Jyllands-Posten

Italien i oprør over professors budskab: Det italienske køkken findes ikke

Den italienske professor Alberto Grandi provokerer vidt og bredt i sit hjemland, når han haevder, at italienern­es elskede køkken er bygget op på skrøner. Men Grandi gør det for at redde sit hjemland, forklarer han nu i et interview.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Da jeg påbegyndte denne type forskning, vidste jeg, at folk ville blive vrede. ALBERTO GRANDI, PROFESSOR VED UNIVERSITE­TET I PARMA

Pizza? Opfundet i USA.

Den mest autentiske parmesanos­t? Produceres i Wisconsin.

Spaghetti carbonara? En amerikansk opskrift, som sagtens kan laves med fuldfed fløde.

Det – og mere til – haevder italienere­n Alberto Grandi.

Han er professor ved universite­tet i Parma og har bragt sine landsmaend­s sind i kog ved at afsløre de vedtagne sandheder om nogle af Italiens mest kendte og elskede madretter og fødevarer som det pure opspind.

»Et surrealist­isk angreb på italiensk madlavning­s symbolske retter,« har landets vicepremie­rminister, Matteo Salvini, kaldt Grandis kontrovers­ielle bestraebel­ser i landet, hvor det traditions­bundne køkken tillaegges en naermest religiøs betydning.

»Jeg er meget glad«

Men hvad synes professore­n selv om den furore, han har vakt i sit hjemland?

»Jeg er meget glad,« siger Grandi med et stort smil over et videoopkal­d til JyllandsPo­sten.

»Det er ikke et problem for mig, men et problem for Italien«.

Grandi har udfordret sit hjemlands madtraditi­oner i bøger, interviews og en populaer podcastser­ie.

»Da jeg påbegyndte denne type forskning, vidste jeg, at folk ville blive vrede,« fortaeller han.

Hans seneste bogudgivel­se kom på hylderne for få uger siden og baerer titlen ”La cucina italiana non esiste”.

På dansk: Det italienske køkken findes ikke.

Professore­n medgiver, at det italienske køkken selvfølgel­ig findes – og det er et vaeldig godt et af slagsen, tilføjer han.

Grandis pointe er derimod, at køkkenets ukraenkeli­ge ingrediens­lister er et moderne faenomen – samt at historien bag og alderen på mange retter og madprodukt­er ofte er en helt anden, end hvad mange italienere klynger sig til.

»Italienere tror, at alting er meget gammelt,« siger Grandi og fremhaever spaghetti carbonara som et eksempel.

I Danmark serveres retten som regel i varierende afskygning­er af pasta, sort peber, et baconprodu­kt, aeg, ost og givetvis fløde.

I Rom, hvorfra retten siges at stamme, er den eneste acceptered­e opskrift: pasta, sort peber, aeg, guanciale – saltet svinekaebe – og fåremaelks­osten pecorino romano. AEndres dette, regnes det for blasfemi.

En udbredt italiensk formodning er, at carbonara har hundreder af år på bagen. Men ifølge Grandis forskning blev carbonara opfundet af en amerikansk soldat, som kaempede i Italien under Anden Verdenskri­g.

I tidlige opskrifter indeholder den endda alt fra svampe til skinke og schweizisk gruyère-ost.

Og carbonara er langtfra den eneste haederkron­ede italienske ret, hvis oprindelse kan spores til den anden side af Atlanterha­vet.

Pizza var beskidt brød

Pizza, der er noget naer synonym med støvleland­et, stammer også fra USA. I hvert fald i den form, som verden kender i dag, haevder professore­n.

»Den pizza, som du i dag får i Napoli, er amerikansk – ikke italiensk,« forklarer Grandi.

Professore­n fortaeller, at hvad napolitane­re førhen kaldte pizza, blev anset som en frygtelig spise.

»Collodi, forfattere­n til ”Pinocchio”, sagde, at pizza var beskidt brød. Den berømte italienske forfatter Matilde Serao skrev i 1884, at ingen i verden kunne vaere modige nok til at spise pizza,« fortaeller Grandi. Han haevder, at det er den enorme italienske diaspora rundtom i verden – isaer i Amerika – som bør tilskrives udformning­en af meget af det, der i dag kendes som det italienske køkken med sin pasta, pizza og naermest endeløse udvalg af oste og forarbejde­de kødprodukt­er.

Under efterkrigs­tidens økonomiske opsving i Italien vandt mange af de udvandrede italienere­s retter og opskrifter indpas i deres gamle hjemland, siger professore­n.

Grandi pointerer, at størstedel­en af førkrigsti­dens italienere var fattige bønder, hvis diaet hovedsagel­igt bestod af majsgrød, kartofler og bønner.

Manglende identitet

Men kendskabet til dette er siden gået tabt.

»Italienere tror i dag, at vi har spist god mad siden forhistori­ske tider,« siger Grandi.

Men hvad er problemet med italienern­es kaerlighed til deres madkultur?

»Jeg mener, at mad er blevet italienern­es identitet. Det er den vigtigste del af vores kultur. Det er forkert og farligt for vores fremtid,« siger Grandi.

Professore­n tror, det er derfor, hans landsmaend bliver stødt over hans arbejde, og at politikere på begge fløje farer i flint. For rokker man ved italienern­es køkken, gør man det samme med deres selvforstå­else.

Grandi mener, at den italienske madidentit­et kan skyldes en mangel på et reelt alternativ.

»Måske har det italienske folk aldrig rigtig haft en identitet. Da Italien blev samlet i 1861, talte kun 2 pct. af befolkning­en italiensk,« siger professore­n.

For Grandi består faren ved den italienske madfikseri­ng i, at den overskygge­r alle landets andre styrker.

Professore­n afslører myterne om det italienske køkken for at »redde Italien«, siger han.

»Italienere tror, at vi kan bevare vores velstand gennem vores køkken og turisme. Men lande, der kun overlever på turisme og landbrug, er fattige,« siger professore­n.

Grandi fremhaever, at Italien slet ikke er et landbrugsl­and, men et industrila­nd – tilmed det naeststørs­te i Europa efter Tyskland.

»Det er derfor, vi er velstående – ikke på grund af ost, skinke eller carbonara,« fortsaette­r Grandi.

»Vi skal fortsaette med at forske og opfinde, som vi har gjort i de sidste 60 til 70 år. For hvis Italien kun skal handle om mad og landbrug, så er bliver alle vores universite­ter ubrugelige.«

 ?? ?? Alberto Grandi er professor ved Institut for Økonomi ved Universite­tet i Parma og specialist i erhvervs- og fødevarehi­storie. Foto: Privatfoto
Alberto Grandi er professor ved Institut for Økonomi ved Universite­tet i Parma og specialist i erhvervs- og fødevarehi­storie. Foto: Privatfoto
 ?? ?? Pizza bages i en ovn i Napoli. Ifølge Grandi er den moderne pizza af amerikansk oprindelse. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
Pizza bages i en ovn i Napoli. Ifølge Grandi er den moderne pizza af amerikansk oprindelse. Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark