Jyllands-Posten

Venstre er med til at true EU’s indre marked

- JEPPE BLOCH NIELSEN Formand, Danske Svineprodu­center

– med fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) i spidsen – går ind for skaerpede regler for dyretransp­orter, og sker det, vil eksporten af smågrise til udlandet blive mindsket. En ny bekendtgør­else er på vej gennem systemet, og der laegges op til, at nye regler for loftshøjde i lastbilern­e skal traede i kraft i 2031.

Reglerne for svinetrans­porter er reguleret og fastsat af EU, og hvis de danske skaerpede saerkrav vedtages, vil det få konsekvens­er for det frie marked og varernes frie bevaegelig­hed.

Det vil vaere staerkt konkurrenc­eforvriden­de.

Emnet blev den 22. april drøftet i et debatprogr­am i Radio 4 om dansk svineprodu­ktion, hvor der var fokus på transport af smågrise og den faldende slagtesvin­eproduktio­n i Danmark, som blev kaedet sammen. Jacob Jensen og undertegne­de deltog i programmet sammen med NNF, der hilser nye skaerpede regler velkommen.

At man vil stramme de danske regler for at begraense eksporten af smågrise, er for mig uforståeli­gt. Det hele haenges op på dyrevelfae­rd, men fakta er, at grisene falder til ro, så snart bilen kører, og at de når friske frem. Forskning fra Aarhus Universite­t viser, at der ikke er noget at komme efter. Der er ro på, når bilen kører.

Men nu bruges følelser til en stramning i et forsøg på at forhindre eksporten.

Vi eksportere­r i et frit marked, og vi har en forretning, der skal løbe rundt. De danske slagterier halter håbløst bagefter på noteringen. Det er trist, når det koster slagteriar­bejdsplads­er, men i de senere år har det private Dane Pork-slagteri ved Randbøl ekspandere­t kraftigt og skabt mange nye arbejdspla­dser.

Vil man af med vores produktion, må man kalde tingene for dét, de er. Det her handler ikke om dyrevelfae­rd, men om et forsøg på at nedbringe vores produktion.

Jeg er rystet over, at et liberalt parti som Venstre på den måde ønsker at saette politiske begraensni­nger på vores erhverv ved at hindre den frie handel. Alt sammen på baggrund af følelser fra et politisk flertal støttet af NNF og Dyrenes Beskyttels­e. Det er dybt skuffende.

For ikke laenge siden havde jeg besøg af Jacob Jensen i min egen stald, og her var det min opfattelse, at vi var mere på bølgelaeng­de, hvad dyrevelfae­rd under svinetrans­porter angår. I dag taler han om, at vi skal vaere mere progressiv­e på dyrevelfae­rd under transport.

med spørgsmåle­t: Er Venstre stadig et parti, der kaemper de liberales interesser, eller løber man blot med på stemninger og følelser uden at skele til fakta?

Og hvad sker der med de liberale tanker i forhold til varernes frie bevaegelig­hed og den frie handel? Jeg undres.

Tilbage står jeg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark