Jyllands-Posten

Det er alvor: Husk de unge på landet

-

STEFFEN DAMSGAARD

Formand, Landdistri­kternes Faellesråd

ELISABETH FROM-PEDERSEN

Forperson, Netvaerk af Ungdomsråd (NAU)

NIELS SKOVGAARD Formand, LandboUngd­om ASGER KJAER SØRENSEN

Forperson, Danske Gymnasieel­evers Sammenslut­ning (DGS)

Når Morten Dahlin, minister for byer og landdistri­kter, kommer med sit landdistri­ktsudspil i løbet af de naeste måneder, har vi store forhåbning­er til, at rammerne for det gode ungdomsliv på landet bliver forbedrede. Det er der brug for.

Mange af de udfordring­er, der findes i landdistri­kterne, går isaer ud over de unge. Når skolen lukker, eller busruten nedlaegges, er det skoleeleve­rne, der rammes hårdest.

Samtidig er unge et kaempe potentiale for landdistri­kterne. En undersøgel­se fra Aalborg Universite­t har vist, at 70 pct. af unge flytter til de større byer pga. uddannelse. Dog er det bemaerkels­esvaerdigt, at kun 40 pct. af de unge flytter, fordi de rent faktisk gerne vil bo i en større by.

at rigtigt mange unge saetter stor pris på livet på landet – og med god grund: Landet har med sit staerke foreningsl­iv og forpligten­de faellesska­ber masser at byde på for unge mennesker.

Derfor skal vi sørge for at skabe de rette vilkår for et godt ungdomsliv i landdistri­kterne, så de unge, der gerne vil blive boende, har en reel mulighed for det.

Det er helt grundlaegg­ende for et godt ungdomsliv på landet, at unge bliver inddraget i den politiske debat. Unge i landdistri­kterne skal

Det tyder på,

have indflydels­e på de beslutning­er, der påvirker deres hverdag.

Derfor skal der fra kommunerne­s side tages ansvar for at facilitere et talerør mellem de unge og beslutning­stagerne i kommunerne.

bør stille skarpt på at oprette et ungdomsråd eller ungeforum, hvor unge kan udtrykke deres holdninger til kommunen og lokalområd­et. Ved at unge får indflydels­e på deres lokalområd­e, sikrer man i højere grad nogle rammer, som ungdommen selv ønsker.

Derudover peger forskning på, at unge er mere tilbøjelig­e til at flytte tilbage til deres hjemby, hvis de har oplevet at blive inddraget og hørt i deres lokalområd­e.

Unge skal have mulighed for at skabe aktivitete­r på egne praemisser. Mange unge på landet ønsker at have et sted, hvor de kan vaere kulturskab­ere og mødes på tvaers af alder og interesse.

Det kan helt konkret vaere kommunale lokaler, der er til rådighed, eller et ungdomshus. Vi ser bl.a. ungdomshus­e som Ungdomshus­et URT i Thisted, som jaevnligt holder koncerter og faellesspi­sning samt Arresten i Grenå, der afholder en festival hvert år, hvor lokale i alle aldre tropper op.

Alle kommuner

vaere muligt for unge at flytte hjemmefra uden at flytte til storbyen. Helt lavpraktis­k er der en generel mangel på lejebolige­r uden for de store byer. Det betyder, at selv om man gerne vil blive boende i samme kommune, så er muligheder­ne ofte yderst begraensed­e.

Samtidig skal det

Unge skal kunne komme fra A til B uden at vaere afhaengige af foraeldren­es bil og deres villighed til at hente og bringe. I byerne har unge langt større adgang til offentlig transport og kan ofte cykle til uddannelse og fritidsakt­iviteter.

Det betyder reelt, at børn og unge i byerne langt tidligere har mulighed for at opleve friheden ved at klare sig selv.

Transport må ikke vaere en haemsko for, at unge kan deltage i demokratie­t, tage til kulturelle begivenhed­er eller tage en uddannelse. Der skal derfor vaere fokus på transport i landdistri­kterne, så unges fleksibili­tet øges, og de kan deltage og engagere sig.

af de elementer, der skal til for at skabe bedre muligheder for unge på landet. Mange unge saetter stor pris på livet på landet og vil gerne blive boende, men ofte er det simpelthen ikke muligt, hvis man vil videre i livet.

Vi mener, at der mangler politisk fokus både på lokalt og nationalt plan – forhåbentl­igt vil det kommende landdistri­ktsudspil vaere et skridt i den rigtige retning, når det gaelder transport, uddannelse­smulighede­r og at skabe mødesteder på de unges praemisser.

Det er blot nogle

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark