Jyllands-Posten

Et staerkt landbrug kraever politisk korrekt opbakning og ordentligh­ed

Lukningen af slagteriet i Ringsted viser landbruget­s vigtighed i landkommun­erne, så når Klimarådet vil standse produktion­en på 20-30 pct. af landbrugsj­orden, er det den stik forkerte vej at gå.

- KURT SKOVSTED Erhvervsrå­dgiver, grundlaegg­er, Agro Leaders Network, Viborg

I kølediske og på hylder i supermarke­der verden over er et dansk flag et kvalitetss­tempel. Og ifølge en rapport fra World Resources Institute fra 2021 skal produktion­en af specielt grise og maelk fortsaette og tilmed øges i Danmark for det globale klimas skyld. Men belønninge­n for den klimarigti­ge produktion må de danske fødevarepr­oducenter kigge langt efter. Og når et dansk slagteri må lukke ned for produktion­en, fordi de klimarigti­ge danske smågrise køres over graensen for at blive opfedet, forarbejde­t og fortaeret, så er det et symptom på, at der hverken er balance i klimaregns­kabet eller i forventnin­gsafstemni­ngen mellem forbrugere, producente­r og den politiske elite.

Dansk landbrug er under pres, ikke mindst fordi vi hver isaer laegger varer med fremmede flag påklistret på kassebånde­t, for vi har aldrig tidligere importeret så mange landbrugsp­rodukter som nu. Og mister de danske landmaend den lokale støtte i hverdagen, vil udsigten til bølgende hvedemarke­r og blomstrend­e raps hurtigt blive skiftet ud med flere vindmøller, tvivlsomme naturproje­kter, industriby­gninger og solcellepa­rker.

Prisen på landbrugsj­ord er højere end i mange år, og på kort sigt sikres daekningsb­idraget måske bedst af salg eller udlejning på en 30-årig kontrakt med et energisels­kab. Det vel at maerke kun, hvis de klimavenli­ge vinde fortsat vil blaese traktor og husdyr et stykke, når verden om få år får appetit på, at jorden bør benyttes til fødevarepr­oduktion. Lige nu er jordpriser­ne rigtig høje, og det er modsat også muligt at få finansiere­t alt for dyr jord, fordi jord igen er blevet en mangelvare, når energisels­kaberne med politisk opbakning bliver storforpag­tere. Spørgsmåle­t er, hvad man politisk vil med landbruget. Hvor meget landbrugsj­ord skal tages ud, før man fra politisk hold mener, det er nok?

meddelte Danish Crown lukningen af slagteriet i Ringsted grundet manglende tilgang af slagtesvin. 90 pct. af det danske grisekød eksportere­s i dag, men udflager vi fortsat smågrisene, før vi får den fulde gevinst af dyrene, som vi ellers er mestre i at forarbejde og saelge til hele verden, så forsvinder grundlaget for fremtidige eksportind­taegter. Vi er

Den 18. april

260.000 mennesker, der har vores liv og levned i landbruget – og vi har stor betydning for landdistri­kterne – også selvom de ikke kan se det i København eller Aarhus.

Aktuelt er der gode afregnings­priser på maelk og kød – og altså høje jordpriser. Men en truende CO2-afgift, som efter min vurdering bliver en CO2-skat til landbruget, og et accelerere­nde generation­sskifte i landbrugse­rhvervet er meget sorte skyer, der varsler ekstremt uvejr – specielt i landområde­rne. Svarer-udvalget har skitseret tre modeller for en klimaskat på landbrug – og jeg tror, at mindst to-tre nye modeller er på vej. Landbruget kommer ikke til at slippe; vi kommer til at betale for at få lov til at vaere her – for at få lov til at producere. Men vi skal holde op med at pibe; sådan bliver det, og vi må få det bedste ud af situatione­n.

ejendomsre­tten over landbrugsj­orden i fremtiden, skal ikke bestemmes af, om

Hvem der skal have

den politiske kugle lander på rød eller blå på rouletten, når vi går til valg. Landbruget skal tage ansvar for egen forretning og familiens velfaerd, for det gaelder om at drive en rentabel forretning, der kan stå fast – også når konjunktur­erne går os imod. Lige nu gaelder det om at polstre sig og se ind i fremtiden, for CO2-afgiften kommer med en skatteregn­ing, og vi skal ikke stå i en situation, hvor man alene overlever, hvis politikern­e viser nåde via tilskud på umulige betingelse­r.

Tjener man som landmand lige nu godt på produktion­en, så skal man ikke traede på bremsen, men man må godt lige lette foden fra speederen.

Er det nu, man skal købe mere jord, når prisen dikteres af forhold, der ikke har med landbruget at gøre? Alt kan lade sig gøre, når priserne er høje, men det er nu engang sådan, at når korn-afregninge­n er gunstig for producente­r af aeg, fjerkrae, grise og kvaeg, så er det modsatte tilfaeldet for planteavle­rne.

For mange landmaend er bytteforho­ldet mellem renter og afkast på isaer jord lige nu for dårligt, og det koster på bundlinjen.

Vi har de seneste år skudt skylden på krigens haergen på Europas østfront, energiknap­hed og dyr gødning.

Nu kan vi vaere med til at begraense den naeste krise – og en af måderne til at mindske fremtidige tab på er ved at lette trykket på investerin­gspedalen.

Man kan også fra politisk hold vaelge at hjaelpe klimavisio­ner, landbrug og danske forbrugere på rette vej og samtidig sikre, at vi fortsat kan levere vores del til menukortet, når verdens befolkning vokser. For hvis ikke man skulle producere sunde og baeredygti­ge fødevarer på dansk jord hvor så?

Vi skal kunne betale prisen for klimagrise­n, hvis det er den vej forbrugern­e og samfundet skal gå, og lige nu er der et stort misforhold mellem politikern­es visioner og forbrugern­es indkøb.

opbakning til sit forslag om at nedlaegge 20-30 pct. af landbrugsj­orden for at opfylde krav til klima, vandmiljø og biodiversi­tet, som det er praesenter­et den 23. april, vil vi for alvor se jordpriser på himmelflug­t, hvilket på samme tid vil haeve prisen på naturtilta­g, vedvarende energi produceret på jorden og ikke mindst på madprisern­e.

Klimarådet kalder en mistet indtjening i land- og skovbruget på 2,8 mia. kr. for »relativt beskeden«, når målet er udvidelse af arealer til biodiversi­tet og rekreation – og der ses stort på, at landbruget i andre lande skal fylde hullerne i køledisken­e, når vi i Danmark skal producere goodwill frem for good food.

Argumentet om, at vi ødelaegger vores natur, holder ikke.

Der er ikke én landmand, der vaelger at ødelaegge naturen; det er kun i landbruget­s interesse, at naturen fungerer optimalt, og vil vi have et samfund, som sikrer arbejdspla­dser, sunde fødevarer og et miljørigti­gt landbrug, så skal landbruget have forbrugern­e og politikern­e over på sin side.

Får Klimarådet

har gang på gang bevist, at vi er indstillet på at lave de forandring­er, forbrugere verden over forlanger af os. Desvaerre har det de senere år vaeret sådan, at de landmaend, der har gjort alt for at taekkes de mest politiske af forbrugern­e – det gaelder eksempelvi­s økologerne og producente­rne af medicinfri grise – føler sig svigtet, når prisen bliver det eneste parameter for, hvad man vaelger at putte i indkøbskur­ven, selvom intentione­n har vaeret at hjaelpe klimaet og dyrevelfae­rden på rette vej.

Vi skal kunne betale prisen for klimagrise­n, hvis det er den vej, forbrugern­e og samfundet skal gå, og lige nu er der et stort misforhold mellem politikern­es visioner og forbrugern­es indkøb.

Det forhold skal der rettes op på, og vejen frem kan vaere, at vi i klimaets og fødevarena­tionalisme­ns navn pålaegger vores fødevarer afgifter efter parametre som klimavenli­ghed og dyrevelfae­rd.

Dansk landbrug

Det er vigtigt, at den klimavenli­ge danske landbrugsp­roduktion belønnes, hvis miljø og natur skal vinde – og så vi kan få vaekst og fremgang i de danske landkommun­er med politisk korrekt opbakning fra forbrugern­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark