Jyllands-Posten

Arbejdsgiv­erne skal ikke gøre motion til en handleplan

-

I en tid, hvor der tales en del om frihed, selvbestem­melse og opgør mod bureaukrat­i og regler, synes Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) at vaere helt ude af trit med tidsånden.

Uanset hvor sundt, hyggeligt og opbyggelig­t kropslige udfoldelse­r kan vaere, så er kernen i DA’s motionsuds­pil ”Faelles indsats for en sundere arbejdssty­rke”, at »der udarbejdes forpligten­de sundhedsmå­l og monitoreri­ng af danskernes sundhed og livsstil for at få gjort os alle sammen sundere«, som det formuleres i organisati­onens pressemedd­elelse.

Det offentlige, staten, regionerne, kommuner, skal med andre ord bruge tid på at fastsaette mål for, hvor mange overvaegti­ge, rygere eller rødvinsfor­brugere, der må vaere i kommunen, og på at overvåge og registrere borgernes indsats og tilstand. Og dernaest udarbejde handleplan­er for at nå de mål, som ikke indfris. Og at bruge tid på at sammenlign­e hinanden – hvordan det så end kan lade sig gøre, for det er velkendt, at vilkårene i Danmark ikke er lige fordelt.

Det lyder som en historie, som er hørt før – en dårlig historie, der med statsgaran­ti vil dukke op i en valgkamp og få endnu en statsminis­ter til at proklamere det store opgør med regler, overformyn­deri og tåbeligt tidsforbru­g i det offentlige.

Et lille udpluk af de ord, der bruges i DA’s rapport, er ganske afslørende: helhedsori­enteret måde at taenke på, nationale mål for danskernes sundhed, et bredt fokus på området, monitorere indsatsen, systematik, arena for en styrket sundhed i befolkning­en, innovation og en dynamik, som øges.

Man ser powerpoint­en for sig om en ”faelles indsats for en sundere arbejdssty­rke”. Og man ser den medarbejde­r, som modvilligt traekker i lycra, mens han mindes ydmygelser­ne i gymnastikt­imerne, og som knapt er kommet op på cyklen, før chefen har givet ham baghjul.

Ingen tvivl om, at motion kan vaere både givende, befriende og lattervaek­kende. Danmark har en lang foreningsk­ultur at traekke på også på det område. Men heller ingen tvivl om, at motion kan vaere en meget privat sag, som man ikke har lyst til at dele med andre - og da slet ikke med kollegerne.

Friheden til at vaelge indebaerer også friheden til at vaelge det liv, man vil. På et oplyst grundlag er det op til den enkelte at traeffe beslutning om, hvorvidt man vil ryge, drikke eller spise sig gennem livet med de fordele og ulemper, som det indebaerer.

Udspillet fra Dansk Arbejdsgiv­erforening har et grumt skaer af både social ingeniørku­nst og bedreviden­hed iblandet en enorm risiko for, at de mennesker, som ikke lever op til de beskrevne idealer, bliver stemplet som outsidere. Kernen er, om man passer sit arbejde. Ikke hvordan man ser ud, eller hvad man spiser.

Det lyder som en historie, som er hørt før – en dårlig historie, der med statsgaran­ti vil dukke op i en valgkamp og få endnu en statsminis­ter til at proklamere det store opgør med regler, overformyn­deri og tåbeligt tidsforbru­g i det offentlige.

for KL’s Sundhedsog AEldreudva­lg, Sisse Marie Welling, griber DA’s forslag med glaede, kan ikke undre. Hun er SF’er og øjner ud over den statslige styring flere penge fra Christians­borg til at løse opgaven.

»Hvis man vil have ambitionsn­iveauet op, skal der følge ressourcer med,« lyder det som et velkendt omkvaed fra SF.

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde nøjes med at afholde sig fra at kommentere, om det er en god idé, at regeringen skal forpligte kommunerne på at sikre faerre rygere, overvaegti­ge og inaktive.

At formanden

At hun, der tilhører et parti, der kalder sig liberalt, ikke skyndsomt laegger afstand til hele ånden i forslaget, er helt uforståeli­gt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark