Jyllands-Posten

Familiepol­itik er ikke til nemme løsninger

Hvis samfundet er skruet sammen på en måde, der gør det relativt uattraktiv­t at få børn, så er der en god chance for, at mange vil reagere på det ved netop ikke at få børn. I bedste fald faerre børn. Det går ikke.

- ISABELLA ARENDT Mor til én, familiepol­itisk rådgiver, Taenketank­en Prospekt CHRISTIAN EGANDER SKOV far til to, programled­er, Taenketank­en Prospekt

De fleste foraeldre kender det med, at man nogle dage bliver rykket i fra alle sider. Det kan vaere svaert at få en travl hverdag til at haenge sammen. Ikke alene er der børn, der skal hentes og bringes, tøj, der skal vaskes, og naeser, der skal pudses, der er også et arbejde, der skal passes. En ny analyse fra Taenketank­en Prospekt viser, at danske børnefamil­ier er nogle af dem, der er hårdest spaendt for i Europa.

Langt hen ad vejen er det naturligvi­s et grundvilkå­r, at der er en hel masse, man bare skal, når man har børn. Og det er ikke noget at klynke over eller gøre sig til offer over. At vaere nogens mor eller far er vel stort set det mest meningsful­de, man kan vaere i livet. Det laegger man sig naturligvi­s gerne i selen for.

Men vi kan ikke undgå at bemaerke, at der på det seneste er blevet rykket lidt mere end rigeligt i børnefamil­ierne. Hvis foraeldre skal have tid og overskud til faktisk at vaere foraeldre, kraever det, at den tid og det overskud er til stede de fleste dage og ikke bare undtagelse­svis i weekender eller en heldig dag, hvor ulvetime, lur og snacks går op i en højere enhed.

Og mere forurolige­nde bliver der fra regeringen­s side rykket i to forskellig­e retninger. På den ene side står Mette Frederikse­n, der har gjort det til sit helt store slagnummer, at danskerne arbejder for lidt og i hvert fald burde arbejde mere.

Mette Frederikse­n har brugt forskellig­e begrundels­er for dette krav. Først handlede det om økonomi. Det var op til afskaffels­en af store bededag. Så viste det sig, at der var penge nok, og derfor skulle vi arbejde mere for ”velfaerdsm­odellens” skyld. Arbejdskra­ft var den nye politiske kapital, hed det i regeringen­s analyse.

For nylig skaerpede Mette Frederikse­n retorikken. »Der er noget i vores mentalitet, vi bliver nødt til at få aendret. Russerne går ikke hjem. De fortsaette­r.« Ifølge statsminis­teren skal vi i fremtiden overveje, om vi skal gå hjem fra samlebånde­ne klokken fire. Mette Frederikse­ns kritik har desuden konkret rettet sig mod de folk – ofte kvinder – i omsorgserh­verv, der arbejder på deltid. At tage sig af sine børn tangerer måske at støtte Putin?

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen rykker i en anden retning. På Moderatern­es landsmøde kom han med et opråb: »Vi skal have nogle flere børn.«

Løkke har ret. Det skal vi. For nylig viste en fremskrivn­ing af professor i demografi Rune LindahlJac­obsen, at antallet af danskere ville falde til omkring 2 mio. ved århundrede­ts udgang. Det svarer til befolkning­stallet i 1880’erne. Og man kan tilføje, at faldet ikke stopper, bare fordi fremskrivn­ingen gør det. Den demografis­ke krise er helt reel.

Det er også den, vi allerede nu maerker ansatserne til, når både regering og erhvervsli­vet sukker efter mere arbejdskra­ft. De mangler kort sagt de børn, som vi ikke fik for 25 år siden – måske fordi vi var for travle med at arbejde.

Problemet er bare, at vi naturligvi­s ikke på den ene side kan kraeve, at danske børnefamil­ier skal arbejde mere, samtidig med at vi aergrer os over, at vi får for få børn. Ligesom i ethvert andet politisk problem er der tale om et prioriteri­ngsspørgsm­ål.

Dette er ikke mindst klart på baggrund af den analyse, vi praesenter­ede i denne uge [CS1] i Taenketank­en Prospekt. Analysen viser, at danske børnefamil­ier arbejder rigtig meget i sammenlign­ing med andre OECD-lande. Her mener vi lønarbejde og ser helt bort fra alt det ekstra arbejde, der ligger inden for hjemmet. Omsorgsarb­ejde i hjemmet, som ikke desto mindre er netop dèt, der kan forebygge mistrivsel hos børnene senere hen.

Andelen af par med børn, hvor begge foraeldre arbejder fuldtid, udgør i Danmark 68,6 pct. Det giver os en samlet sjetteplad­s i OECD. Kort sagt, der er naesten ingen steder, hvor andelen er højere. Af lande, vi normalt sammenlign­er os med, er det kun Sverige, der ligger højere end Danmark.

Analysen tillader os også at se naermere på forholdene specifikt for danske småbørnsfo­raeldre.

antage, at det netop er her, behovet for at kunne prioritere familien er mest udtalt, og udfordring­erne med at få hverdagen til at haenge sammen størst. Her ser det dog ikke anderledes ud. Andelen af par, hvor yngste barn er tre-fem år, og hvor begge foraeldre arbejder fuldtid, er på 68,5 pct. Det giver os samme topplaceri­ng.

Alt dette skal ses i lyset af, at befolkning­en som sådan ikke arbejder mere, end den gør i alle mulige andre lande. Her ligger vi blødt i midterfelt­et som nr. 16 af de 36 lande i opgørelsen.

I klartekst betyder det, at mens

Intuitivt må man

danskerne som sådan egentlig ikke arbejder meget sammenlign­et med andre, så arbejder danske børnefamil­ier rigtig meget. Der er med andre ord en markant skaevhed i den måde, vi har indrettet os på. Relativt set hviler arbejdsbyr­den tungt på børnefamil­iernes skuldre. Og det var så endda kun lønarbejde.

Hvorfor er det sådan? Den korte forklaring er, at både maend og kvinder har en høj erhvervsfr­ekvens i Danmark. I en børnefamil­ie er det altså typisk sådan, at både far og mor er på arbejdsmar­kedet, og både far og mor har et fuldtidsar­bejde.

Dette vil de faerreste begraede, men der er alt mulig grund til at vaere meget opmaerksom på det, når vi diskuterer danskernes angiveligt svigtende arbejdsind­sats, familiepol­itik og den vanskelige balance mellem arbejde, familie og fritid.

Enhver debat om, at ”vi” arbejder for lidt, og at ”danskerne” skal arbejde mere, må tage udgangspun­kt i det faktum, at der er stor forskel på at se på vores arbejdsind­sats på individniv­eau og på husstandsn­iveau.

Debatten må også tage udgangspun­kt i det faktum, at børnefamil­ierne allerede arbejder rigtig meget – og at den arbejdsbyr­de naturligvi­s ikke er uden konsekvens­er for familien, parforhold­ene og tiden til at vaere sammen med børn eller aeldre foraeldre.

Hvis arbejdsbyr­den hviler relativt tungest på børnefamil­ierne, er det helt enkelt mindre attraktivt at stifte familie og saette børn i verden.

Et samfund uden børn er et samfund uden fremtid. Et aldrende samfund uden saerlig mange børn er et samfund uden saerlig meget fremtid.

Hvis samfundet er skruet sammen på en måde, der gør det relativt uattraktiv­t at få børn, så er der en god chance for, at mange vil reagere på det ved netop ikke at få børn. I bedste fald faerre børn.

I de senere år er fødselsrat­en faldet drastisk. Nu ligger den på under 1,5 barn pr. kvinde. Samtidig er antallet af børn, kvinder ønsker at få, også faldet. Det er et problem. Den demografis­ke krise er en tikkende bombe under vores samfundsmo­del. Måske på laengere sigt den største krise, vi står over for, hvis vi vil opretholde vores samfund i Danmark.

Mere eksistenti­elt handler det om, at et samfund uden børn er et samfund uden fremtid. Et aldrende samfund uden saerlig mange børn er et samfund uden saerlig meget fremtid.

Populaert sagt:

Derfor er det en akut politisk opgave at prioritere familiepol­itikken. Det handler ikke om at tvinge folk ned i kasser, men om at indrette et samfund, der giver frihed, fleksibili­tet og muligheder til børnefamil­ier – også i forhold til at sige fra over for arbejdsmar­kedets krav.

Det handler om at ligestille lønarbejde med hjemmets arbejde, så begge tale tales op som hinandens forudsaetn­inger.

Det handler om at skabe en kultur, hvor foraeldre hyldes for at blive en dag hjemme med et sygt barn. Det reducerer i øvrigt både stress og smitte.

Det handler om et økonomisk system, der ser familien som en enhed, også skattemaes­sigt – og ikke som to tilfaeldig­e individer på samme adresse.

er ikke løst nemt. Det er et samfundssy­n, som skal aendres. Det handler grundlaegg­ende om, hvorvidt vi ser på staten som noget, der er til for familierne­s skyld, eller ser vi på familien med statens øjne som en ressource, der skal udpines, til der er overtraek på kontoen?

Familiepol­itik

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark