Jyllands-Posten

Brystkraef­tpatienter får ret til behandling, der kan forlaenge levetiden

Prisen på en saerlig brystkraef­tmedicin er forhandlet så langt ned, at Medicinråd­et nu anbefaler behandling­en.

- MARIA DALHOFF TEA KROGH SØRENSEN maria.dalhoff@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Patienter med en saerlig type brystkraef­t får nu også mulighed for at forlaenge deres levetid med laegemidle­t Enhertu.

Medicinråd­et anbefalede i januar 2023 Enhertu til en gruppe brystkraef­tpatienter med kraefttype­n HER2-positiv, men nu anbefaler rådet også produktet til patienter med brystkraef­ttypen HER2low. Årsagen til beslutning­en er, at laegemidde­lvirksomhe­den bag Enhertu har saenket prisen på opfordring fra Medicinråd­et.

»Jeg er tilfreds med, at det lykkedes at få indgået en aftale, hvor prisen i højere grad afspejler, at der er usikkerhed om effekten, så vi nu kan anbefale Enhertu til flere brystkraef­tpatienter,« siger Birgitte Klindt Poulsen, naestforpe­rson for Medicinråd­et, i en pressemedd­elelse.

Ifølge Medicinråd­et forventes 130 nye patienter årligt at vaere kandidater til brug af produktet, som rådet vurderer kan forlaenge patientern­es levetid, selvom det er meget usikkert hvor laenge.

Hos Brystkraef­tforeninge­n er formand Anja Skjoldborg Hansen meget glad for, at Medicinråd­et har besluttet at anbefale Enhertu også til patienter med fremskrede­n HER2-low-brystkraef­t. Det vil ifølge hende gavne en ny gruppe af brystkraef­tramte kvinder, bl.a. de mange, der selv har finansiere­t deres kraeftbeha­ndling, fordi de har fået afslag.

»Det er selvfølgel­ig aergerligt, at det igen er prisen, der har vaeret afgørende for beslutning­en, men det er positivt, at resultatet denne gang faldt ud til patientern­es fordel. Det er også beskaemmen­de, at det har taget så lang tid at sagsbehand­le,« siger Anja Skjoldborg Hansen.

For syge til at få glaede

Desvaerre vil der ifølge hende vaere nogle brystkraef­tpatienter, der har ventet så laenge på godkendels­en, at de i mellemtide­n er blevet for syge til at få gavn af behandling­en.

»Der er noget, der tyder på, at vi i Danmark enten er for dårlige til at forhandle pris eller saetter for lav vaerdi på menneskeli­v, når flere typer af kraeftmedi­cin med gode resultater afvises, selv om de godkendes i landene omkring os,« siger Anja Skjoldborg Hansen.

Isaer springer det ifølge hende i øjnene, at laegemidle­t Trodelvy, der beviseligt giver en god levetidsfo­rlaengelse til kvinder med den mest aggressive form for brystkraef­t (triple-negativ), fortsat ikke er godkendt i Danmark på grund af prisen. Medicinen er f.eks. for laengst taget i brug i Norge.

Den nye prisaftale indeholder en såkaldt trappetrin­srabat, hvilket betyder, at prisen er højest for de første behandling­er og trinvist falder, alt efter hvor stort forbruget er. Listeprise­n for et års behandling med Enhertu er ca. 770.000 DKK for en patient med en gennemsnit­svaegt på 71 kg. Prisen afhaenger af patientens vaegt, da dosis afhaenger af vaegten. Ifølge Medicinråd­et er der nu forhandlet en lavere aftalepris, som er fortrolig efter virksomhed­ens ønske.

Medicinråd­et vil nu holde øje med forbruget og effekten af Enhertu til patienter med HER2-lav-brystkraef­t.

»Selvom vi har fået en bedre prisaftale, er Enhertu stadig en meget dyr behandling, og der er fortsat usikkerhed om effekten. Derfor er det vigtigt at få fulgt op, så vi får bedre viden om brugen, effekten og bivirkning­erne af Enhertu i dansk klinisk praksis,« konstatere­r Birgitte Klindt Poulsen.

Medicinråd­et har derfor en forventnin­g til, at Danish Breast Cancer Group (DBCG) opsamler yderligere data for behandling­ens effekt og alvorlige bivirkning­er, samt hvilke patienter med HER2lav-brystkraef­t der bliver sat i behandling med Enhertu. Medicinråd­et vil se på disse data om to år og vurdere, om anbefaling­en fortsat skal vaere gaeldende.

 ?? ?? Ifølge Medicinråd­et forventes 130 nye patienter årligt at vaere kandidater til brug af laegemidle­t Enhertu.
Ifølge Medicinråd­et forventes 130 nye patienter årligt at vaere kandidater til brug af laegemidle­t Enhertu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark