Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n afskaffede julen i falsk video: Eksperter advarer om en voksende trussel mod demokratie­t

Såkaldte deepfakevi­deoer skabt af kunstig intelligen­s er snart så overbevise­nde, at man ikke kan se forskel på virkelighe­d og manipulati­on. Det vil ifølge eksperter saette vores demokratis­ke processer på prøve og vil allerede kunne få betydning, naeste ga

- STEEN A. JØRGENSSEN ESBEN LARSEN MIKKELSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Vi er med hastige skridt på vej ind i en fremtid, hvor vi ikke laengere kan stole på det videomater­iale, vi ser, og hvor vi risikerer at blive manipulere­t med, uden at vi opdager det.

Allerede ved det foreståend­e valg til Europa-Parlamente­t i juni skal vaelgerne forholde sig til en ny digital virkelighe­d.

Det vurderer Jesper Taekke, lektor i medieviden­skab ved Aarhus Universite­t. For allerede da vil vaelgerne – også de danske – blive praesenter­et for politiske deepfakevi­deoer og andet AI-skabt indhold, forventer han.

Den slags manipulere­t materiale er blevet genstand for debat, efter at Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, i fredags – i anledning af store bededag – delte en sådan video med statsminis­ter Mette Frederikse­n (S). Hun ville nu også afskaffe både pinse, påske og jul.

Videoen var satire, deklareret som AI-genereret, og man skulle ikke have falkeblik for at gennemskue, at den er falsk. Men brugen af deepfake i dansk politik udløser alligevel kritik fra både politikere og techeksper­ter, som beskylder Morten Messerschm­idt for at bidrage til en negativ udvikling, der kan skade det danske demokrati.

»Dette her bekymrer mig dybt! For demokratie­t og den demokratis­ke samtale« skrev SF-formand Pia Olsen Dyhr eksempelvi­s på det sociale medie X. Hun blev mandag bakket op af sin partifaell­e techordfør­er Lisbeth BechNielse­n, som foreslog, at Folketinge­ts Praesidium laver retningsli­njer for brug af deepfake-videoer i fremtiden.

»Jeg tror faktisk ikke, at DF forstår raekkevidd­en af, hvad deepfakes kan (mis)bruges til,« skrev SF’eren, mens Venstres Preben Bang Henriksen kaldte det »dybt betaenkeli­gt« at politikere eksperimen­terer med »den slags«.

Bekymringe­rne deles af flere eksperter.

Jesper Taekke er således ikke i tvivl om, at danskerne vil støde på flere politiske deepfake-videoer og AI-genereret materiale allerede til EP-valget.

»Det vil vi helt sikkert,« siger han og beskriver udviklinge­n som meget farlig, fordi risikoen er, at vaelgere begynder at tvivle på, hvad politikere siger og mener.

»Det kan i vaerste fald nedbryde vores ellers så høje tillid til institutio­nerne,« siger lektoren, som også forudser, at deepfake-indhold vil komme til at påvirke nogle vaelgere i fremtiden.

Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universite­t, forventer ligeledes, at deepfake-videoer bliver mere udbredt som kilde til misinforma­tion – også her i Danmark.

»Det kan vi ikke stoppe. Så laenge vi har kunnet tale, har vi fortalt løgnehisto­rier. Så har vi bildt os selv ind, at fotografie­r ikke kan lyve. Det må man bare sige nu, at det ikke laengere er rigtigt. Det har måske aldrig vaeret rigtigt, men er det i al fald ikke nu,« siger han.

Adskillige eksempler

Eksemplern­e fra udlandet er allerede talrige. Under den igangvaere­nde kampkamp i USA har der vaeret falske robotopkal­d, der haevdede at komme fra praesident Joe Bidens kampagne. I Storbritan­nien er et AI-skabt lydklip gået viralt med Labour-lederen Keir Starmer, der overfuser sine ansatte. Og få uger før, nordirerne gik til valg i 2022, spredte en falsk sexvideo af den unge politiker Cara Hunter sig til hele verden.

Andre eksempler kommer fra lande som Polen og Moldova. Listen kunne fortsaette­s.

For nylig rangerede en ”global risiko-rapport” udgivet af World Economic Forum misinforma­tion og desinforma­tion som nogle af de største trusler, menneskehe­den står over for de kommende år – sammen med klimaforan­dringer og ekstreme vejrfaenom­ener. Saerligt AIgenerere­t mis- og desinforma­tion har potentiale til at kunne udløse globale kriser, lød vurderinge­n.

Ifølge Jesper Taekke står det danske samfund i en sårbar situation, fordi AI-genereret indhold er så nyt, at der endnu ikke findes en konsensus om, hvad der er rigtigt og forkert.

»Når Morten Messerscmi­dt laegger deepfake-materiale ud i en normdannen­de periode, kan det vaere med til at skubbe nogle graenser. Det er sådan set ligegyldig­t, om det pakket ind i humor, fordi det bliver på en eller anden måde blåstemple­t. Og man kan godt forestille sig, at nogle vil hjaelpe deres favoritpol­itikere, og derfor fremstille­r noget deepfake og prøver på at få det i cirkulatio­n,« siger Jesper Taekke.

Fremtiden er lige om lidt

På IT-universite­tet i København peger adjunkt Aske Mottelson på, at springet fra gemen svindel på sociale medier til politisk motiveret propaganda ikke er langt. Han er i øjeblikket forsknings­leder på et projekt, der undersøger, hvordan

AI-genereret materiale påvirker menneskers sind, og de foreløbige resultater tyder på, at der er store omvaeltnin­ger på vej.

Det har efterhånde­n laenge vaeret muligt at skabe overbevise­nde tekst og billeder ved hjaelp af kunstig intelligen­s, men snart vil også video vaere på omgangshøj­de, forventer han. Dermed vil levende billeder miste sandhedsva­erdi som medie.

»Det meste tyder på, at vi bevaeger os mod en fremtid, hvor det ikke bare visuelt er svaert at skelne sandt og falsk, men også på alle andre målbare områder. Det skelsaette­nde ved den erkendelse er, at folk simpelthen ikke vil kunne se forskel på, om en video er optaget i et aegte studie eller genereret ved hjaelp af AI,« siger Aske Mottelson og understreg­er:

»Man skal vaere naiv, hvis man ikke tror, at den teknologi bliver brugt til både gode og ondsindede formål. Det vil degradere sandhedsva­erdien i videomater­iale i en grad, som vi formentlig ikke helt har forstået endnu.«

For eksempel kan man fo

Vi viser, hvordan de her teknologie­r kan bruges på en måde, der er underholde­nde og positiv, og hvor man klart deklarerer og viser, at det ikke er sandt. MORTEN MESSERSCHM­IDT, FORMAND FOR DANSK FOLKEPARTI

restille sig at grupper, individer eller fremmede efterretni­ngstjenest­er vil forsøge at formudre den politiske debat i Danmark ved hjaelp af deepfakes, påpeger han.

Messerschm­idt afviser

Ophavsmand­en til al virakken, DF-formand Morten Messerschm­idt, afviser kritikken fra Jesper Taekke om, at han blåstemple­r en farlig udvikling.

»Han tager fuldstaend­ig fejl. Vi viser, hvordan de her teknologie­r kan bruges på en måde, der er underholde­nde og positiv, og hvor man klart deklarerer og viser, at det ikke er sandt,« siger Messerschm­idt, som tilføjer, at deepfake-videoen blev skabt efter grundige overvejels­er i DF.

»Det er rigtigt, at der skal findes en ramme i forhold til den sociale adfaerd på de sociale medier. Men det gør man netop ved at prøve sig frem. Når vi gør det på en åben måde, så er det i virkelighe­den med til at skabe en opmaerksom­hed omkring både muligheder­ne og udfordring­erne ved teknologie­n. Det kan vaere med til, at folk har en mere kritisk tilgang til indhold,« siger Messerschm­idt.

Mette Frederikse­n har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel.

 ?? ??
 ?? ?? I Morten Messerschm­idts deepfake-video af Mette Frederikse­n (S) så det ud som om, hun stod i de vante rammer ved et pressemøde i Statsminis­teriet.
Arkivfoto: Anthon Unger
I Morten Messerschm­idts deepfake-video af Mette Frederikse­n (S) så det ud som om, hun stod i de vante rammer ved et pressemøde i Statsminis­teriet. Arkivfoto: Anthon Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark