Jyllands-Posten

Danmark skal sigte mod stjernerne

Den bedste forskning overskride­r graenser. Danmark kan fylde meget mere i verdensrum­met, hvis der er politisk vilje til at investere

- STINUS LINDGREEN Ph.d., MF, forsknings­ordfører (R) ANDREAS MOGENSEN Ph.d., astronaut ANJA C. ANDERSEN Professor SIGRID FRIIS FREDERIKSE­N Spidskandi­dat til Europa-Parlamente­t, (R)

Der var engang, hvor en forsker som Isaac Newton kunne vaere ekspert i al videnskab. Men den tid er for laengst forbi. I dag er vores viden så dyb og vores forståelse af universet så kompleks, at man som forsker højst kan håbe på at vide rigtig meget om en meget begraenset delmaengde. Efterhånde­n som man arbejder med mere og mere komplekse udfordring­er, kraever det samarbejde mellem flere forsknings­områder.

Forskning er graenseove­rskridende. Ikke alene flytter den graenserne for, hvad vi ved, dens opdagelser er gyldige på tvaers af nationalgr­aenser, og den trives bedst i samarbejde mellem faglighede­r, institutio­ner og lande.

Et eksempel på et i sandhed graenseløs­t videnskabe­ligt projekt er Den Internatio­nale Rumstation. Et avanceret laboratori­um, der kredser om Jorden i naesten 400 kilometers højde med en besaetning af forskere fra hele verden, der samarbejde­r om at gøre os alle klogere. Deres arbejde rykker vores viden om klimaet, menneskekr­oppen og materialef­ysik. Når man ser vores fantastisk­e blå planet fra Cupolamodu­let, står det klart, at graenser er noget, vi mennesker har fundet på.

Selvom Danmark er et lille land, så har vi et højt niveau af viden og meget at bidrage med – også mere, end vores størrelse tilsiger. Men vi står staerkest i samarbejde­t. Derfor er det så vigtigt, at vi engagerer os fuldt og helt i internatio­nale forsknings­samarbejde­r. Det kan vaere igennem EU’s forsknings­programmer, hvor vores dygtige forskere er gode til at tiltraekke midler til Danmark, eller ved vores deltagelse i det europaeisk­e rumsamarbe­jde, ESA, hvor vi for alvor har markeret os med den netop afsluttede Huginn-mission.

Investerin­ger i forskning giver store afkast for samfundet og er derved med til både at sikre Danmarks fremtidige økonomi og finde svarene på de udfordring­er, vi

som menneskehe­d står over for, uanset om det drejer sig om klima, sundhed eller sikkerhed.

rumforskni­ngen en ny guldalder. Den nye Artemismis­sion vil bringe menneskehe­den tilbage til Månens overflade, flere nationer planlaegge­r rumbaser på Månen, og private virksomhed­er som SpaceX udvikler nye raketter, rumskibe og satellitte­r. Samtidig har Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t endelig igangsat arbejdet med en 10-årsplan for dansk rumforskni­ng.

Derfor bør Danmark engagere sig fuldt og helt i ESA-samarbejde­t, og det er oplagt nu, hvor man skal planlaegge aktivitete­rne for den naeste treårige periode. Det danske bidrag er alt for lavt sammenlign­et med landene omkring os, og det

Lige nu oplever

bør vi rette op på, så vi får maksimal indflydels­e og udbytte. Lige nu stiller vi os selv i en dårlig position på et vigtigt område.

Danmark har alle de rette forudsaetn­inger for at fylde meget mere i rummet, end vi gør: Vi har en dansk astronaut. Vi har danske virksomhed­er, der producerer satellitte­r og udstyr til rumstation­en. Vi har forsknings­grupper, der arbejder med alt fra rumstøv til månemissio­ner. Hvem ved, måske skal en dansker gå på Månen?

vil gøre science fiction til virkelighe­d, og Danmark kan fylde meget mere i verdensrum­met. Men det kraever politisk opbakning. Ellers ender vi med at sidde tilbage på Jorden, mens andre saetter kurs mod stjernerne.

Fremtidens rummission­er

 ?? Nasa ?? Danmark kan fylde meget mere i verdensrum­met. Men det kraever politisk opbakning. Ellers ender vi med at sidde tilbage på Jorden, mens andre saetter kurs mod stjernerne, skrives der i dette indlaeg. Billedet viser Den Internatio­nale Rumstation. Arkivfoto:
Nasa Danmark kan fylde meget mere i verdensrum­met. Men det kraever politisk opbakning. Ellers ender vi med at sidde tilbage på Jorden, mens andre saetter kurs mod stjernerne, skrives der i dette indlaeg. Billedet viser Den Internatio­nale Rumstation. Arkivfoto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark