Jyllands-Posten

Naeste stop for Venstre: Spaerregra­ensen

- TORBEN BACH SØRENSEN Debattør, Grenaa

er forsvundet,« skrev jeg i et debatindla­eg i JP i december 2022. Jeg fokuserede på, at Venstre-vaelgerne forventede, at man kunne stole på partiets politikere.

Men min bekymring har desvaerre vist sig at holde stik. Partiet styrtdykke­r i meningsmål­ingerne, og efter valget kunne man ikke stole på Venstres nuvaerende folketings­gruppe. Tvaertimod har den afsløret, at lysten til at køre i ministerbi­ler groft negligered­e vaelgernes tillid til Venstre som et trovaerdig­t parti med rod i borgerlig redelighed.

tid som formand indledte en politisk nedtur, som kun er fortsat under Stephanie Lose og Troels Lund Poulsen. Og uanset hvem der er formand, kan det ikke skjules, at Venstres indtraeden i SVM-regeringen var et gigantisk løftebrud helt uden fortilfael­de i dansk politik. Og så af et parti med rødder i foreningsl­ivet og Højskoleda­nmark. Ingen i folketings­gruppen havde mod til at kaempe for Venstres motto: “Venstre ved du, hvor du har”. Et motto, der i dag er en politisk vittighed.

Jakob Ellemann-Jensens

pelsen igen: Venstre vil under Troels Lund Poulsen fortsaette sin nedtur mod spaerregra­ensen. Kommunalva­lget vil udradere Venstres indflydels­e i det kommunale Danmark – og partiets historiske betydning for provinsen vil vaere et afsluttet kapitel. Danmarksde­mokraterne og De Konservati­ve

Jeg vover derfor

vil langsomt overtage V-vaelgerne, der ikke laengere kan genkende deres gamle parti.

måske en mulighed for overlevels­e ved at følge Jarl Cordua, Søren Pind og Jan E. Jørgensens utallige forslag om at fokusere på liberale vaelgere i storbyerne. Her er konkurrenc­en imidlertid benhård. LA, der står staerkt i meningsmål­ingerne, og Det Radikale Venstre vil sammen med Det Konservati­ve Folkeparti kaempe for hver en borgerlig bystemme. Flere byvaelgern­e valgte at stole på, at Venstre stod vagt om ordentligh­eden i dansk politik og forventede et opgør om mink- og FE-sagen – og stolede desuden på partiets valgløfte om ikke at støtte Mette Frederikse­n som statsminis­ter.

Venstre har

for Venstres folketings­gruppe, som vaelgerne tydeligvis ikke laengere har tillid til, vil vaere samlet at tage skridtet fuldt ud og melde sig ind i Moderatern­e, hvor holdninger og synspunkte­r følger “den populistis­ke politiske midte” – og magt for enhver pris, og overlade det til de lokale Venstre-partiforen­inger om at genrejse partiet.

En sidste udvej

af regeringen inden sommerferi­en 2024. Det er sidste chance for, at Venstre kan genopstå. Hvis ikke, bliver kommunalva­lget en katastrofe med et uhørt stort tab af borgmester­poster – et tab, Venstre ikke kan rejse sig fra. Lokale partiforen­inger vil gå i opløsning. Fundamente­t for partiet vil forsvinde. Jeg frygter, min analyse igen holder vand.

Venstre skal udtraede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark