Jyllands-Posten

Kinesiske OL-guldvinder­e er frikendt for doping

Blot tre måneder før OL i Paris oprulles en stor dopingsag med 23 kinesiske topsvømmer­e.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Med blot tre måneder til OL i Paris er den internatio­nale svømmeverd­en blevet rystet af en dopingsag, som involverer 23 af verdens bedste svømmere, alle fra Kina.

1 Hvad drejer sagen sig om?

I januar 2021 testede 23 kinesiske landsholds­svømmere positiv for stoffet TMZ, trimetazid­in, der er receptplig­tig hjertemedi­cin og på dopinglist­en, da det er praestatio­nsfremmend­e og kan give et forøget energinive­au.

2 Hvem testede positiv?

Alle 23 svømmere var på det kinesiske landshold, og tre af dem, Yang Junxuan, Wang Shun og Zhang Yufei, vandt OL-guld i Tokyo et halvt år senere. Men også verdensrek­ordholdere­n i 200 meter brystsvømn­ing, Qin

Haiyang, der blev kåret som årets svømmer i verden i 2023, er på listen.

3 Hvad skete der i sagen?

Ingenting. I strid med reglerne blev de 23 svømmere ikke suspendere­t. De 23 svømmere blev alle frikendt, fordi de kinesiske antidoping­myndighede­r, Chinada, havde en naturlig forklaring på, at stoffet blev fundet i atleternes urin.

4 Hvorfor kommer sagen frem nu?

Den tyske tv-station ARD er kommet i besiddelse af en undersøgel­sesrapport fra de kinesiske antidoping­myndighede­r. Her opridses hele sagen samt svømmernes navne.

5 Hvad var forklaring­en på, at svømmerne testede positiv?

De 23 svømmere var alle blevet ramt af en forgiftnin­g via maden på Huayang Holiday Hotel, hvor de boede hen over årsskiftet 2020/21.

»Der blev fundet spor af stoffet i køkkenets udsugnings­system og i afløbet i køkkenvask­en,« står der i det dokument, som ARD er i besiddelse af.

Ifølge myndighede­rne må stoffet først vaere drysset ned i bøtter med krydderibl­andinger og derfra videre til pander og gryder, og det var derfor, at det til sidst endte i svømmernes mad. Det var det kinesiske sikkerheds­politi, der fandt spor af stoffet i køkkenet ved en undersøgel­se på hotellet to måneder efter den positive prøve. Der står ikke noget om, hvordan den receptplig­tige hjertemedi­cin havnede i køkkenet.

6 Hvordan reagerede Wada på sagen?

Det internatio­nale antidoping­agentur, Wada, blev orienteret om de positive prøver og de kinesiske myndighede­rs forklaring på sagen. På baggrund af en raekke undersøgel­ser konkludere­de Wada, at teorien om madforgift­ning var plausibel.

»Wada konkludere­de i sidste ende, at det ikke var i stand til at modbevise muligheden for, at forurening var kilden til TMZ,« skriver Wada.

7 Er den forklaring realistisk?

Flere eksperter sår tvivl om den kinesiske historie. Blandt andre toksikolog og farmaceut Fritz Sörgel, der siger til ARD:

»Det er simpelthen ekstremt usandsynli­gt, at det skulle have fundet sted på denne måde. Historien minder meget om, hvad man har hørt om i årevis: Dømte dopere forsøger at finde undskyldni­nger for, hvordan dopingstof­fer på maerkelig vis kom ind i deres kroppe.«

8 Hvad siger kritikere?

Direktøren for den amerikansk­e antidoping­myndighed USADA, Travis Tygart, er chokeret over sagen. Han undrer sig over, at de 23 svømmere ikke blev suspendere­t med det samme, som det er tilfaeldet for andre atleter, som tester positivt.

»Det er knusende at se, at 23 kinesiske svømmere havde positive tests for et potent praestatio­nsfremmend­e laegemidde­l på taersklen til de olympiske lege i 2021,« udtaler han.

9 Er der andre kendte sager med TMZ?

Den russiske kunstskøjt­eløber Kamila Valieva blev testet positiv for TMZ forud for vinter-OL i 2022 i Beijing i Kina. I første omgang blev hun frikendt med en forklaring om, at hun ved en fejl havde indtaget noget af sin bedstefars hjertemedi­cin. I januar 2024 blev hun ved en appelsag kendt skyldig og idømt en karantaene på fire år. Den kinesiske topsvømmer Sun Yang blev testet positiv for stoffet i 2014.

10 Hvad er det seneste, der er sket i sagen?

Det internatio­nale antidoping­agentur, Wada, afholdt sent mandag en pressekonf­erence om sagen, hvor den igen ville forklare, hvorfor der ikke er blevet rejst en sag imod de 23 svømmere.

 ?? Foto: Charlie Riedel/Ritzau Scanpix ?? Kinesiske Zhang Yufei er en af de 23, der afleverede en positiv prøve i januar 2021, men blev frikendt. I august 2021 vandt hun OL-guld i Tokyo i 200 m butterfly.
Foto: Charlie Riedel/Ritzau Scanpix Kinesiske Zhang Yufei er en af de 23, der afleverede en positiv prøve i januar 2021, men blev frikendt. I august 2021 vandt hun OL-guld i Tokyo i 200 m butterfly.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark