Jyllands-Posten

Vi kan ikke leve med mistanke: Limfjordsf­iskerne har intet at skjule

- SVEND-ERIK ANDERSEN Formand, Danmarks Fiskerifor­ening PO

sat spørgsmåls­tegn ved, hvorvidt muslingefi­skerne i Limfjorden anvender mere motorkraft end tilladt. Lad det vaere sagt med det samme: Det er ikke tilfaeldet.

Derfor foreslår Danmarks Fiskerifor­ening live-monitoreri­ng af, hvor meget motorkraft, der anvendes i fiskeriet, så vi kan komme enhver tvivl til livs og skabe ro om fiskeriet i Limfjorden.

på få år er der blevet sat spørgsmåls­tegn ved lovlighede­n af fiskeriet i Limfjorden.

Den mistanke kan vi ikke leve med i dansk fiskeri. Derfor vil vi den tvivl til livs en gang for alle. Og løsningen ligger lige for. Vi foreslår en model, hvor vi sender oplysninge­r om, hvor mange hestekraef­ter vores motorer yder direkte til Fiskeristy­relsen, som derved kan kontroller­e og sikre, at motorerne ikke yder mere end de tilladte 130 kilowatt svarende til 174 hestekraef­ter. Det er billigt. Og det er effektivt. Fartøjerne på Limfjorden er allerede forberedt til sådan en løsning, da de i forvejen har en såkaldt blackbox, der sender data om hvor og hvornår, fartøjet fisker til Fiskeristy­relsen. Dermed bør det vaere en smal sag at udvide systemet, så det også kan sende data om fartøjets braendstof­forbrug, som kan bruges til at fastslå, hvilken effekt motoren yder.

For anden gang

at politikern­e bekymrer sig om det skrøbelige havmiljø i Limfjorden. Vi vil gerne give politikern­e ro i maven. Her er der heldigvis godt nyt.

For i et spritnyt notat fra DTU Aqua, der i årevis har forsket i muslingefi­skeriet i Limfjorden, konkludere­r ekspertern­e, at muslingefi­skeriet ikke har en betydende effekt på iltsvindet i Limfjorden. Blandt andet fordi der slet ikke fiskes muslinger i juli og august, hvor iltsvindet er størst, og fordi vind og vejr i forvejen påvirker havbunden i Limfjorden.

Vi kan godt forstå,

håber vi meget, at vi kan få politisk opbakning til at aflive tvivlen om motorkraft i Limfjorden en gang for alle. Vi har rent mel i posen. Det vil vi gerne bevise.

Med den løsning, som vi her har fremlagt, kan vi sikre en effektiv kontrol og regelefter­levelse uden at ødelaegge fiskernes økonomi. Det sikrer, at fiskerne på Limfjorden fortsat kan bidrage med nogle af de sundeste og mest klimavenli­ge fødevarer overhovede­t uden at det bidrager til at skabe iltsvind i Limfjorden.

Og i sidste ende betyder det, at vi kan holde fast i de vigtige arbejdspla­dser rundt omkring Limfjorden, som fiskeriet efter muslinger er grundlaget for.

På den baggrund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark