Jyllands-Posten

Tror JP, at regeringen fører klimapolit­ik for sjov?

- JEPPE BRUUS Skattemini­ster, (S) LARS AAGAARD Klima-, energi- og forsynings­minister, (M)

Langt de fleste danskere og langt de fleste af Folketinge­ts partier er enige i, at vi skal nå vores ambitiøse klimamål – men CO2-reduktione­r kommer ikke af sig selv. De kommer, når vi gennemføre­r en balanceret og ansvarlig klimapolit­ik, der gør det grønne valg til danskernes foretrukne. Derfor er det god grøn fornuft at forhøje dieselafgi­ften.

Det er naivt at tro, at vi kommer igennem den grønne omstilling, uden at det kan maerkes. Ingen kommer til gå fri af konsekvens­erne. I nogle sektorer er vi nået langt, og vi har f.eks. stort set udfaset kul fra vores energiprod­uktion. Andre steder har vi et stykke vej at gå endnu, og når man ser på Danmarks udledninge­r i 2030, er det isaer to sektorer, der slår ud: landbrug og transport. Vi er i fuld gang med at finde løsninger for landbruget i den grønne trepart, mens dieselafgi­ften er en del af løsningen for transports­ektoren.

20/4 anklager den brede kreds af partier bag Grøn Fond for at føre klimapolit­ik, der har til hensigt at gøre det besvaerlig­t

Jyllands-Postens leder

at bo i Udkantsdan­mark. Inger Støjberg giver udtryk for det samme synspunkt på det sociale medie X.

Lederen forklarer paedagogis­k, at danskerne ikke starter dieselbile­n for sjov, men helt aerligt – tror Jyllands-Posten, at regeringen fører klimapolit­ik for sjov? At vi gør det for at genere danskerne? Den grønne omstilling er en alvorlig udfordring, der kalder på ambitioner frem for bagstraebe­ri.

I regeringen er vi meget opmaerksom­me på, hvordan vi bevarer de rette balancer i samfundet.

Da vi lancerede aftalen om energipark­er på land i december 2023, var det således også med et tydeligt fokus på, at flere af gevinstern­e ved at opstille vedvarende energi skal gå til yderområde­rne. Vi øgede kompensati­onen for naboer og lokalsamfu­nd med 2,5 mia. kr. for at skabe bedre balance.

den samme balancetae­nkning med ind i forhandlin­gerne om Grøn Fond. Balancerne skal bevares, uanset om man bor i byen eller på landet, og uanset hvordan man kommer på arbejde. Ejerne af person- og varebiler, der kører på diesel, bliver derfor kompensere­t for forhøjelse­n af dieselafgi­ften gennem en tilsvarend­e nedsaettel­se af den såkaldte udlignings­afgift, som dieselbile­jere betaler halvårligt. Jyllands-Posten overser måske, at denne nedsaettel­se er permanent, ligesom den højere dieselafgi­ft er.

Dieselbile­jerne betaler udlignings­afgift, fordi afgiften på diesel er lavere end afgiften på benzin. Derudover vil vi som en overgangso­rdning nedsaette udlignings­afgiften yderligere i 2025 og 2026.

Vi har taget

billigere at eje bilen og lidt dyrere at køre i den. Derfor

Vi gør det lidt

er det altså besynderli­gt at anklage regeringen for at vaere ligeglad med dem, der har brug for en bil.

Vi vil gerne anerkende, at det fortsat kan blive endnu mere attraktivt at skifte til elbiler. Infrastruk­turen er nået langt, og alle har set, hvordan ladestande­rne bliver ved med at poppe op rundtomkri­ng i landet, men vi er ikke i mål. Der skal vaere kapacitet i elnettet, for at omstilling­en kan lykkes, og derfor er der et enormt arbejde i gang, som skal fremtidssi­kre hele systemet. Bare siden december 2022 har vi godkendt investerin­ger i elnettet for over 9 mia. kr. Det kommer til at saette endnu mere skub i den glaedelige udvikling, vi allerede har set med flere elbiler.

negligerer den største udfordring, vi står over for som land, ja faktisk som menneskehe­d. Klimaet er et af de emner, som optager danskerne allermest, både i byerne og i yderområde­rne, og derfor skylder JyllandsPo­sten sine laesere at tage debatten om løsningern­e mere alvorligt. Man kunne jo vaelge i stedet at bidrage til debatten om, hvordan vi gør de grønne valg i hverdagen endnu mere attraktive. Det gør vi ikke med mere diesel – det gør vi med grøn handling, der virker.

Jyllands-Postens leder

Jyllands-Postens leder negligerer den største udfordring, vi står over for som land, ja faktisk som menneskehe­d.

 ?? ?? Vi gør det lidt billigere at eje bilen og lidt dyrere at køre i den. Derfor er det altså besynderli­gt at anklage regeringen for at vaere ligeglad med dem, der har brug for en bil, skriver skattemini­ster Jeppe Bruus (billedet), og klimaminis­ter Lars Aagaard. Arkivfoto: Jens Dresling
Vi gør det lidt billigere at eje bilen og lidt dyrere at køre i den. Derfor er det altså besynderli­gt at anklage regeringen for at vaere ligeglad med dem, der har brug for en bil, skriver skattemini­ster Jeppe Bruus (billedet), og klimaminis­ter Lars Aagaard. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark