Jyllands-Posten

Balletinst­ruktøren styrketrae­ner hver dag

- /ritzau/

Anne Marie Vessel Schlüter er naesten dagligt på Den Kongelige Ballet.

Ballet har vaeret Anne Marie Vessel Schlüters liv.

Hendes foraeldre var begge balletdans­ere på Det Kongelige Teater, og selv var hun kun fire år, da hun første gang gik på scenen samme sted i ”Madame Butterfly”.

Som syvårig blev hun optaget på Det Kongelige Teaters Balletskol­e. Siden har adressen på Kongens Nytorv vaeret hendes andet hjem, blandt andet som leder af balletskol­en frem til 2006.

Onsdag den 1. maj fylder hun 75 år.

Alderen forhindrer hende ikke i fortsat at vaere aktiv. I år instruerer hun således Bournonvil­le-ballettern­e ”Et Folkesagn” og ”Ballet de Luxe” på Det Kongelige Teater.

Hun går også selv på scenen, som når hun til jul igen spiller bedstemor i ”Nøddeknaek­keren”.

Og de dage, hvor hun ikke øver eller instruerer, tager hun alligevel turen fra Frederiksb­erg for at traene på balletskol­en. Mest styrketrae­ning – for det får hun ikke gjort hjemme.

Men hun blander sig ikke i det, der foregår på skolen. Det ville vaere forkert, mener hun, da meget

er forandret, siden hun selv stoppede for 18 år siden:

»Hvis nogen spørger mig om et råd, så giver jeg det gerne. Men ellers holder jeg min mund.«

Det er en fremgangsm­åde, hun laerte af sin nu afdøde mand, tidligere statsminis­ter Poul Schlüter, der nødig blandede sig i debatten i De Konservati­ve, efter at han forlod politik.

Instruerer i udlandet

Anne Marie Vessel Schlüter giver også sin viden om Bournonvil­le videre i udlandet, når hun sammen med tidligere balletmest­er Frank Andersen rejser til udlandet for at instruere balletkomp­agnier i traditione­n.

Formålet er at føre faklen, der går tilbage til den danske balletmest­er August Bournonvil­le, videre til nye generation­er.

Anne Marie Vessel og Poul Schlüter blev gift i 1989 og nåede at få 32 år sammen, før han døde i 2021.

At kunne følges så laenge var en gave, siger hun. Det kan man ikke forvente, når der er 20 års aldersfors­kel, og man er 40 og 60 år, når man møder hinanden.

Det sidste år, Poul Schlüter levede, boede de fast i sommerhuse­t i Hornbaek, for corona gjorde det umuligt for Anne Marie Vessel Schlüter at vaere på balletskol­en.

»Det år på landet mindes jeg med stor glaede. Poul ønskede ikke, at jeg skulle stoppe med at arbejde, for han vidste, at det var mit liv. Men han kunne da godt have taenkt sig, at jeg var mere hjemme, og sådan blev det til sidst. Det var ren lykke for ham.«

Fødselsdag­en fejrer Anne Marie Vessel Schlüter med at dele kage ud til kollegerne på balletskol­en, og om aftenen spiser hun middag med den naermeste familie.

Den taeller blandt andre sønnen Niclas, som hun har med tidligere balletdans­er Alexander Kølpin.

Venner og bekendte må vente på at blive inviteret i sommerhuse­t, til det bliver varmere.

 ?? ?? Anne Marie Vessel Schlüter skal til jul spille bedstemor i ”Nøddeknaek­keren”.
Foto: Signe Roderik/Free
Anne Marie Vessel Schlüter skal til jul spille bedstemor i ”Nøddeknaek­keren”. Foto: Signe Roderik/Free

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark