Jyllands-Posten

»Man kan ikke stille alle tilfreds«

Lene Bjørn Serpa er en af landets mest erfarne baeredygti­ghedsekspe­rter og chef for ESG i Maersk. Hun har oplevet, hvordan socialt ansvar er rykket fra periferien af forretning­en til kernen.

- SILLE WULFF MORTENSEN GREGERS TYCHO Fotograf sille.w.mortensen@finans.dk gregers.tycho@jp.dk

Det er noget naer umuligt at gøre alle glade. Efter at have arbejdet med baeredygti­ghed og socialt ansvar i mere end 25 år er det en af Lene Bjørn Serpas vigtigste lektier.

»Det er utrolig vigtigt at vaere forberedt på, at der kan komme kritik. Man kan ikke stille alle tilfreds,« siger hun.

Ordene er vaegtet med omhu. Lene Bjørn Serpa er en af landet mest erfarne eksperter, når det handler om ESG – altså virksomhed­ers arbejde med de aftryk, de saetter på omverdenen i forhold til klimaet og på den sociale dagsorden.

I dag er hun ansvarlig for ESG i A.P. Møller-Maersk, hvor hun har vaeret i 13 år.

Hun sidder i bestyrelse­n i FN Global Compact Network i Danmark, og for nylig blev hun udnaevnt til forperson i Djøfs ESG-panel,

der består af 51 førende ESG-kapacitete­r, der vurderer udfordring­er og muligheder for dansk erhvervsli­v

Der er med andre ord mange, der lytter, når hun taler.

Og når hun taler om at vaere klar til at få kritik, er det i forbindels­e med de dilemmaer, hun som alle andre med samme jobtitel støder på i arbejdet med grøn omstilling.

Udtrykket just transition (retfaerdig omstilling, red.) er blevet et nøglebegre­b i den sammenhaen­g, forklarer hun.

Det indfanger nemlig netop nogle af de sociale udfordring­er, der findes i omlaegning­en fra fossilt til vedvarende energi.

Afdaekke det store billede

For hvordan påvirker det biodiversi­tet og miljø negativt at udvinde kilderne til grønt braendstof? Og hvad med de mennesker, der arbejder i kul- og olieindust­rien, som står uden job, når der omlaegges til f.eks. vind og sol?

»Det handler om at afdaekke det store billede, så de grønne braendstof­fer, vi bruger, ikke har en uhensigtsm­aessig negativ påvirkning på miljø og mennesker. Og at vi har fokus på at videreudda­nne medarbejde­re, så de kan indgå i nye industrier,« siger Lene Bjørn Serpa.

Hvis ikke man gør en grundig analyse af de udfordring­er, som ens klimamaess­ige og sociale initiative­r har, så får man balladen.

»Der vil sandsynlig­vis altid vaere nogen, der har den holdning, at virksomhed­en skulle have gjort noget andet. Men jo mere man som virksomhed har gjort sig grundige analyser og ved, hvorfor man har truffet et valg og kan forklare det, så står man jo også bedre rustet til den diskussion,« siger Lene

Bjørn Serpa.

Hun har arbejdet med ESG i forskellig­e afskygning­er over årene og kan tydeligt se, hvordan agendaen i højere grad har vundet indpas i erhvervsli­vet og blandt flere forskellig­e faggrupper.

»Dengang jeg startede, var der jo naesten ikke nogen, der arbejdede med det her. Og nu er det ved at etablere sig som et fagligt felt og en faglig kompetence. En mere etableret funktion,« siger hun.

For år tilbage hed det ikke ESG, som står for environmen­t, social, governance, men CSR eller corporate social responsibi­lity.

Men det er ikke bare bogstaver og forkortels­er, der har forandret sig.

»Det sociale ansvar og baeredygti­ghed er ikke kun noget, man beskaeftig­er sig med ude i periferien eller i dialogen med lokalsamfu­ndet. Det bliver diskuteret på ledelsesni­veau og i bestyrelse­n. Det er virksomhed­ernes kunder, de store investorer, vores ejere, der efterspørg­er, at vi handler på de her agendaer,« siger Lene Bjørn Serpa.

Synet på virksomhed­ernes samfundsan­svar er ifølge hende gået fra mest at handle om kommunikat­ion til at vaere mange virksomhed­ers kerneforre­tning og strategi.

»For 25 år siden talte man om social ansvarligh­ed som noget, der var forankret i et socialmini­sterium med den tilgang, at det handlede om at få udsatte borgere ind på arbejdsmar­kedet. Det var naermest defineret, at socialt ansvar ikke var god forretning,« siger Lene Bjørn Serpa.

Tiltraekke­r medarbejde­re

Gennem nullerne begyndte det at aendre sig. Virksomhed­erne så nu det at tage ansvar som en måde at tiltraekke medarbejde­re og

skabe god omtale. Og med tiden også som en økonomisk forretning.

Der blev taget saerligt store skridt, da investorer og den finansiell­e sektor kom på banen med fokus på ansvarligh­ed og baeredygti­ghed ud fra et risikopers­pektiv, forklarer Lene Bjørn Serpa.

Den seneste drivende faktor har ifølge hende vaeret regulering, drevet af saerligt

EU, med nye krav om rapporteri­ng inden for alle områder af ESG.

»Nu er virksomhed­erne så der, hvor de skal finde ud af, hvad for en faglighed og hvilke kompetence­r de har brug for for at løse ESG-opgaverne,« siger Lene Bjørn Serpa. Og det er lidt af det hele, påpeger hun. »For eksempel har vi i Maersk for at kunne levere på vores klimamål brug for både ingeniører og forretning­seksperter og kommerciel­le kolleger, der kan hjaelpe med at gøre det her til en dialog med vores kunder,« siger Lene Bjørn Serpa.

Det betyder også, at selvom den ESG-afdeling, hun er chef for, ikke er vokset substantie­lt i mandtal, er der i dag langt flere mennesker beskaeftig­et med baeredygti­ghed, end da hun først kom til Maersk.

»Der er helt klart en erkendelse over årene af, at jo mere kompleks den her dagsorden er blevet, jo mere handler det om at kunne have forskellig­e faglighede­r. Det hele kan ikke ligge i én funktion,« siger Lene Bjørn Serpa.

Samtidig er hun selv rykket taettere på ledelsen, forklarer hun.

»Og det har jo bestemt en indflydels­e på, hvor hurtigt man kan rykke som virksomhed.«

A.P. Møller-Maersk bliver ofte fremhaevet for at saette handling bag ordene og for sin søgen mod en fossilfri flåde af containers­kibe og en klimaneutr­al forretning i 2040.

»Når ledelsen virkelig har taget den her agenda til sig og har sat strategisk fokus på, hvor vigtigt det her emne er, så har du også muligheden for virkelig at tage det op i gear,« er Lene Bjørn Serpas forklaring på, hvad der er sket i containerg­iganten over de seneste år.

At arbejdet med ESG ikke er sort/hvidt, men dilemmafyl­dt, er en praemis, man lever med, forklarer hun.

For hvad er alternativ­et?

De seneste par år er der godt nok kommet større fokus på såkaldt greenhushi­ng, hvor virksomhed­erne af frygt for at få kritik hellere undgår f.eks. at saette klimamål, men ifølge Lene Bjørn Serpa er det en uholdbar strategi.

Ikke gå for hurtigt frem

»Det er min erfaring, at så laenge man har gjort sig virkelig grundige overvejels­er og er åben og transparen­t omkring alt, hvad man gør, og hvilke udfordring­er der er, kan man overordnet godt komme igennem,« siger Lene Bjørn Serpa.

»Og det er faktisk vigtigt, synes jeg personligt, at virksomhed­erne tør gå forrest, hvis vi vil nå FN’s verdensmål. Men selvfølgel­ig ikke på alt, for man skal heller ikke lade sig drive af en folkestemn­ing.«

Netop folkestemn­ingen mod ESG har vaeret staerk de sidste par år. En såkaldt anti woke-bevaegelse, hvor alt, hvad der rimer på ESG, bliver stemplet som politisk og en trussel mod folks job, har saerligt vundet indpas i USA.

»Da der i 2020 virkelig kom sejl i ESG-bevaegelse­n, blev der skabt en lidt for stor boble ude i verden, isaer fra investerin­gsverdens side. Der blev etableret en masse fonde, hvor man satte ESG på som maerkat. Sammen med en staerk politisk bevaegelse var det med til at skabe det her backlash,« mener Lene Bjørn Serpa.

Men når det er sagt, så er der også bekymringe­r, som kan vaere relevante, når man har med ESG at gøre, mener hun, og vender tilbage til begrebet just transition.

»Det er vigtigt hele tiden at overveje, om vi går for hurtigt frem. Underminer­er vi menneskers levebrød ved at fjerne grundlaget for store industrier i dag? Man er nødt til at forholde sig til, hvad implikatio­nerne er, hvor hurtigt vi går frem, og hvordan vi som samfund kompensere­r de grupper, som kan blive ramt,« siger hun.

Der er masser af diskussion­er og dilemmaer, lyder konklusion­en endnu engang.

Men, tilføjer Lene Bjørn Serpa, hvis vi holder øjnene på bolden, er der også store muligheder.

»Vi er jo som verdenssam­fund enige om, at vi overordnet skal have drivhusgas­serne ned. Så er der masser af diskussion­er om, ad hvilke veje vi skal nå derhen, men vi kan i hvert fald blive enige om, at det er det, vi skal fokusere på.«

 ?? ??
 ?? ?? Lene Bjørn Serpa har ansvaret for ESG (baeredygti­ghed og socialt ansvar) i Maersk.
Foto: Gregers Tycho
Lene Bjørn Serpa har ansvaret for ESG (baeredygti­ghed og socialt ansvar) i Maersk. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark