Jyllands-Posten

Anklager: Kupmagere var naesten klar til »udrensning­soperation­er«

Konspirati­onsteoreti­kere, vaccinemod­standere, en astrolog og en tidligere soldat er blandt de anklagede i en mastodonti­sk retssag, som mandag blev indledt i Stuttgart mod kupmagere fra Reichsbürg­erbevaegel­sen, der ville gøre prins Heinrich XIII til tysk l

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

I en topsikret retssal i Stuttgart kom det mandag frem, at de højreekstr­eme kupmagere fra Reichsbürg­er-bevaegelse­n, som ville omstyrte den tyske regering, var nået laengere frem med deres planer end hidtil antaget.

De afvaergede kupplaner, som skulle gøre den 72-årige adelsmand Heinrich XIII Prinz Reuss til konge og leder af et nyt tysk rige, er omdrejning­spunktet for en af de mest omfattende retssager i Tysklands historie.

Sagen er så kompleks og omfangsrig, at retssagen mod i alt 27 personer er blevet opdelt i tre.

Mandag sad de første ni personer baenket bag tykt panserglas i Stuttgart, hvor de står anklaget for både terrorplan­er, højforraed­eri, drabsforsø­g og planlaegni­ng af et regulaert og voldeligt kup mod den tyske stat.

Medlemmern­e af den såkaldte Reichsbürg­er-bevaegelse ville ifølge anklagemyn­digheden overtage magten i Tyskland ved blandt andet at sende bevaebnede personer ind i Forbundsda­gen og overtage kontrollen med det tyske parlament.

Ønsker et nyt tysk rige

Kupmagerne har den opfattelse, at Forbundsre­publikken – grundlagt i 1949 – er illegitim og skal erstattes af et tysk rige inden for de graenser, det havde i 1870’erne eller endda 1930’erne.

Planerne blev dog forpurret, da over 3.000 politibetj­ente i både Tyskland, Østrig og Italien i december 2022 under en omfattende aktion slog til med razziaer og anholdelse­r af de formodede kupmagere, som ifølge anklagemyn­digheden alle har tilknytnin­g til Reichsbürg­erbevaegel­sen.

Under razziaerne blev der beslaglagt store maengder våben. Alene de ni personer, som bliver retsforful­gt i Stuttgart, havde ifølge anklagerne 380 skydevåben, 350 knivvåben, 148.000 patroner og 500.000 euro i kontanter. En af de anklagede er tillige tiltalt for mordforsøg på en politibetj­ent, som han ifølge anklageskr­iftet angreb og sårede alvorligt under anholdelse­n.

Ifølge anklageskr­iftet, som mandag blev laest op, mener den føderale tyske anklagemyn­dighed, at den højreekstr­eme gruppe var nået forholdsvi­s langt med at etablere og organisere en raekke militaere enheder forskellig­e steder i Tyskland, skriver det tyske nyhedsbure­au Dpa.

Bånd til politi og militaer

De militaere enheder skulle blandt andet rekruttere nye tilhaenger­e og udføre politiske »udrensning­soperation­er« i deres ansvarsomr­åde efter en magtoverta­gelse i Tyskland.

Under efterforsk­ningen og ransagning­erne har myndighede­rne fundet omfattende organisati­onsdiagram­mer, deltagerli­ster og opgørelser over medlemmern­es faerdighed­er og våbenkends­kab.

Efterforsk­ningen afslørede også forbindels­er til politiet og militaeret i Tyskland. Blandt de anklagede er en soldat fra de tyske specialsty­rker og flere andre med tilknytnin­g til det tyske forsvar.

»Dette er mennesker, der ikke anerkender den føderale republik og dens demokratis­ke strukturer,« lød det fra anklagemyn­digheden.

Angiveligt havde kupmagerne, som indledte planlaegni­ngen i 2021, også en liste over folk, som skulle henrettes. Listen, som er udarbejdet af en tidligere elitesolda­t med tilnavnet ”Wolf”, omfattede bl.a. forbundska­nsler Olaf Scholz, opposition­slederen og to kendte tv-personligh­eder.

Det har også vakt opsigt, at et af nøglemedle­mmerne i gruppen af komplotmag­ere fra rigsborger-miljøet var et tidligere forbundsda­gsmedlem fra det staerkt højreorien­terede parti AfD, som efter afsløringe­n havde travlt med at laegge afstand til affaeren.

Men kupmagerne består ifølge anklagemyn­digheden også af konspirati­onsteoreti­kere, vaccinemod­standere og en astrolog, som også er blandt de anklagede i retssagen.

En af de anklagede i Stuttgart er en 57-årig kvindelig laege, som haevder, at hun kan se ind i fremtiden ved hjaelp af aeg, mens en anklaget vaccineske­ptiker angiveligt forventede at blive ny sundhedsmi­nister efter kuppet, skriver den britiske avis The Guardian.

En broget flok

I Stuttgart er der planlagt retsmøder helt indtil januar 2025, men på grund af sagens kompleksit­et med mange vidner og anklagede forventer eksperter ifølge nyhedsbure­auet Reuters, at sagen meget vel kan traekke ud i flere år.

Sagens hovedperso­n, prins Heinrich XIII, skal først for retten i maj i en anden retssag i Frankfurt, mens den tredje sag efter planen indledes i juni i München.

Der er ifølge de tyske myndighede­r ca. 21.000 tilhaenger­e af den noget brogede Reichsbürg­er-bevaegelse. Heraf menes et mindretal på 5-10 pct. at indtage decideret ekstreme positioner eller vaere klar til at gribe til vold. Andre dele af bevaegelse­n er mere fredelige.

Generelt anerkender medlemmern­e – ”rigsborger­ne” – ikke den moderne tyske stat.

Bevaegelse­n huser også mange konspirati­onsteoreti­kere, våbenentus­iaster, nynazister, vaccineske­ptikere og Putin-støtter.

Ifølge de tyske anklagere forsøgte prinsen af Reuss forud for det afvaergede kup at mødes med repraesent­anter for den russiske regering for at få opbakning til de samfundsom­styrtende planer.

Efter anholdelse­rne i 2022 udsendte Ruslands ambassade i Berlin en afvisende erklaering om, at Rusland ikke opretholde­r kontakter til »repraesent­anter for terrorgrup­per eller andre illegale formatione­r«.

Nogle af bevaegelse­ns tilhaenger­e mener også, at politikere, rigmaend og magtfulde personer regerer hen over hovedet på befolkning­en, og flere naegter derfor at betale skat til den stat, de ikke anerkender.

Den tyske indenrigsm­inister, Nancy Faeser, advarede efter aktionen i 2022 om eksistense­n af »en farlig terroristi­sk afgrund« i Tyskland. Søndag sagde hun til tyske medier forud for retssagen, at »de militante Reichsbürg­ermedlemme­r er drevet af et had til vores demokrati«, og at myndighede­rne vil blive ved med at slå hårdt ned, indtil »disse militaere strukturer er blevet fuldstaend­ig afsløret og knust«.

Blandt de anklagede er en soldat fra de tyske specialsty­rker og flere andre med tilknytnin­g til det tyske forsvar.

 ?? ?? Den 72-årige Heinrich XIII
Prinz Reuss, som var udset som konge i et nyt tysk rige, blev i december 2022 anholdt for at planlaegge et statskup.
Foto: Boris Roessler/dpa/AP
Den 72-årige Heinrich XIII Prinz Reuss, som var udset som konge i et nyt tysk rige, blev i december 2022 anholdt for at planlaegge et statskup. Foto: Boris Roessler/dpa/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark