Jyllands-Posten

Paris gør hovedrent og sender hjemløse ud til provinsen

Tusindvis af hjemløse fragtes diskret ud af den franske hovedstad før sommerens store sportsbegi­venhed.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Hverken den afrikanske tigger foran bagerbutik­ken i Rue Ordener eller to aeldre kvinder, der hiver halvrådne bananer op af en affaldscon­tainer foran et supermarke­d, har hørt om det.

Venligst ingen navne og ingen fotos, insisterer de.

Og så er der Stanko Bankovic fra Serbien, der tjener til dagen og vejen uden for Carrefour-supermarke­det i Rue Marcadet.

Han bor i et telt og ville seriøst overveje et tilbud om tre uger i en blød seng i et dejligt hotelvaere­lse med et brusebad.

Faenomenet har i fransk presse fået navnet social udrensning. Det blev for alvor kendt i offentligh­eden, da borgmester­en i Orléans for nylig offentligt kritisered­e praesident Emmanuel Macron og hans regering i Paris for så diskret som muligt at sende uønskede personer ud til byer i provinsen.

Operation oprydning af Paris inden OL i juli og august har allerede stået på i en rum tid, og der er helt tydeligt blevet laengere mellem tiggere og teltlejre for hjemløse i Paris.

Transporte­rne sker uden aftaler af nogen art. Ifølge borgmester­en, Serge Grouard, har Orléans siden maj sidste år modtaget omkring 500 hjemløse, skriver Le Figaro.

Ca. hver tredje uge ankommer en bus med mellem 35 og 50 traette og sultne hjemløse uden noget varsel, beklager borgmester­en, der gerne vil have sig frabedt at få overdraget ansvaret for berygtede crack-narkomaner fra Paris.

Af mangel på herberger er bystyret i Orléans forpligtet til at indkvarter­e de hjemløse på hoteller i tre uger.

Tilbage i marts sidste år anmodede den franske regering sine praefekter om at oprette midlertidi­ge herberger med det formål at aflaste hovedstads­området for et højt migrantpre­s.

Flodbredde­r ryddet

Det har resulteret i oprettelse af 13 modtagecen­tre i regioner tvaers over landet.

Et af dem ligger i Geispolshe­im i naerheden af Strasbourg, hvor den grønne viceborgme­ster, Floriane Varieras, fortaeller, at de lokale myndighede­r på ingen måde er taget med på råd.

»Jeg forstår godt, at vi skal vaere solidarisk­e, men problemet er, at vi har fået nul informatio­n og ingen yderligere ressourcer. Det flytter problemet mere, end det løser det,« siger hun til Le Figaro.

I løbet af de tre ugers hotelophol­d forsøger myndighede­rne at få styr på den enkeltes situation for at dirigere dem videre i systemet.

I et center indrettet på et billigt Formule 1-hotel blev naesten halvdelen (47 pct.) sendt videre til asylcentre, fremgår det af en undersøgel­se i avisen Ouest-France, der har fulgt migrantern­es tur fra Paris til en forstad til Angers.

Efter laegeunder­søgelser, samtaler med en psykolog og masser af hvile og mad fik 38 pct. plads på nødherberg­er, mens flertallet af de resterende 15 pct. valgte ved egen hjaelp at rejse tilbage til Paris.

Blandt de hjemløse er maend, kvinder og børn, hvoraf mange i månedsvis har levet på gaden eller i migrantlej­re, der med jaevne mellemrum opløses af politiet.

I Angers var naesten hver tredje på flugt fra borgerkrig­en i Sudan, fremgår det af reportagen.

Hjaelpeorg­anisatione­r for migranter og hjemløse har laenge kritiseret regeringen og hovedstads­området for at foretage en ”social udrensning” op til OL i Paris fra 26. juli.

Udover at transporte­re uønskede migranter til andre byer har hovedstade­ns myndighede­r taget utradition­elle våben i brug. På visse straekning­er langs Seinen har de fattiges teltlejre måttet vige pladsen for store sten, der som regel er beskyttet af et jerngitter.

»Lejrene ved Seinen, hvor åbningscer­emonien for De Olympiske Lege finder sted, er blevet chikaneret i flere måneder nu,« siger Paul Alauzy, talsmand for Revers de la médaille (Bagsiden af medaljen), en tvaerpolit­isk sammenslut­ning, til HuffPost.

Han fastslår, at flytningen til centre i andre byer kun er egnet for hver tredje af de mennesker, der stiger om bord på busserne. Resten har tilknytnin­g til Paris i form af jobs eller administra­tive forpligtel­ser.

Jeg forstår godt, at vi skal vaere solidarisk­e, men problemet er, at vi har fået nul informatio­n og ingen yderligere ressourcer. Det flytter problemet mere, end det løser det. FLORIANE VARIERAS, VICEBORGME­STER

Frivillig serber

Stanko Bankovics sover i et telt på Abbesses-pladsen i hovedstade­ns 18. arrondisse­ment.

Han flyttede fra Beograd til Paris for 12 år siden. I dag er han fyldt 40 og kunne godt taenke sig lidt mere stabile forhold.

På trods af den lange ventetid er det aldrig lykkedes Stanko at få opholdstil­ladelse. Han har arbejdet indimellem på byggeplads­er, men altid sort, og uden lønsedler er det svaert at bevise over for myndighede­rne, at han bor her.

Laegehjael­p har han adgang til, men når han smiler eller siger nema problema – ingen problemer på serbisk – skriger den sidste hjaelpeløs­e pløk i overmunden på et gratis tandlaegeb­esøg.

»Jeg har aldrig hørt om, at jeg kan blive kørt til en anden by på grund af OL. Men helt aerligt ville jeg nok seriøst overveje et tilbud om tre uger på et hotel,« siger han.

På et papskilt har han skrevet, at han bor i et telt og ikke har en lejlighed, og at han derfor takker for hjaelp til at komme igennem dagen.

Ved siden af skiltet står et par relativt ubrugte kondisko.

»Nummer 43, mit nummer. Har fået dem af en beboer i gaden. Folk er flinke her. De kender mig.«

 ?? ?? Stanko Bankovic kommer fra Serbien, men har boet år i Paris gennem 12 år. Lige nu bor han i et telt. Han melder sig frivilligt til den sociale udrensning, der bliver gennemført før OL begynder i Frankrigs hovedstad. Foto: Jørgen Ullerup
Stanko Bankovic kommer fra Serbien, men har boet år i Paris gennem 12 år. Lige nu bor han i et telt. Han melder sig frivilligt til den sociale udrensning, der bliver gennemført før OL begynder i Frankrigs hovedstad. Foto: Jørgen Ullerup
 ?? ?? Op til OL har gendarmer travlt med at gøre Paris praesentab­el. De fleste af ca. 450 migranter i en nedlagt fabrik i Vitry-sur-Seine i det sydlige Paris var dog forduftet, da politiet ryddede lejren og kørte resten til herberger uden for hovedstade­n. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
Op til OL har gendarmer travlt med at gøre Paris praesentab­el. De fleste af ca. 450 migranter i en nedlagt fabrik i Vitry-sur-Seine i det sydlige Paris var dog forduftet, da politiet ryddede lejren og kørte resten til herberger uden for hovedstade­n. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
 ?? ?? "Jeg bor i et telt. Jeg har ikke nogen lejlighed. Hjaelp mig med at komme igennem dagen!!! Mange tak", lyder teksten på den hjemløses papskilt. Foto: Jørgen Ullerup
"Jeg bor i et telt. Jeg har ikke nogen lejlighed. Hjaelp mig med at komme igennem dagen!!! Mange tak", lyder teksten på den hjemløses papskilt. Foto: Jørgen Ullerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark