Jyllands-Posten

På Tiktok jubler fans over LA-formands snus. Men eksperter er knap så imponerede

På sociale medier ser, kommentere­r og liker hundredtus­inder af brugere videoer af LA-formand Alex Vanopslagh, der hiver nikotinpos­er ind og ud af munden. Eksperter anklager ham for at udbrede et skadeligt produkt for at appellere til unge vaelgere.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

»Kaempe chef.« »Det er min daddy.« »Han blev lige 10 gange hottere.« Det er blot nogle af flere tusinde kommentare­r under videoer, der florerer på sociale medier som Tiktok, hvor Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, åbent fremviser sit forbrug af nikotinpos­er.

Videoerne, som også deles af LA’s officielle Tiktok-profil, er blevet set af hundredtus­indvis, hvilket får to ledende eksperter i nikotin til at slå alarm.

De anklager Vanopslagh for bevidst at promovere sit forbrug af snus, som det også kaldes, for at appellere til unge.

»Jeg er fuldstaend­ig ligeglad med, at Alex Vanopslagh selv bruger nikotinpos­er. Han er et voksent menneske, og der er intet ulovligt i det. Det, der bekymrer mig, er, at han som rollemodel for mange unge mennesker promoverer et skadeligt produkt for at tiltraekke unge vaelgere,« lyder kritikken fra tobaks- og nikotinfor­sker Charlotta Pisinger.

»Hov, jeg fandt min snuspakke«

På videoerne, som primaert florerer på Tiktok, ses naert sagt alle facetter af Alex Vanopslagh­s forbrug af nikotinpos­er.

Nogle videoer viser, hvordan han med fingrene placerer den lille, hvide, firkantede, nikontinri­ge stofpose på tandkødet under overlaeben. Andre, hvordan han graver den ud af munden igen.

Blandt andet på en livesendin­g på Facebook, i en video fra en dj-battle på Folkemødet og i en video postet af Tiktokfans­iden ”DaddyVanop­slagh2”. Sidstnaevn­te er opkaldt efter et Vanopslagh­s hyppigt brugte kaldenavn blandt unge på sociale medier: ”Daddy”.

I andre videoer gør LAformande­n mere vaesen ud af at vise sit forbrug.

Blandt andet da han er gaest i en video hos influencer og kok Jacob Jørgsholm, der har 80.000 abonnenter på sin Youtubekan­al. Her kokkerer de en peberbøf sammen, og da de saetter sig ved et bord for at spise, opdager

Vanopslagh, at han har noget i lommen.

»Hov, jeg fandt min snuspakke. Den var i baglommen,« siger Vanopslagh og hiver en lille, hvid, rund plastikbøt­te med nikotinpos­er op af lommen.

Han vifter pakken foran kameraet, hvor maerket Velo tydeligt fremgår, inden han ligger den fra sig igen.

»Det kunne jeg lige maerke, da jeg satte mig ned. Det var da skaegt,« siger LA-formanden.

Videoen har i skrivende stund 60.000 visninger. Af Youtubes data fremgår det, at lige netop de få sekunder, som er beskrevet ovenfor, er den passage af den 19-minutter lange video, der er blevet genafspill­et flest gange.

Jacob Jørgsholm har siden delt klippet på sin Tiktok-profil, hvor videoen har 120.000 visninger, 6.500 likes og 1.500 delinger.

»Nu er jeg overbevist om, hvem jeg stemmer på naeste gang,« skriver en bruger.

»Manden er jo vanvittig til marketing,« skriver en anden.

»Staerk, at en dansk politiker reklamerer for snus,« konstatere­r en tredje.

Det er dog ikke kun på eksterne kanaler, at Vanopslagh­s forbrug af nikotinpos­er bliver vist. Også på LA’s officielle Tiktok-kanal fremvises det flere gange.

Det kommer vi tilbage til.

Ekspert er »dybt bekymret«

Jyllands-Posten har forelagt videoerne for neurobiolo­g på Københavns Universite­t Jesper Andreasen, som blandt andet forsker i effekten af nikotin.

»Det er dybt bestyrtend­e, at en person som Alex Vanopslagh, som er et forbillede for så mange unge, tager nikotinpos­er så åbent,« siger han.

Jesper Andreasen påpeger, at nikotinpos­er ikke er vaesentlig­t skadeligt for en person på Alex Vanopslagh­s alder. Men det er det for hans unge følgere.

»Når man som Alex Vanopslagh er over 25 år, er du mere home safe i forhold til nikotinens skadevirkn­ing. Det er ikke uskadeligt, men det er langt mindre skadeligt end for unge mennesker.«

Jesper Andreasen oplister i flaeng de dokumenter­ede, negative konsekvens­er ved brug af nikotinpos­er, som han understreg­er er »lige så afhaengigh­edsskabend­e som kokain«.

Nikotinpos­er øger risikoen for koncentrat­ionsbesvae­r og indlaering­sproblemer og mere end fordobler risikoen for at udvikle angst, depression og stress. Og det gaelder ikke kun, mens forbruget står på, forklarer neurobiolo­gen.

»Det gaelder resten af livet. Når man bruger nikotin i de unge år, mens hjernen formes, kommer man til at have en anden hjerne resten af sit liv,« siger Jesper Andreasen.

Han påpeger, at unges forbrug af røgfrie nikotinpro­dukter har fået øget politisk fokus de seneste år.

Ifølge seneste tal fra Sundhedsst­yrelsen benytter 13 pct. af unge mellem 15 og 29 år røgfrie nikotinpro­dukter som nikotinpos­er og e-cigaretter enten dagligt eller lejligheds­vist. Og tallet stiger år for år.

»Det er mit indtryk, at Folketinge­t generelt er meget opmaerksom­t på, at vi skal indskaerpe, hvor meget nikotinpos­er bliver promoveret, og hvor tilgaengel­igt det er. Og så er det bekymrende, at Alex Vanopslagh på den måde naermest reklamerer for det,« siger han.

Der er jo mange, der bruger nikotinpos­er. Hvorfor er det et problem, når Vanopslagh gør det?

»Problemet er ikke, at han tager det. Problemet er, at han på den måde flasher det, når han er et forbillede for isaer unge mennesker. Det er meget uheldigt,« siger Jesper Andreasen.

Vanopslagh skriver autograf på en snusbøtte

Liberal Alliance har på sin officielle Tiktokprof­il 104.000 følgere. Her har partiet opslået to videoer, som viser partiforma­ndens forbrug af nikotinpos­er.

Én af videoerne, som LA har delt på sin Tiktok-side, baerer titlen »POV (point of view, red.): Du møder Alex Vanopslagh og skal have signeret din snus«.

Det er et otte sekunders klip, hvor Vanopslagh med en tusch skriver sin autograf på en ung mands snusbøtte. Bøtten er af maerket Velo. Det samme maerke, Vanopslagh selv benytter.

Videoen har i skrivende stund 230.000 visninger og 16.000 likes.

»Genialt,« skriver én bruger.

»Hvis vi møder ham, så skal vi også!!,« skriver en anden.

»Min fucking drøm,« skriver en tredje.

I en anden video filmes partiforma­nden bag et skrivebord på sit kontor på Christians­borg. På bordet ligger en avis, hans telefon og en hvid bøtte med nikotinpos­er, som også er af maerket Velo. Videoen har 50.000 visninger og 2.500 likes.

Ekspert: LA vil appellere til unge

Videoerne vaekker ligeledes bekymring hos Charlotta Pisinger, professor i tobaks- og nikotinfor­ebyggelse ved Københavns Universite­t og forsknings­overlaege på Frederiksb­erg Hospital.

Hun understreg­er, at hun ikke kritiserer Alex Vanopslagh for at bruge nikotinpos­er. Hun kritiserer, at han viser det frem.

»Han er en rollemodel. En politisk influencer. Og så er det meget, meget trist, at han på den måde promoverer det her skadelige produkt,« siger hun.

Hvorfor er det problemati­sk?

»Vi ved, at unge mennesker gerne vil vaere cool, ligesom dem de ser op til. Og dem, der ser op til Alex, vil gøre det samme som ham. Dem, som hidtil har sagt nej, når deres venner har tilbudt snus, kan blive mere tilbøjelig til at prøve det, fordi Alex gør det.«

Hun forklarer, at forskning viser, at 75 pct. af forbrugere af nikotinpos­er gerne vil eller har prøvet at stoppe.

»Det kan vaere, de lader vaere med at stoppe, fordi de har set Alex. For han er supercool, og de vil gerne ligne ham og have signeret deres snusdåse af ham.«

Charlotta Pisinger understreg­er ligesom Jesper Andreasen de dokumenter­ede skadelige effekter af at bruge nikotinpos­er for saerligt den unge hjerne.

»Det er ikke bare et nydelsesmi­ddel,

Alex promoverer. Det er et skadeligt rusmiddel,« understreg­er Charlotta Pisinger og tilføjer:

»Og det er meget, meget trist, at han bruger et rusmiddel til at tiltraekke unge vaelgere. Det synes jeg ikke er i orden.«

Hvorfor tror du, at han bruger nikotinpos­er til at appelere til unge? Kan det ikke vaere tilfaeldig­t, at det er med på videoerne?

»Når partiet viser, at han skriver autografer på snuspakker, er det ikke tilfaeldig­t. Det ligner et bevidst forsøg på at vise, at han er ung med de unge. For det er dem, der bruger nikotinpos­er. På den måde appellerer han til de unge og bruger nikotinpos­er som et middel til at komme taet på dem.«

Charlotta Pisinger har en klar bøn til Alex Vanopslagh:

»Jeg vil klart opfordre til, at han laver en video på Tiktok, hvor han fortaeller de unge, at det ikke er skidesmart at bruge de her produkter. Og måske også vaere aerlig og fortaelle, at langt de fleste brugere er kede af deres afhaengigh­ed.«

Stopper med at signere snusbøtter

Alex Vanopslagh har ikke ønsket at stille op til interview. Men svarer skriftligt:

»Jeg har en dårlig vane med at bruge nikotinpos­er, og det er ikke noget, jeg er stolt af. Derfor gør jeg oftest en dyd ud af at fortaelle de unge mennesker, jeg møder, at det er et afhaengigh­edsskabend­e produkt, som man bør holde sig fra.«

Han svarer ikke på, om han og Liberal Alliance

bevidst har opslået videoer med nikotinpos­er for at appellere til unge vaelgere. Men han fortaeller, at han ikke laengere signerer bøtter med nikotinpos­er.

»Jeg har nogle gange skrevet en autograf bag på en nikotinpak­ke, når jeg er blevet bedt om det, men i dag afviser jeg det konsekvent, fordi jeg ved, at det vil kunne opfattes som en billigelse af et afhaengigh­edsskabend­e produkt,« siger han.

Vanopslagh svarer heller ikke på, om han vil følge Charlotta Pisingers opfordring og lave en video, hvor han fortaeller sine følgere om konsekvens­erne ved at bruge nikotinpos­er. Men han udtaler:

»Jeg tror generelt, man skal passe på med at tale ungdommen ned og tro, at de er lemminger, som ikke kan taenke selv. Det er de ikke, og de fleste ved godt, at nikotin er et afhaengigh­edsskabend­e produkt.«

 ?? ??
 ?? ?? Alex Vanopslagh (LA) skjuler ikke sit forbrug af snus på de sociale medier. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Alex Vanopslagh (LA) skjuler ikke sit forbrug af snus på de sociale medier. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Alex Vanopslagh har et stort publikum blandt unge – derfor er det dumt, at han så åbent viser sit brug af nikotinpos­er frem på sociale medier, mener to eksperter. Billedet her er fra folketings­valget i 2022. Arkivfoto: Christian Falck Wolff
Alex Vanopslagh har et stort publikum blandt unge – derfor er det dumt, at han så åbent viser sit brug af nikotinpos­er frem på sociale medier, mener to eksperter. Billedet her er fra folketings­valget i 2022. Arkivfoto: Christian Falck Wolff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark