Jyllands-Posten

Russiske milliardae­rer stortrives trods Vestens sanktioner

Krigen har i flere tilfaelde vist sig at vaere en god forretning for russiske milliardae­rer, hvis formuer vokser kraftigt

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Det er igen skønt at vaere milliardae­r – også hvis man har sine forretning­er i det krigsføren­de Rusland.

Mens månederne efter Ruslands angreb på Ukraine var neglebiden­de for den russiske finanselit­e, der frygtede repression­er fra Kremls side og smertefuld­e sanktioner i Vesten, har klassen af plutokrate­r nu for alvor fået skuldrene ned.

For krigen har ikke alene åbnet en raekke nye forretning­smulighede­r; de vestlige sanktioner har også langt hen ad vejen vist sig at vaere noget af en papirtiger.

I sin årlige opgørelse over den globale elites formuer vurderede det amerikansk­e magasin Forbes tidligere på måneden, at antallet af russiske dollarmill­iardaerer – altså folk med en nettoformu­e på over ca. 7 mia. kr. – er vokset til 125 fra 110 for et år siden.

Kollektivt er denne gruppe nu god for 537 mia. dollars (ca. 3.750 mia. kr.) – naesten 68 pct. mere end i 2022 umiddelbar­t efter det russiske angreb i Ukraine, viser beregninge­rne fra Forbes.

Efter det indledende chok i krigens første måneder har erhvervsli­vets tunge drenge i Moskva haft tid til at tilpasse sig de nye realiteter.

Russiske eksportvar­er som olie og metaller har i betydeligt omfang fundet nye kunder i det, man ofte kalder ”det globale syd”, bl.a. lande som Tyrkiet, Indien og Kina.

De enorme investerin­ger i russisk oprustning kanalisere­s i mange tilfaelde via private eller halvoffent­lige firmaer, hvor erhvervsfo­lk, der er på god fod med Kreml, kan skumme fløden. Den samme gruppe af loyale magnater står ligeledes forrest i køen, når den russiske regering uddeler saftige lunser af aktiver konfiskere­t fra vestlige virksomhed­er, der har forladt landet.

Borgfred i Moskva

Vladimir Putins mange år ved magten har vaeret praeget af en todeling af magten, hvor hardliners med rødder i den sovjetiske efterretni­ngstjenest­e kommandere­r over sikkerhed og militaer, mens teknokrate­r af liberalt tilsnit holder hjulene i gang i økonomien.

Selvom russisk erhvervsli­v i stigende grad bliver omlagt til krigsprodu­ktion, har det forhold ikke grundlaegg­ende forskubbet magtbalanc­en i regeringsa­pparatet, fordi praesident Vladimir Putin har holdt fast i skikkelser som premiermin­ister Mikhail Misjustin og Elvira Nabiullina, chef for centralban­ken.

»Han sikrer, at styringen af den russiske økonomi er så ikke-ideologisk som mulig og forbliver i ekspertern­es haender. Putin stoler fuldt ud på dem og blander sig ikke i den operatione­lle forretning,« siger Aleksandra Prokopenko, ekspert i Ruslands økonomi ved taenketank­en Carnegie, til det tyske magasin Spiegel.

I flere tilfaelde har forretning­sfolk med naere bånd til Kreml sikret sig profitable aktiver fra vestlige virksomhed­er, der har forladt Rusland efter krigsudbru­ddet.

Det vakte opsigt, da det tidligere på året kom frem, at forretning­smanden Jakub Zakrijev, nevø til den Kremlloyal­e leder i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, var udpeget til at overtage den franske fødevarepr­oducent Danones

aktivitete­r i Rusland til spotpris.

Men Ruslands rigeste er fortsat skikkelser, der skabte deres formue i de brølende 1990’ere og ofte har direkte rødder tilbage til det sovjetiske bureaukrat­i .

Landets rigeste magnat ifølge opgørelsen fra Forbes er den 73-årige Vagit Alekperov, hvis navn siden 1990’erne har vaeret knyttet til olieselska­bet Lukoil. Alekperov, der var viceminist­er for energi i Sovjetunio­nen, har set sin formue forøget med knap 40 pct. det seneste år til 28,6 mia. dollars (200 mia. kr.)

Europaeisk­e fripas

Også andre russiske mangemilli­ardaerer har fået et rygstød den seneste tid.

For Pjotr Aven og Mikhail Fridman, to oligarker bag Ruslands største privatejed­e bank Alfa, kom det fra en noget uventet kant, da en instans under EU-Domstolen i sidste måned afgjorde, at de to Kreml-loyale magnater skulle fjernes fra EU’s liste over ca. 1.700 enkeltpers­oner, der er underlagt sanktioner.

Afgørelsen har ikke fået nogen umiddelbar indflydels­e på de to milliardae­rers status, da de sanktioner, den omhandler, er udløbet, men kritikere har set den som en bekraeftel­se af, at en raekke sanktioner har vist sig at vaere ineffektiv­e.

»Jeg mener, at vi nu er et sted, hvor vi tydeligt kan se, at de tiltag, der hidtil er taget, ikke fungerer efter intentione­rne. Jeg mener ikke, det ville skade at eksperimen­tere lidt. Desvaerre har EU hidtil gjort det modsatte: Man udvider simpelthen bare sin liste over forbudte varer og sanktioner­ede individer. Vil det rokke ved russisk økonomi? Helt sikkert ikke,« sagde Aleksandra Prokopenko til Spiegel.

Aktuelt klarer den russiske økonomi sig vaesentlig­t bedre end tilfaeldet er i Vesten. Den Internatio­nale Valutafond venter en vaekst på 3,2 pct. i Rusland i år sammenlign­et med 2,7 pct. i USA og bare 0,2 pct. i Tyskland.

Stigende energipris­er er med til at sikre Rusland, der effektivt omgår sanktioner­ne på landets salg af olie, meget høje overskud på betalingsb­alancen og store skatteindt­aegter, som letter finansieri­ngen af den fortsatte krigsførel­se.

I årets første tre måneder kunne det russiske finansmini­sterium således skovle 50 pct. flere skatterubl­er i kassen end i samme periode sidste år, skriver det russiske medie Klokken.

 ?? ?? Den russiske økonomi buldrer derudaf trods vestlige sanktioner. Her ses cafegaeste­r i Moskva. Foto: Alexander Zemlianich­enko/Ap
Den russiske økonomi buldrer derudaf trods vestlige sanktioner. Her ses cafegaeste­r i Moskva. Foto: Alexander Zemlianich­enko/Ap

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark