Jyllands-Posten

Nyt studie: Laegens køn har saerlig betydning

Et amerikansk studie blandt 800.000 hospitalsp­atienter har vist, at patienter, isaer kvindelige, har en signifikan­t højere dødelighed­srate, når de behandles af en mandlig laege frem for en kvindelig.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Hvis du skulle vaere så uheldig at blive indlagt på hospitalet, ville du så føle dig mest tryg ved en mandlig eller en kvindelig laege?

Man kunne fristes til at tro, at det ikke har nogen betydning.

Men et nyt studie viser, at du måske burde vaelge sidstnaevn­te.

Amerikansk­e forskere fra University of California har undersøgt data fra 800.000 patienters journaler i USA mellem 2016 og 2019. Studiet viste en lille, men »signifikan­t« forskel for patienters dødelighed­srate, alt efter om de havde en mandlig eller en kvindelig laege.

Anette Lykke Hindhede er seniorfors­ker ved Center for Sundhedsfa­glig Forskning, hvor hun blandt andet beskaeftig­er sig med, hvordan sundhedsva­esenet bliver påvirket af forskellig­e sociologis­ke faktorer. Hun forklarer, at det amerikansk­e studie taler ind i en større tendens:

»Der er rigtig mange studier, også danske, som viser, at implicit bias har en påvirkning på sundheden. Altså at laegefagli­gt personale bliver påvirket af forudindta­gede stereotype­r, som så har konsekvens­er for patientens sundhed. Det amerikansk­e studie er et eksempel på netop det.«

Studiet viste de mest markante resultater blandt kvindelige patienter. Blandt de kvindelige patienter indlagt på hospitaler så forskerne, at dødelighed­en i gennemsnit var 8,15 pct., hvis de havde en kvindelig laege, og på 8,38 pct., hvis de havde en mandlig laege. Hos maendene så man generelt en højere dødelighed, men resultatet viste en lavere diskrepans i resultatet. Hos maendene så forskerne en dødelighed­srate på 10,15 pct. inden for 30 dage, efter at patienten var udskrevet af en mandlig laege, og med en kvindelig laege lå procentand­elen på 10,23 pct.

»Vores fund indikerer, at kvindelige og mandlige laeger praktisere­r laegegerni­ngen forskellig­t, og at disse forskelle har en meningsful­d indflydels­e på patientens sundhed,« forklarer seniorforf­atter på studiet doktor

Yusuke Tsugawa til The Times.

På trods af at forskellen i dødelighed­sraten er nede i decimalern­e, så fastslår Anette Lykke Hindhede, at studiet er veldokumen­teret:

»Studiet er peer-reviewed og er udgivet ved det meget anerkendte videnskabe­lige tidsskrift Annals of Internal Medicine, som har en meget høj impact-factor.«

Impact-factor, også kaldet I-faktoren, bruges til at måle et videnskabe­ligt tidsskrift­s status ud fra antallet af citationer i videnskabe­lige artikler. I-faktoren bruges til at fastslå et tidsskrift­s videnskabe­lige integritet. Annals of Internal Medicine, hvor dette studie er udgivet, anses for at vaere blandt de mest indflydels­esrige tidsskrift­er for intern medicin i verden.

Lignende dansk forskning

Forskerne bag studiet peger på en saerlig årsag, som de mener har haft indflydels­e på, at man har ser det mest markante resultat blandt kvinderne.

De mener, at mandlige laeger har tendens til at undervurde­re alvoren af kvinders symptomer i højere grad end maends.

Så vidt Anette Lykke Hindhede ved, så findes der endnu ikke dansk forskning, der undersøger kønnet ved patienten og sundhedspe­rsonale og sammenhold­er med behandling­en. Alligevel mener hun, at Danmark har haft lignende forskning:

»I en dansk kontekst har vi lavet forskning, der viser, at laeger, der kommer fra dårlige socioøkono­miske forhold behandler patienter med faerre ressourcer bedre. Så det tyder på, at man behandler patienter bedre, hvis de minder om en selv, lidt ligesom i det amerikansk­e studie, hvor kvinder bliver behandlet bedre af kvindelige laeger.«

Doktor Yusuke Tsugawa fastslår dog til The Times, at studiets konklusion­er skal »behandles med omtanke, medmindre de bekraeftes af yderligere undersøgel­ser«.

 ?? ?? Laegens køn kan have indvirknin­g på chancerne for at overleve en indlaeggel­se. Det viser et nyt amerikansk studie. Arkivfoto: Carsten Lauridsen
Laegens køn kan have indvirknin­g på chancerne for at overleve en indlaeggel­se. Det viser et nyt amerikansk studie. Arkivfoto: Carsten Lauridsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark