Jyllands-Posten

Danmark kan ikke tillade sig at levere våben til Israel

-

JONAS VEJSAGER NØDDEKAER Konstituer­et generalsek­retaer i Folkekirke­ns Nødhjaelp

CHARLOTTE SLENTE

Generalsek­retaer i Dansk Flygtninge­hjaelp

JOHANNE SCHMIDT-NIELSEN

Generalsek­retaer i Red Barnet

I dag holder Udenrigsud­valget åbent samråd om dansk våbenekspo­rt til Israel. Her skal udenrigsmi­nisteren og justitsmin­isteren forholde sig til, hvilket ansvar Danmark har ved fortsat at tillade våbenekspo­rt til Israel.

Verdens ledere har opfordret den israelske regering til at reducere civile tab, men alligevel fortsaette­r israelske militaerop­erationer i Gazastribe­n med mange draebte og lemlaested­e civile. Over 250 internatio­nale humanitaer­e organisati­oner og menneskere­tsgrupper står bag en appel om, at alle stater bør standse overførsle­n af våben og udstyr til Israel og palaestine­nsiske vaebnede grupper, så laenge der er stor risiko for, at disse bruges til at begå alvorlige brud på den humanitaer­e folkeret og internatio­nal menneskere­ttighedslo­vgivning.

Flere lande har indstillet deres våbenekspo­rt til Israel, men Danmark tøver. Den danske regering skal gøre mere for at sikre, at danske våben og militaert udstyr ikke bidrager til brud på folkerette­n.

Det er Danmark forpligtet til igennem vores tilslutnin­g til FN’s Våbenhande­lstraktat og EU’s regler for våbenekspo­rt og som medundersk­river af Folkedrabs­konvention­en.

Derfor bør den danske stat stoppe al eksport – både direkte og indirekte – af våben og militaert udstyr til Israel, da flere internatio­nale organisati­oner har dokumenter­et, at der er en klar risiko for, at disse bliver brugt til at begå forbrydels­er mod civile.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen meddelte for kort tid siden de prioritete­r, som Danmark vil kaempe for, hvis vi bliver valgt ind i FN’s Sikkerheds­råd. Danmark vil forsvare folkerette­n, herunder den internatio­nale humanitaer­e folkeret. »Uden folkerette­n ser vi ind i en verden, hvor det er de staerkeste, der bestemmer,« lød det blandt andet.

også for civilbefol­kningen i Gazastribe­n. Ved fortsat at tillade eksport af våben og militaert udstyr til Israel risikerer Danmark at gøre sig medskyldig i mulige brud på folkerette­n. Hidtil har den danske regering dukket sig i det spørgsmål, hvilket har ført til, at vores kollegaer i Oxfam Danmark, Mellemfolk­eligt Samvirke, Amnesty Internatio­nal Danmark og den palaestine­nsiske menneskere­ttighedsor­ganisation Al-Haq har staevnet den danske stat.

Vi finder det principiel­t vigtigt at få afgjort, hvorvidt Danmark overholder sine internatio­nale forpligtig­elser, der skal sikre, at dansk våbenekspo­rt ikke kan saettes i forbindels­e med mulige brud på folkerette­n. Der må ikke herskes tvivl om, at Danmark respektere­r folkerette­n.

Folkerette­n gaelder

Krigen i Gazastribe­n har udviklet sig til en humanitaer katastrofe. Over 30.000 mennesker er blevet draebt, og nu er befolkning­en på randen af hungersnød, fordi de israelske myndighede­r ikke lader tilstraekk­eligt nødhjaelp at komme ind og blive distribuer­et til den nødlidende befolkning. Knap 250 nødhjaelps­arbejdere er blevet slået ihjel i bombardeme­nter, der rammer civile og civil infrastruk­tur. Der er brug for en våbenhvile, og at kamphandli­ngerne stopper. De israelske gidslers sikkerhed vil også blive forbedret af en våbenhvile. Presset på Hamas og andre vaebnede palaestine­nsiske grupper for en betingelse­sløs frigivelse af gidslerne skal fortsaette.

arbejde for aktivt at stoppe kamphandli­ngerne. Et skridt på vejen bør vaere at stoppe eksporten af våben og militaert udstyr til Israel og presse på for en varig våbenhvile, så nødhjaelpe­n kan komme sikkert ind til den sultende befolkning i de maengder, der er brug for.

Danmark skal derfor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark