Jyllands-Posten

Professor om nyt dansk olie-eldorado: »Det er et problem, at man ikke er i stand til at stoppe sådan et projekt«

Det er et skridt i den helt forkerte retning, når Energistyr­elsen nu godkender olieselska­bet Ineos’ planer om at hive ny olie og gas op af Hejre-feltet i Nordsøen, lyder det fra professor i energiplan­laegning.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Danmarks selvbilled­e som grønt foregangsl­and har fået en alvorlig ridse.

Med en ny godkendels­e fra Energistyr­elsen har det britiske olieselska­b Ineos mulighed for at suge nye olie- og gasforekom­ster op fra Hejrefelte­t i Nordsøen.

Det kan der vaere gode penge i, men for Danmark er det et skridt i den helt forkerte retning, lyder det fra Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t.

»Det er et problem, at man ikke er i stand til at stoppe sådan et projekt. Europa har i virkelighe­den ikke brug for at udvikle nye felter for olie og gas, men Ineos ser en forretning i det, og derfor går de videre med projektet,« siger Brian Vad Mathiesen.

Det er 26 år siden, at de danske myndighede­r gav en licens til at udvinde olie og gas fra Hejre-feltet, der ligger ca. 300 kilometer fra den danske vestkyst.

Ineos har siden overtaget licensen fra Dong Energy, der nu hedder Ørsted. Det er den licens, som ligger til grund for godkendels­en, som er blevet tildelt uden politisk indblandin­g.

Bedste brug af pengene

Brian Vad Mathiesen har forståelse for, at man fra politisk side har svaert ved at blande sig i en sag, hvor Ineos har købt og betalt licensen. Men han aergrer sig over briternes beslutning.

»Det er super frustreren­de, at man nu skal bruge arbejdskra­ft og penge på noget, som traekker os i den helt forkerte retning. De ressourcer ville vi i stedet kunne bruge på en meget bedre måde, hvis man i stedet arbejdede for at reducere vores forbrug af fossile braendsler,« siger Brian Vad Mathiesen.

Du siger, at Europa ikke har brug for at udvinde mere

olie og gas. Er det nu også helt rigtigt i en tid, hvor vi kaemper for at blive uafhaengig­e af Ruslands fossile energi?

»Problemet er, at man går ind og bruger penge, arbejdskra­ft, materialer og teknologi til udvinding af noget fossil energi, som vi i bund og grund skal holde op med at bruge. Så kan man se det i et geopolitis­k lys, og det har da også sin berettigel­se. Men man skal jo vurdere, om den milliardin­vestering, som det her kraever, kunne blive brugt bedre ved at få energieffe­ktiviseret vores industrier og etableret noget mere vedvarende energi i Europa,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han medgiver, at olie og gas fra Hejre-feltet i en periode kan vaere med til at erstatte import af olie og flydende naturgas fra bl.a. Mellemøste­n.

»Det vil give en vis form for selvforsyn­ing, men det flytter ikke ret meget. Ingen af de danske felter aendrer på, at Europa står i en vanskelig situation i forhold til forsynings­sikkerhede­n. I stedet skulle man bruge midlerne på at få udrullet varmepumpe­r, fjernvarme, elbiler og vedvarende energi,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han henviser til, at FN-landene har indgået en klokkeklar aftale om at gå vaek fra den fossile energi. Men den grønne omstilling rummer ifølge professore­n også geopolitis­k udfordring­er, som er vigtigere at få løst.

Her handler det om at sikre, at Europa og USA selv kan producere de grønne teknologie­r og dermed blive uafhaengig­e af bl.a. Kina.

»Derfor synes jeg ikke, at det geopolitis­ke argument om fossil forsynings­sikkerhed holder, når man tager de lange briller på. Det er en vigtigere geopolitis­k investerin­g at understøtt­e de grønne teknologie­r,« siger Brian Vad Mathiesen.

Ingen kommentare­r

Klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M) har ingen kommentare­r til fredagens godkendels­e. I ministerie­t henviser man til, at det er en myndigheds­beslutning, som følger den givne lovgivning på området.

Brian Vad Mathiesen har da også forståelse for, at det kan vaere svaert for politikern­e at gribe ind i sådan en sag.

»Hvis man går ind og fratager Ineos en licens, som det helt retmaessig­t har sikret sig, så kan det også skabe en masse usikkerhed på mange andre områder. Så kan andre komme i tvivl om, hvorvidt man kan stole på en aftale om at bygge vindmøller på havbunden. Derfor er det selvfølgel­ig vanskeligt at gøre noget ved den slags,« siger Brian Vad Mathiesen.

I Ineos har man ikke lyst til at kommentere Brian Vad Mathiesens kritik direkte, men i et skriftligt citat til Finans fremhaever Ineos’ danske landechef, Mads Gade, at produktion­en fra Hejre-feltet vil styrke den europaeisk­e forsynings­sikkerhed.

»Ineos bakker op om den grønne omstilling, og vi ønsker at spille en afgørende rolle. Som et led i den grønne omstilling vil der imidlertid vaere et behov for olie og gas i mange år, indtil verdens energibeho­v kan blive daekket fuldt ud af vedvarende energi. Produktion­en fra Hejre vil derfor vaere et vaesentlig­t og vigtigt bidrag til europaeisk energifors­yning ikke mindst i lyset af krigen i Ukraine,« skriver han.

I 2020 blev der politisk vedtaget et stop for tildeling af nye olie- og gaslicense­r i Nordsøen, mens der blev sat en slutdato i 2050 for udvinding af olie. Den aftale lever Ineaos’ planer op til, da licensen udløber i 2047.

Man skal jo vurdere, om den milliardin­vestering, som det her kraever, kunne blive brugt bedre ved at få energieffe­ktiviseret vores industrier. BRIAN VAD MATHIESEN, PROFESSOR I ENERGIPLAN­LAEGNING VED AALBORG UNIVERSITE­T

 ?? ?? Professor Brian Vad Mathiesen aergrer sig over, at Danmark skal laegge havbund til ny olie- og gasudvindi­ng fra Hejre-feltet.
Foto: Kim Frost
Professor Brian Vad Mathiesen aergrer sig over, at Danmark skal laegge havbund til ny olie- og gasudvindi­ng fra Hejre-feltet. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark