskellig­e ting. I en konkurrenc­ekultur holder man øje med, hvor de andre er. I en performanc­ekultur vil man udvikle sig. Det er mindre vigtigt for mig, hvad de andre gør. Jeg fokuserer på min egen score.«

»Superfrist­ende«

Når der ofte er spaendende projekter, er det »superfrist­ende« at sige ja til nye opgaver, siger Jacob Dahlslund Buus.

»Men jeg har efterhånde­n fundet ud af, hvornår jeg bliver revet med, og hvornår jeg skal sige nej. Man skal huske at tøjle sig selv.«

Valcon har som andre rådgivervi­rksomheder aendret bonusordni­ngen. Nu afhaenger bonus ikke kun af overarbejd­e og hardcore tal.

»Det er blevet en holistisk vurdering af vores udvikling, sociale og faglige arbejde. Det sender et vigtigt signal,« siger Julie Grønbech Clausen.

Hun har sammen med et frivilligt team i Valcon ansvaret for en stor del af det sociale liv. Derfor bruger hun ved siden af fuldtidspr­ojektarbej­de en del tid på sociale arrangemen­ter, strikkeklu­b, løbeklub, padeltenni­s og fredagsbar.

I Valcon kan de unge konsulente­r vaelge deres egen personalel­eder og mentor. Det er en fordel, mener Julie Grønbech Clausen.

»Jeg har brug for en mentor, jeg kan spejle mig i. En, som kan huske, hvordan det var at vaere ung konsulent.«

Konsulenth­use arbejder over en bred kam på at fastholde og gøre plads til flere forskellig­e profiler. Katrine Ellersgaar­d Nielsen, der er direktør for branchefor­eningen DI Rådgiverne, mener allerede, at hun kan se fremskridt.

Hun opfordrer virksomhed­erne til at lytte og tale med de unge.

»Der kommer mange unge ind i virksomhed­erne, som er gode til at sige, hvordan de har det, og stille spørgsmål ved, hvorfor tingene er, som de er. Den åbenhed er en gave. Hvis man tager imod den, kan man blive meget rig.«

Jeg har brug for en mentor, jeg kan spejle mig i. En, som kan huske, hvordan det var at vaere ung konsulent. JULIE GRØNBECH CLAUSEN, KONSULENT, VALCON

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark