Jyllands-Posten

GPS og afføringsp­oser bliver obligatori­ske på Mount Everest

Everest saesonen er i gang, og i år åbner også Kina for ekspeditio­ner til toppen af verdens højeste bjerg.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Hver person producerer 250 gram afføring om dagen og vil tilbringe mindst to uger i lejrene. DIWAS POKHREL, EVEREST SUMMITEERS ASSOCIATIO­N – TIL TV-KANALEN CNN

Saesonen er i gang. Et par uger forsinket på grund af problemer med isen i det frygtede Khumbu-isfald. Men nu er isfalds-doktorerne faerdige med at udlaegge de reb og stiger, der er blevet vigtige forudsaetn­inger for at bestige verdens højeste bjerg.

Mount Everest saesonen bliver ikke, som den plejer. Efter en dramatisk 2023-saeson med et rekordstor­t antal dødsfald har de nepalesisk­e myndighede­r taget ekstra skridt til forbedring af sikkerhede­n – og har samtidig lyttet til kritikken fra dem, der haevder, at Mount Everest er en gigantisk uhygiejnis­k losseplads.

Den 14. april ankom et hold på 12 soldater fra den nepalesisk haer og 18 sherpaer til den navnkundig­e Base Camp – udgangspun­ktet for alle forsøg på at bestige verdens højeste tinde fra Nepalsiden. Siden

det første hold blev sendt af sted i 2019 og til og med 2023 har denne fortrop fjernet 110 tons affald fra området og fra lejre og bjergsider højere oppe.

Lig ned fra bjerget

I år har missionen vaeret at fjerne 10 tons, og som noget nyt også at bringe nogle af de mange efterladte lig ned fra bjerget. På grund af de ekstreme forhold og risici forbundet med den type operatione­r er bjergbesti­gere og sherpaer, der ikke overlevede strabadser­ne, blevet efterladt som dybfrosne påmindelse­r om, at drømmen om at nå toppen altid er med livet som indsats.

Mange af dem er synlige fra ruterne op mod tinden, og adskillige er blevet kendte pejlemaerk­er undervejs. For eksempel ”Grønne Støvler” – en indisk mand, som døde i 1996 naer en grotte, som alle må passere på vejen mod toppen. Som mange af de andre er ”Green Boots” i dag en letgenkend­elig milepael, der fortaeller, hvor på bjerget man befinder sig.

Nu gøres der et forsøg på at fjerne nogle af dem, der er dukket ud af de smeltende og bevaegelig­e gletsjere. Eller dem, hvis sidste hvilested har vaeret kendt, måske i årtier, men som er blevet efterladt på grund af risikoen ved at bringe dem ned fra dødszonen over 8.000 meters højde.

Mange er bare forsvundet. Deres skaebne uvis. Faret vild i snestorme, styrtet ned ad bjerget, ramt af stenskred eller laviner eller slet og ret omkommet, fordi kraefterne eller ilten slap op.

I den tragiske 2023-saeson med et rekordstor­t antal døde var der med sikkerhed 12 omkomne, mens 6 tilhører kategorien forsvundne. Ingen er i tvivl om, at de er døde, men det har vaeret umuligt at bekraefte officielt, fordi ingen aner, hvor de er.

Mere end 200 døde befinder sig stadig på bjerget på kendte eller ukendte positioner.

Vil have bedre overblik

Myndighede­rne har nu besluttet at få et bedre overblik over, hvad der bliver af dem, der ikke kommer ned i live, og samtidig optimere muligheder­ne for succesfuld­e redningsak­tioner.

Fra i år er det obligatori­sk at vaere udstyret med en chip, der via GPS-systemet kan fastlaegge klatrernes position hele vejen. Alle skal leje en chip af regeringen. Den sys ind i jakken inden starten på opturen og skal leveres tilbage efter nedstignin­gen.

Den vil også have betydning for de redningsak­tioner, der er en del af hverdagen under den fire-seks uger lange saeson i april-maj, hvor hundredvis af udlaending­e og sherpaer saetter kursen mod verdens tag.

Selv under de bedste forhold er redningsak­tioner i og omkring Mount Everest risikable. Med en GPS håber man på at vinde livsvigtig­e minutter, når nødstedte skal lokalisere­s og bringes i sikkerhed.

Som noget nyt er det fra i år også obligatori­sk at benytte WAG-poser (Waste Alleviatin­g Gel). Det er poser til afføring, som hundeejere i vestlige storbyer også kan vaere udstyret med, når de lufter vovsen. Den nepalesisk­e regering har designet specielle poser, som alle bliver udstyret med.

Det er et led i den generelle opgraderin­g af de miljømaess­ige aspekter af den stigende trafik. Lokale og internatio­nale miljøorgan­isationer har i mange år advaret om risikoen for forurening af de nedre regioner af bjerget, efterhånde­n som de seneste 60-70 års menneskeli­ge aktivitete­r har efterladt store maengder af skrald og affald på vejen op mod toppen.

Overbefolk­ning og affald vaeret to af de største problemer i de senere år, og netop menneskeli­gt affald har vaeret den største miljømaess­ige udfordring.

»Hver person producerer 250 gram afføring om dagen og vil tilbringe mindst to uger i lejrene højere oppe som forberedel­se til at nå toppen,« fortalte Diwas Pokhrel fra Everest Summiteers Associatio­n til tv-kanalen CNN i et program om saesonopta­kten.

At bestige Mount Everest er en drøm, som flere og flere forsøger at realisere. Bare sidste år udstedte den nepalesisk­e regering 478 licenser. Det tal inkluderer ikke sherpaer og andre typer hjaelpere.

Sidste år var der 1.200 mennesker på bjerget i forårsvind­uet, der normalt åbner midt i april og lukker, når vejret skifter i slutningen af maj

2024 kan blive et nyt rekordår, fordi Kina har åbnet for ruten via Tibet. Langt de fleste bruger under normale omstaendig­heder ruten gennem Nepal i stedet for den anden kendte rute fra Kinasiden. Sådan har det vaeret eksklusivt siden 2020, da Kina lukkede Mount Everest for udlaending­e på grund af corona. Men ruten genåbnes i år, og det vides med sikkerhed, at et par ekspeditio­ner er på vej mod toppen fra den kinesiske side.

 ?? Foto: Purnima Shrestha/AFP ?? Teltlejren i Base Camp ved foden af Mount Everest er klar til saesonen 2024. Den kommer i gang med et par ugers forsinkels­e på grund af problemer med isen i det frygtede Khumbu-isfald, som alle skal passere på vejen mod toppen af verdens højeste bjerg.
Foto: Purnima Shrestha/AFP Teltlejren i Base Camp ved foden af Mount Everest er klar til saesonen 2024. Den kommer i gang med et par ugers forsinkels­e på grund af problemer med isen i det frygtede Khumbu-isfald, som alle skal passere på vejen mod toppen af verdens højeste bjerg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark