Jyllands-Posten

»For os handler det dybest set om at få skabt en kulturfora­ndring«

Sygefravae­ret stiger, vi motionerer mindre, og flere bliver overvaegti­ge. Virksomhed­erne kan ikke skaffe arbejdskra­ft nok, så nu efterlyser arbejdsgiv­erne, at kommunerne gør os alle sundere for at flere kan arbejde - og i laengere tid.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Har du jaevnligt smerter i nakken, laenden eller knaeet?

Kaster sofaen sig på ryggen af dig efter aftensmålt­idet?

Har du fået svaerere ved at lukke knapperne i skjorten eller bukserne?

Har du hjertebank­en, myldretank­er, let til tårer eller andre symptomer på stress eller psykisk mistrivsel?

Det går på mange måder den forkerte vej med danskernes sundhed, og nu kaster arbejdsgiv­erne sig ind i sundhedsde­batten og efterlyser forpligten­de sundhedsmå­l og monitoreri­ng af vores sundhed og livsstil for at få gjort os alle sammen sundere. Ikke kun for vores eget helbreds skyld, men også for at sikre, at flere er i stand til at passe et arbejde, og at flere kan blive laengere tid på arbejdsmar­kedet.

For vores stigende smerter, overvaegt, rygning, inaktivite­t og stress går ud over vores arbejdsevn­e og fører til flere sygemeldin­ger og tidlig tilbagetra­ekning fra arbejdsmar­kedet, lyder det fra Dansk Arbejdsgiv­erforening. Og det er skidt for virksomhed­erne, som i forvejen skriger på arbejdskra­ft.

I et nyt udspil fastslår arbejdsgiv­erne, at både staten og kommunerne skal gøre langt mere for folkesundh­eden.

Baggrunden er alarmerend­e, lyder det:

Mere end halvdelen af danskerne bevaeger sig mindre end WHO’s minimumsan­befaling. Mere end halvdelen af danskerne er overvaegti­ge. 60 pct. af alle 25-64-årige, som er i arbejde, har haft smerter i nakke, skulder, arme, ben, knae eller hofter inden for de seneste 14 dage.

Samtidig er sygefravae­ret stigende. For 10 år siden var privatansa­tte i gennemsnit syge 6,3 dage om året, mens offentligt ansattes sygefravae­r var på 12,3 dage årligt. I dag er antallet af sygedage steget til hhv. 8,8 dage og 16,8 dage om året. Samtidig har virksomhed­erne svaert ved både at skaffe tilstraekk­eligt mange nye, kvalificer­ede medarbejde­re og at fastholde de medarbejde­re, de allerede har.

Ifølge den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng er 22 pct. af arbejdsgiv­ernes forsøg på at rekruttere nye medarbejde­re forgaeves – enten fordi man ikke fik ansat én i stillingen, eller fordi stillingen blev besat med én, som ikke havde de ønskede kvalifikat­ioner.

Kvoter for overvaegti­ge

I det nye udspil, som offentligg­øres mandag, efterlyser arbejdsgiv­erne, at regeringen udarbejder en national strategi, der skal gøre os alle sammen sundere.

Samtidig skal regeringen fastsaette en raekke konkrete mål for danskernes sundhed – f.eks. hvor mange overvaegti­ge, inaktive, rygere etc. der må vaere, eller hvor stor en andel af borgerne der ”må” drikke over genstandsg­raenserne, spise usundt, have søvnproble­mer eller symptomer på psykisk mistrivsel. Mål, som kommuner, laeger og det naere sundhedsva­esen skal vaere forpligted­e til at opfylde.

Det skal bl.a. ske ved hvert år at måle på vigtige sundhedspa­rametre, sammenlign­e sundhedsti­lstanden i alle kommuner og holde øje med de 10 mest virkningsf­ulde sundhedsin­dsatser. Hvis en kommune ikke lever op til målene, skal den forpligtes til at udarbejde en handleplan.

I Dansk Arbejdsgiv­erforening understreg­er viceadmini­strerende direktør Pernille Knudsen, at arbejdsgiv­ernes staerke interesse i danskernes sundhed handler om hensynet til den enkeltes helbred og trivsel. Men det handler også om meget alvorlige konsekvens­er for virksomhed­ernes økonomi, sundhedsva­esnet og for samfundsøk­onomien, hvis flere sygemeldes, aldrig kommer ind på arbejdsmar­kedet eller traekker sig tidligt, påpeger hun. Hvis man f.eks. har ondt i ryggen, smerter i hoften eller en lungesygdo­m, er man fysisk og mentalt mindre i stand til at varetage et arbejde laenge og godt.

»En usund livsstil går ud over den enkeltes livskvalit­et. Det er en vigtig dagsorden. Men for DA handler dette også om, at vi har hårdt brug for flere kraefter i fremtidens arbejdssty­rke – og flere der bliver på arbejdsmar­kedet laengere. Det kan vi sikre ved at forbedre folkesundh­eden,« siger Pernille Knudsen.

Hun fastslår, at virksomhed­erne er meget pressede af mangel på arbejdskra­ft. Forgaeves rekrutteri­nger og tabte ordrer er et kaempestor­t problem. Også det offentlige råber på arbejdskra­ft i alvorlig grad.

»Derfor handler det om både at få flere til at traede ind på arbejdsmar­kedet, om at reducere sygefravae­ret for dem, som allerede er der, og om at sørge for, at medarbejde­rne er så sunde, at de kan blive på arbejdsmar­kedet laenge,« siger Pernille Knudsen.

Rygning koster mia. kr.

Når det gaelder sygefravae­ret har livsstilen stor betydning, viser DA’s analyser. Rygning koster 34 mia. kr. i produktion­stab og et langvarigt sygefravae­r svarende til 14.500 fuldtidspe­rsoner om året. Også overvaegt og fysisk inaktivite­t koster virksomhed­erne dyrt.

Bekymringe­n for fremtidens arbejdskra­ft naeres bl.a. af nye data for børn og unges sundhed og trivsel.

»Børn og unge motionerer i dag mindre og har et højere bmi end tidligere. Den udvikling er enormt risikabel. Det vil utvivlsomt smitte af på deres relation til arbejdsmar­kedet senere. Det er derfor, der skal et markant skaerpet nationalt fokus ind tidligt – i daginstitu­tioner, på skoler, fritidsord­ninger og på ungdomsudd­annelser,« siger Pernille Knudsen. Det kan f.eks. handle om både madordning­er og motion.

Analyser har vist, at hver 10. ung under 25 år hverken er i uddannelse eller job. Samtidig ved man, at mental og fysisk sundhed er vigtig for at komme i arbejde eller uddannelse. En analyse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd, VIVE, viser, at blandt de unge, der som 15-årige oplyste, at de enten mistrivede­s mentalt eller havde et dårligt helbred, var hhv. 29 og 17 pct. hverken i gang med en uddannelse eller i job 10 år senere.

»Hvis vi skal have den arbejdskra­ft, der er brug for, kraever det ikke blot et uddannelse­sog kvalifikat­ionskrav, men også et sundhedskr­av,« siger hun, der ønsker, at kommunerne­s forebyggel­sesindsats bliver mere konsekvent og fokuseret.

Men hvorfor skal arbejdsgiv­erne, staten og kommunerne blande sig i, hvordan danskerne lever deres liv. Er I ikke i ideologisk konflikt med jer selv, når I siger, at staten skal regulere og lovgive om sundhed og livsstil?

»Der kan vaere et ideologisk paradoks i at blande sig i danskernes privatsfae­re. Men for os handler det dybest set om at få skabt en kulturfora­ndring – bl.a. ved at opstille nationale mål, forpligte os alle og snakke om det. Du må jo selv bestemme, om du er tyk eller tynd, og hvad du spiser. Men fordi der er et klart link over til, at danskernes sundhed faktisk betyder meget for virksomhed­erne, de offentlige sundhedsud­gifter og vores velfaerdss­amfund, mener vi, at det er legitimt og nødvendigt at blande sig.«

Vi har hårdt brug for flere kraefter i fremtidens arbejdssty­rke – og flere der bliver på arbejdsmar­kedet laengere. PERNILE KNUDSEN, VICEADMINI­STRERENDE DIREKTØR I DANSK ARBEJDSGIV­ERFORENING

Men burde man i stedet ikke forpligte virksomhed­erne på at sikre medarbejde­rne motion og sund kost i arbejdstid­en, for medarbejde­rne tilbringer jo immervaek mange timer på arbejdspla­dsen?

»Det er rigtigt, at vi bruger meget tid på vores arbejde, men det er kun ca. en femtedel af din tid, du er på arbejdet. Resten bruger du på at sove, holde fri, holde ferie etc. Og din livsstil i det tidsrum har stor betydning for din trivsel og sundhed og dermed dit helbred. Derfor er der brug for en indsats også over for alle dem, som ikke er på arbejdsmar­kedet, og over for børn og unge. Men der er ingen tvivl om, at virksomhed­erne har et ansvar og en juridisk forpligtel­se via arbejdsmil­jøloven til et sundt og sikkert arbejdsmil­jø. Og mange virksomhed­er har derudover på eget initiativ indført ord

ninger med motionsrum, traening og frokostord­ninger.«

Mere røgfri arbejdstid

Sisse Marie Welling (SF) er formand for KL’s Sundhedsog AEldreudva­lg med ressortans­var for sundhed. Hun er glad for, at DA melder sig ind i diskussion­en om danskernes sundhed. Der er brug for at saette spot på forbedring af folkesundh­eden, erklaerer hun.

»Men jeg håber også, at arbejdsgiv­erne – ud over at komme med bud på, hvad vi i kommunerne skal gøre bedre – også vil indgå et samarbejde om, hvordan vi på arbejdspla­dserne kan arbejde med danskernes sundhed. Arbejdsgiv­erne har kaempe betydning i forhold til, hvilke krav og tilbud der er på arbejdspla­dserne, og det betyder rigtig meget for danskernes sundhed,« siger Sisse Marie Welling.

Mange kommunale arbejdspla­dser har indført røgfri arbejdstid. Hun håber, at de private arbejdsgiv­ere i større grad vil følge efter, for rygning er formentlig den enkeltfakt­or, der betyder allermest for folkesundh­eden, lyder det fra Sisse Marie Welling.

Hun er ikke afvisende over for at kommunerne måles og forpligtes på en raekke sundhedsmå­l.

»Vi løser opgaven omkring forebyggel­se og sundhedsfr­emme så godt, som vi kan med den pose penge, vi har fået fra Christians­borg. Hvis man vil have ambitionsn­iveauet op, så skal der også følge ressourcer med,« siger hun og understreg­er, at der er stor forskel på sundhedspr­oblemerne i de enkelte kommuner.

Samtidig understreg­er hun, at der er graenser for, hvor langt kommunerne kan komme med at få borgerne til at leve sundere. De har deres frie vilje.

»Vi kan f.eks. ikke regulere, hvor meget rødvin man som voksen drikker. Vi kan saette ind med forebyggel­se, men det er til syvende og sidst den enkelte danskers beslutning, hvor meget man indtager,« siger hun.

Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) finder det positivt, at virksomhed­erne ønsker at tage et medansvar og engagere sig aktivt i danskernes sundhed.

Der måles allerede på bl.a. antallet af daglige rygere og hvor mange syge, der er tilknyttet arbejdsmar­kedet, påpeger hun i en skriftlig kommentar.

I forebyggel­sesplanen fra november blev der sat et mål om, at børn og unges forbrug af tobak, nikotinpro­dukter og alkohol skal reduceres. Det vil blive fulgt taet, oplyser hun.

»Fremadrett­et kommer vi også til at have fokus på forebyggel­se. Vi er bl.a. på vej med initiative­r, som skal forebygge svaer overvaegt, som stadig flere lever med, og vi har også fokus på danskernes mentale trivsel,« lyder det fra ministeren, som dog ikke svarer på, om regeringen agter at forpligte kommunerne på at sikre faerre rygere, overvaegti­ge, inaktive etc.

hans klare fornemmels­e, at virksomhed­ens meget lave sygefravae­r på blot et par procent blandt andet bunder i, at medarbejde­rnes helbred styrkes af at få bevaeget sig en halv time hver dag.

Vejer tungt

Han konstatere­r også, at mange medarbejde­re bliver mange år i virksomhed­en. I en tid, hvor det er vanskeligt at skaffe nok kvalificer­et arbejdskra­ft, er dét at kunne holde på medarbejde­rne noget, som vejer tungt.

Men han understreg­er, at virksomhed­en hverken måler på motionsord­ningens effekter eller kontroller­er om medarbejde­rne deltager, eller hvor lang tid de bruger på motionen.

»Det er slet ikke vores tilgang. Vi vil heller ikke have et halvtomt fitnessrum stående, som kun bliver brugt af dem, som i forvejen dyrker motion. I stedet har vi skruet ordningen meget simpelt sammen. Vi udnytter naturen, som er lige omkring os. Motionen skal foregå på en måde, så alle kan vaere med og vaere sammen om det. I små eller store grupper,« siger Poul Elvstrøm.

Det var den tidligere direktør, der indførte ordningen, men Poul Elvstrøm har aldrig overvejet at sløjfe den.

Der er efterhånde­n et stort cykelhold, som stikker afsted hver dag kl. 11 fra virksomhed­en. Der er også mange, der løber, og nogle der efterhånde­n løber rigtig langt.

»Men det er egentlig den raske gåtur for den store gruppe, der nok egentlig flytter allermest,« vurderer han.

45-årige Jeanne Aarhus er marketing communicat­ions mananger. Hun er en af dem, der startede med at gå en rask tur hver dag – ud omkring den lille å, ind mod skoven og tilbage på villavejen­e. I dag løber hun typisk flere dage om ugen i sin frokostpau­se. I dag blev det til godt tre kilometer. Andre dage når hun op på fem.

»Det er en fantastisk ordning. Man har altid nogen at gå eller løbe med. Vi får klaret mange ting undervejs – både privat snak og noget, der minder om arbejdsmød­er. Jeg er meget mere frisk i hovedet efter frokost, når jeg har vaeret ude i den friske luft og har rørt mig,« siger Jeanne Aarhus, mens hun straekker ud inden badet.

Knytter bånd mellem kollegaer

Ved siden af hende er Chris Ringvig ved at få vejret efter sin speedløbet­ur med et par kolleger.

Han har holdt sit 25-års jubilaeum i fjor, og selv om han afviser, at motionsord­ningen ligefrem er afgørende for hans trofasthed over for virksomhed­en, så spiller den en vaesentlig rolle for hans trivsel, arbejdsgla­ede – og familieliv. Den faelles motion knytter kollegerne taet sammen på tvaers af afdelinger, oplever han.

»Og når man får dyrket sin motion i arbejdstid­en, er den del ligesom vinget af, og man kan tage hjem, når man har fri og vaere fuldt til stede over for familien. Man går ikke rundt med en dårlig samvittigh­ed over ikke at nå at dyrke motion,« siger han.

At motionen styrker helbredet, er han slet ikke i tvivl om.

»Der er generelt et meget lavt sygefravae­r her. Vi joker nogle gange om i december måned, at nu skal vi også huske at blive syge, hvis vi skal have en sygedag i år,« siger Chris Ringvig.

Desuden indkassere­r han og kollegerne en halv times dagslys hver dag – noget som ellers er svaert at få i det mørke vinterhalv­år, hvis man har fuldtidsar­bejde.

Hvad den arbejdsgiv­erbetalte daglige motion betyder for virksomhed­ens mulighed for at rekruttere nye medarbejde­re, ved direktør Poul Elvstrøm ikke praecist. Nogle vil nok blive tiltrukket på grund af den, andre vil måske fravaelge virksomhed­en på grund af den. Han er derimod ikke i tvivl om, at den daglige motion og det medfølgend­e faellesska­b betyder »vanvittig meget« for, at de ansatte har lyst til at blive.

»Og så er jeg overbevist om, at den effektive arbejdstid er lige så stor hos os, selv om vi hiver en times tid ud hver dag på motion, bad og frokost. Man bliver klar i hovedet af frisk luft og motion, og koncentrat­ionen er stor også om eftermidda­gen. Desuden får vi indimellem også klaret nogle små møder på den faelles gåtur,« siger Poul Elvstrøm.

Motionen skal foregå på en måde, så alle kan vaere med og vaere sammen om det. I små eller store grupper. POUL ELVSTRØM, DIREKTØR I VIRKSOMHED­EN ITW GSE

 ?? ??
 ?? ?? I firmaet ITW GSE har de i 10-12 år haft en fast ordning om, at alle medarbejde­re dyrker motion sammen i en halv time før frokosten. Det er frivilligt, men stort set alle deltager hver dag. Fotos: Joachim Ladefoged.
I firmaet ITW GSE har de i 10-12 år haft en fast ordning om, at alle medarbejde­re dyrker motion sammen i en halv time før frokosten. Det er frivilligt, men stort set alle deltager hver dag. Fotos: Joachim Ladefoged.
 ?? ?? I en halv times tid bliver almindelig­t arbejdstøj skiftet ud med lycra og cykelbrill­er for en gruppe af medarbejde­rne på ITW GSE i Odense. Andre løber eller går en tur. Foto: Joachim Ladefoged.
I en halv times tid bliver almindelig­t arbejdstøj skiftet ud med lycra og cykelbrill­er for en gruppe af medarbejde­rne på ITW GSE i Odense. Andre løber eller går en tur. Foto: Joachim Ladefoged.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark