Jyllands-Posten

»Vi har bevist, at vi kan få elefanter til at danse«

Våbenindus­trien i Ukraine var brudt sammen, da Rusland for godt to år siden invaderede landet. Oleksandr Kamyshin er manden, der står i spidsen for at omdanne den gamle industri fra sovjettide­n, og efter et ministerbe­søg spiller Danmark en central rolle i

- THOMAS FUNDING THERKILDSE­N thomas.f.therkildse­n@jp.dk

Anden Verdenskri­g blev lige så meget vundet på våbenfabri­kkerne i USA og Sovjetunio­nen, som de gjorde på slagmarken. Det vil mange historiker­e argumenter­e for. De allierede producered­e ganske enkelt flere kampvogne, lastbiler og kanoner end den nazistiske industrima­skine, og derfor vandt de krigen.

Det samme industriel­le kapløb er lige nu i gang mellem Ukraine og Rusland. Og midt i den kamp står Oleksandr Kamyshin. Han er minister for strategisk­e industrier, hvilket i

Ukraine er synonym for forsvarsin­dustrien. Jyllands-Posten mødte ham på et øvelsester­raen i Ukraine.

Oleksandr Kamyshin ligner ikke en minister, som vi kender dem. Sort uniform. Mohawk-frisure. I det hele taget en attitude, der ville få de fleste til at gå over på den anden side af fortovet, hvis de mødte ham.

Han blev indsat af praesident Volodymyr Zelenskyj for et år siden. Før det var han bestyrelse­sformand for de ukrainske jernbaner. »Rygraden i Ukraines sikkerhed,« som han kalder det. Det er på jernbanern­e, at våben, soldater, forsyninge­r og flygtninge transporte­res.

Men nu er opgaven en anden.

»Et år før invasionen producered­e Ukraines forsvarsin­dustri nul granater. Nul,« fortaeller han, mens han ryster på hovedet. Hans job er at aendre det tal. Ukraines forsvarsin­dustri skal op i et helt andet gear, og Danmark er spydspids i bestraebel­serne.

»Et nybrud«

Og netop dette aerinde bragte lørdag forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) til det vestlige Ukraine. Med på turen var Jyllands-Posten.

Her skulle de danske ministre inspicere det nyeste militaere isenkram, som den ukrainske forsvarsin­dustri kan praestere.

Helt centralt er den relativt nyudvikled­e selvkørend­e artillerik­anon Bohdana. Den vender vi tilbage til.

Ministerbe­søget i Ukraine indeholdt en ceremoniel underskriv­else af en hensigtser­klaering, som de to danske ministre betegner som et »nybrud« i den militaere støtte til Ukraine.

Danmark har som det første land nogensinde besluttet at give støtte direkte til den ukrainske forsvarsin­dustri i stedet for som hidtil at sende vestligt udstyr til fronten.

Lavpraktis­k foregår det på den måde, at Danmark agter at bestille våbensyste­mer ved ukrainske virksomhed­er. Når våbnene så er produceret, doneres de med det sam

me til de ukrainske styrker. Ifølge Troels Lund Poulsen vil det kunne løse nogle af de udfordring­er, ukrainerne i dag har med det vestlige materiel, de modtager.

»Det er et stort problem for ukrainerne at vedligehol­de det materiel, de modtager. Det kraever meget uddannelse, og man kan frygte, at meget af det går til spilde, fordi det ikke bliver repareret,« fortaeller forsvarsmi­nisteren.

»Har de selv produceret deres våben, vil de vaere langt bedre i stand til at servicere det.«

Rusland er 20 år foran

Det er imidlertid en relativ ny ting, at det overhovede­t kan lade sig gøre at bestille våben produceret i Ukraine. Det fortaeller Oleksandr Kamyshin.

»Vi havde en fantastisk våbenindus­tri tilbage i sovjettide­n, men den blev forsømt i årtier, så da krigen kom, kaempede vi med det, vi havde på lager, og hvad vi fik i donationer.«

De seneste godt og vel to år har den ukrainske regering forsøgt at genopbygge våbenindus­trien, og selvom kritikere mener, det går for langsomt, så er der sket noget.

Ukraine forventes at bruge 9 mia. kr. på produktudv­ikling og produktion­sudvidelse alene i år. Det tal var to år forinden på under en halv mia. kr. Over for dette står en massiv russisk produktion­smaskine.

Går det hurtigt nok?

»Det går aldrig hurtigt nok, men vi har bevist, at vi kan få elefanter til at danse. Det er komplicere­t, det er stort, men vi vil skabe de nødvendige forandring­er,« svarer Oleksandr Kamyshin.

Det virker til, at Rusland er hurtigere til at omstille industrien til krig?

»Det er anderledes. Rusland stoppede aldrig. De har investeret massivt i deres våbenindus­tri i 20 år. Det har vi ikke. Vi bygger det her op fra grunden,« svarer ministeren.

Samlet set producerer ukrainerne årligt våben for omkring 42 mia. kr., men produktion­skapacitet­en er langt større.

»Problemet er, at vi kan producere meget mere, end vi kan finansiere,« fortaeller Oleksandr Kamyshin.

Ifølge den ukrainske minister har landets våbenindus­tri en kapacitet svarende til 140 mia. kr. Ukraine mangler med andre ord omkring 100 mia. kr., hvis landet skal kunne udnytte det fulde potentiale i sin våbenindus­tri.

»Det er derfor, at Danmarks donation er så vigtig,« fortaeller han.

Danmarks 200 mio. kr. kommer ikke i sig selv til at redde ukrainerne fra nederlag på slagmarken, men forhåbning­en fra både ukrainsk og dansk side er, at den danske donation vil inspirere andre lande til at følge trop.

»Vi skal forsøge at samle en koalition, der er villig til at gå sammen om at støtte den ukrainske forsvarsin­dustri. Jeg håber, at vi blandt de nordiske lande kan gå sammen, og det kommer jeg til at tage op, når vi mødes i kommende uge i Thorshavn,« fortaeller Troels Lund Poulsen.

Ukraines åbenlyse interesse i en hjemlig våbenindus­tri er naturligvi­s at gøre sig mindre afhaengig af vestlige våbendonat­ioner.

Ukrainerne er pressede ved frontlinje­n, og manglen på ammunition var i denne måned ved at udvikle sig kritisk, da en laenge ventet amerikansk våbendonat­ion blev flere måneder forsinket på grund af politisk tovtraekke­ri i Repraesent­anternes Hus.

Men derudover er der også nogle meget lavpraktis­ke fordele ved at producere sine egne våben.

»Det er den bedste måde, man kan hjaelpe mit land på. Vores industri er kompetent, den er effektiv, og det er den hurtigste måde at få våben til frontlinje­n,« fortaeller Oleksandr Kamyshin.

Industrien er ren

Bohdana-artillerik­anonen er et godt eksempel. Det er netop dette våbensyste­m, Danmarks 200 mio. kr. kommer til at finansiere. Det blev besluttet af Troels Lund Poulsen lørdag.

Ifølge ukrainerne når de i april måned at producere 10 kanoner. Måneden efter er forventnin­gen 16, og i juni måned skal der efter planerne rulle 20 Bohdanaere af de ukrainske samlebånd.

Til sammenlign­ing donerede Danmark sidste år 19 helt nye franske Caesar-haubitser. Bohdanaen minder til forvekslin­g om disse, men kan ifølge ukrainerne produceres for en tredjedel af prisen.

Danmark havde ventet omkring seks år på Caesar-kanonerne, da de blev leveret til Ukraine.

Danmark er som naevnt det første land, der har valgt at støtte den ukrainske våbenindus­tri direkte. Og måske der er en grund til det. I hvert fald er det forbundet med en risiko.

Det er velkendt, at Ukraine er et land plaget af korruption, og med så mange penge i spil er der fra dansk side en bekymring om, hvorvidt danske skatteyder­penge ender i de rigtige lommer.

Det var derfor også noget, Troels Lund Poulsen meget direkte tog op på mødet med Oleksandr Kamyshin.

»Vi er ved at udvikle en model, hvor vi kan se ned i bøgerne, så vi kan se, hvad omkostning­erne ved at producere er, og hvad profitten er, så vi kan se, at det går rigtigt for sig. Den model skal vaere klar, inden vi underskriv­er en endelig aftale,« fortaeller Troels Lund Poulsen.

Men risikoen er der vel?

»Det er klart, at da vi nu traeder laengere ud på planken, vil der vaere en risiko, men jeg anser det for meget lidt sandsynlig­t, også fordi den ukrainske regering siger, som den siger,« svarer Troels Lund Poulsen.

Det er den ukrainske regering, der har vaeret med til at udvaelge de virksomhed­er, Danmark kommer til at bestille våben hos. På den måde har regeringen hånden på kogepladen, og den ukrainske minister for strategisk infrastruk­tur er da heller ikke bleg for at udstede garantier.

»Industrien er ren, og vi garanterer for industrien. Den er klar til at leve op til alle krav,« fortaeller Oleksandr Kamyshin.

 ?? ?? Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M), Christian Friis Bach (R) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) overvaerer en demonstrat­ion af Bohdana-pjecerne, og bliver introducer­et til militaert udstyr under besøget i Ukraine. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M), Christian Friis Bach (R) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) overvaerer en demonstrat­ion af Bohdana-pjecerne, og bliver introducer­et til militaert udstyr under besøget i Ukraine. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
 ?? ?? Lars Løkke Rasmussen (M) og Troels Lund Poulsen (V) fløj til Ukraine, underskrev hensigtser­klaeringen og tog hjem igen efter møderne med ukraines viceforsva­rsminister Dmytro Klimenkow og minister for strategisk­e industrier Oleksandr Kamyshin (tv.), der spiller en hovedrolle i Ukraines krigsindsa­ts. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen (M) og Troels Lund Poulsen (V) fløj til Ukraine, underskrev hensigtser­klaeringen og tog hjem igen efter møderne med ukraines viceforsva­rsminister Dmytro Klimenkow og minister for strategisk­e industrier Oleksandr Kamyshin (tv.), der spiller en hovedrolle i Ukraines krigsindsa­ts. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark