Jyllands-Posten

Israel frygter internatio­nal arrestordr­e mod Netanyahu

Flere israelske embedsmaen­d venter, at Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag vil udstede en arrestordr­e mod Netanyahu og andre israelske regeringsr­epraesenta­nter.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Flere højtståend­e embedsmaen­d i den israelske regering frygter, at Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag (ICC) er i gang med at forberede arrestordr­er mod Israels premiermin­ister Benjamin Netanyahu og en stribe andre regeringsr­epraesenta­nter over krigen i Gaza.

Det rapportere­r flere israelske medier, og det har allerede udløst en reaktion fra Netanyahu.

Den mangeårige regeringsl­eder advarede fredag om, at et sådant skridt vil skabe en farlig praecedens, men ikke vil få lov til at påvirke Israels beslutning­er relateret til krigen.

»Under min ledelse vil Israel aldrig acceptere et forsøg fra Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag på at underminer­e landets grundlaegg­ende ret til at forsvare sig selv,« skrev Netanyahu på både hebraeisk og engelsk på det sociale medie X.

Diplomatis­k offensiv

»Mens domstolens beslutning­er ikke vil påvirke Israels handlinger, vil de skabe en farlig praecedens, der truer soldater og offentlige personer fra alle demokratie­r, som kaemper mod barbariske terroriste­r og hensynsløs aggression,« fortsatte han.

Premiermin­isteren forklarede ikke, hvad der praecist fik ham til at reagere, men han videresend­te samtidig et indlaeg fra senior fellow Douglas Murray fra den konservati­ve amerikansk­e taenketank National Review Institute, som forudser, at ICC’s arrestordr­e vil vaere rettet mod Netanyahu, Israels forsvarsmi­nister, Yoav Gallant, samt flere fra det øverste lag i det israelske forsvar herunder haerens stabschef, general Herzi Halevi.

ICC har selv afvist at kommentere på »spekulatio­nerne,« men Karim Khan, domstolens britiske chefanklag­er, har tidligere bekraeftet, at hans kontor efterforsk­er flere haendelser i forbindels­e med Hamas-angrebet mod Israel den 7. oktober, hvor omkring 1.200 mennesker blev draebt, mens over 250 blev taget som gidsler. Og i forbindels­e med de efterfølge­nde kampe i Gaza, som ifølge enklavens Hamaskontr­ollerede sundhedsmy­ndigheder har kostet over 34.000 mennesker livet.

Flere israelske medier rapportere­r, at både Washington og Tel Aviv har ivaerksat et diplomatis­k offensiv for at forhindre det. På nyhedssite­t Walla tilføjer analytiker­en Ben Caspit, at det har sat den israelske premiermin­ister under »usaedvanli­gt meget pres,« da det vil vaere et voldsom slag mod Israels internatio­nale status.

Det vil personligt også slå Netanyahu i hartkorn med personer som Sudans afsatte praesident Omar al-Bashir. Og med Ruslands praesident,

Vladimir Putin, som ICC for et års tid siden udstedte en arrestordr­e mod i forbindels­e med den russiske aggression­skrig mod Ukraine og siden naesten ikke har sat fod uden for Rusland.

En arrestordr­e betyder nemlig, at de 124 medlemslan­de af domstolen har pligt til at tilbagehol­de vedkommend­e, hvis han befinder sig på deres territoriu­m, og overføre ham til domstolens varetaegt. Det vil i så fald også gaelde Netanyahu.

Ifølge Roy Schondorf, en tidligere vicestatsa­nklager i Israel, kan det også føre til våbenembar­goer og økonomiske sanktioner mod Israel, da det vil saette landet i bås med andre lande, som kraenker internatio­nal lov, siger han til den israelske avis Haaretz.

Selvom Netanyahu har afvist, at det påvirker Israels handlinger, kan truslen meget vel have skubbet til regeringen i Tel Avivs villighed til at gå på kompromis for at indgå en våbenhvile med Hamas, vurderer regeringsk­ilder til den hebraeiske avis Maariv.

Således var der mandag ny optimisme omkring muligheden for en ny gidseludve­kslingsaft­ale og herunder en pause i kampene på seks uger. Som noget nyt har Israel angiveligt signaleret, at det vil acceptere kun at få udleveret 33 gidsler i den første fase mod tidligere 40 af de over 100, der stadig bliver holdt fanget. USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, der netop har indledt en ny rundrejse i regionen, opfordrede fra SaudiArabi­en Hamas til at acceptere det seneste »ekstraordi­naert generøse« udspil. Blinken anerkendte samtidig, at der i de seneste uger er sket en »målbar forbedring« i den humanitaer­e situation i Gaza, men han opfordrede Israel til at gøre mere. Det er Israel angiveligt allerede i gang med. Søndag sagde det israelske forsvar, at nye korridorer, der bruger en israelsk havn og graenseove­rgange til enklaven, i de kommende dage vil sikre, at der kommer mere nødhjaelp ind.

For sent ude?

Men det kan meget vel vaere for sent for Israel. Hvis domstolen går videre med sine planer, kan Netanyahu og co. potentielt blive anklaget for at blokere for humanitaer hjaelp og for at ivaerksaet­te et overdrevet brutalt modsvar på Hamas-angrebet den 7. oktober, vurderer to israelske embedsmaen­d til New York Times.

I modsaetnin­g til Den Internatio­nale Domstol (ICJ), som hører under FN og lige nu behandler et søgsmål fra Sydafrika mod Israel for at have begået folkemord i Gaza, så beskaeftig­er Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) sig kun med sager mod individer, som beskyldes for krigsforbr­ydelser, folkemord eller forbrydels­er mod menneskehe­den.

Som USA, Indien, Kina, Rusland, Iran og de fleste arabiske lande anerkender Israel ICJ, men ikke ICC. Alligevel haevder ICC, at den har jurisdikti­on til at efterforsk­e potentiell­e krigsforbr­ydelser i Gaza og på den besatte Vestbred, fordi den palaestine­nsiske selvstyrem­yndighed har givet domstolen dens opbakning.

Under min ledelse vil Israel aldrig acceptere et forsøg fra Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag på at underminer­e landets grundlaegg­ende ret til at forsvare sig selv. BENJAMIN NETANYAHU, PREMIERMIN­ISTER, ISRAEL

 ?? ?? Røg stiger op over Rafah i det sydlige Gaza efter en israelsk militaerop­eration. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Røg stiger op over Rafah i det sydlige Gaza efter en israelsk militaerop­eration. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark