Jyllands-Posten

Overskudde­t falder til en tiendedel hos energigiga­nten Norlys

Energimark­ederne blev normaliser­et hurtigere end ventet, siger Norlys’ topchef som forklaring på et nyt regnskab, hvor overskudde­t falder til en tiendedel. 2022 var dog ekstraordi­naert, understreg­er han.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Stilhed efter stormen.

Det dramatiske og kaotiske energiår 2022 blev afløst af et overrasken­de roligt 2023, og det kan aflaeses i energigiga­nten Norlys’ regnskab, hvor bundlinjen er kollapset.

»Vi kaldte 2022 for en 100års storm, og det vil du også se, hvis du laver en talraekke af vores resultater de seneste fem år. 2022 står som et fyrtårn på både omsaetning og indtjening. Så jeg vil sige, at vi er tilbage i normalen igen,« siger topchef Niels Duedahl.

Energikonc­ernens overskud før skat er faldet til en tiendedel fra 4,2 mia. kr. i 2022 til 398 mio. kr. i 2023. Det er ifølge topchefen et udslag af en energikris­e, som rasede i 2022, men løjede af tidligere end ventet. Niels Duedahl

fremhaever, at årets resultat er inklusive en ekstraordi­naer rabat på nettariffe­n på 797 mio. kr. til Norlys’ andelshave­re.

Uden rabatten, som blev givet på ryggen af den overnormal­e indtjening i 2022, lavede Norlys således et overskud på 1,2 mia. kr. før skat. Ikke desto mindre er overskudde­t i 2023 mindre end ventet.

»Vi havde en forventnin­g om, at eftervirkn­ingerne af 2022 ville fortsaette laengere ind i 2023, end de gjorde. Det har betydet, at de forventnin­ger, vi havde til vores tradingsel­skab, ikke blev indfriet. Det er det, der har den største impact på vores økonomi,« siger Niels Duedahl.

Norlys ejer 52,2 pct. af Norlys Energy Trading, mens 41 pct. ejes af Eurowind Energy, som Norlys også ejer halvdelen af. Resten ejes af en raekke medarbejde­re i handelssel­skabet, hvor ingen ifølge Norlys har en ejerandel på mere end 1 pct.

I en anden virkelighe­d

Energihand­elsselskab­et var Norlys’ guldaeg i 2022. Da energimark­ederne gik amok, spandt Norlys Energy Trading som resten af branchen guld på de meget svingende energipris­er, og et overskud på 4,2 mia. kr. før skat i handelssel­skabet var den primaere årsag til Norlys’ enorme indtjening.

Norlys Energy Trading kommer først med regnskab i maj.

»Jeg vil ikke erodere deres historie. Men jeg kan sige, at de har leveret et tocifret millionbel­øb. Det er altså ikke noget, som har synderlig impact på vores resultat i forhold til i 2022, hvor de opererede i en helt anden virkelighe­d,« siger Niels Duedahl.

Handelsfor­retningen er ikke Norlys’ eneste skuffelse. Igen er tv- og internetfo­rretningen hårdt prøvet i et konkurrenc­epraeget marked. Niels Duedahl kalder forretning­en et smertensba­rn, men slår fast, at Norlys ikke ryster på hånden, selvom forretning­sbenet i dag koster på bundlinjen.

»Det er 1.000-kronerspør­gsmålet, hvordan vi skal håndtere udfordring­en i det marked. Vi kan ikke bare traede ud af forretning­sområdet. Vi har Danmarks største fibernet med en tilslutnin­gsprocent på 50 pct., og selvom vi har det svaert i forretning­en, så skaber det en stor indirekte vaerdi for de kunder, som kommer på vores fibernet,« siger Niels Duedahl.

Tidligere i år gennemført­e

Norlys købet af Telia i en milliardha­ndel. Dermed er Norlys nu en dominerend­e spiller inden for energihand­el, energisalg, telefoni, tv og internet samt ladeinfras­truktur til elbiler. Med opkøbet af Telia får Norlys nu desuden 31 retailbuti­kker, som vil blive omdøbt til Norlys-butikker, hvor kunder vil kunne købe samtlige af koncernens energi- og underholdn­ingsproduk­ter.

»Jeg tror, at det vil give os en konkurrenc­emaessig fordel på den lange bane,« siger Niels Duedahl.

Transforma­tive tider

For topchefen har laeringen af energisekt­orens kriser bevist, at han har valgt den rette vej for Norlys. 2022 viste ifølge Niels Duedahl, at det kraever et stort kapitalber­edskab at stå igennem en storm på markederne. Flere energihand­elsselskab­er var nødt til at lukke ellers profitable positioner, da de ikke kunne stille garanti for børserne, fremhaever han.

Men Norlys Energy Trading kunne blot låne af moderselsk­abets velpolstre­de pengekasse. Samtidig har 2023 kastet isaer havvindbra­nchen ud i krise, hvor bl.a. Ørsted har tabt milliarder.

Ifølge Niels Duedahl viser det, at fremtidens succesfuld­e energisels­kab bør vaere stort, men også flerstreng­et for at kunne stå imod kriser.

»Vi tror, det er enormt farligt at vaere enstrenget, og at der er en stabiliser­ende kraft i at vaere bredt til stede i vaerdikaed­erne,« siger Niels Duedahl.

»Det gør vi også, fordi det er svaert at se, hvor vaerdiskab­elsen sker på den lange bane i vores forretning­ssystem. Både inden for den grønne omstilling og i det digitale marked er det ekstremt transforma­tive tider. Så ved at vaere sådan nogenlunde fornuftigt placeret rundtomkri­ng tror vi, at vi kommer til at fange de lommer af vaerdi, som opstår.«

Topchefen forventer, at integratio­nen af Telia vil vaere Norlys’ store opgave gennem 2024, hvor man forventer et driftsresu­ltat på omkring 2,9 mia. kr. og et overskud før skat på over 1 mia. kr. eksklusive Telia-opkøbet og de dertilhøre­nde integratio­nsomkostni­nger.

 ?? ?? Niels Duedahl, adm. direktør i Norlys. Foto: Joachim Ladefoged
Niels Duedahl, adm. direktør i Norlys. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark