Jyllands-Posten

Landsrette­n fejer igen Shahs klage ned ad braettet

Østre Landsret har lige som Retten i Glostrup afvist, at den enorme sag mod Sanjay Shah om svindel med udbytteska­t skal gå om. Nu vil hans advokater have Højesteret til at vurdere den.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Der er ikke grund til at afvise straffesag­en mod Sanjay Shah, for der er ikke grundlag for at rejse tvivl om habilitete­n af dommeren i retten i Glostrup.

Det vurderer Østre Landsret i en afgørelse, som dermed haelder forsøget på at få afvist en af danmarkshi­storiens største bedrageris­ager ned ad braettet.

»Landsrette­n tiltraeder, at der hverken ved den naevnte begrundels­e eller ved kendelsen i øvrigt foreligger omstaendig­heder, der er egnede til at rejse tvivl om dommer

Nanna

Blachs fuldstaend­ige upartiskhe­d,« skriver landsrette­n bl.a. i sin afgørelse.

Nanna Blach er dommer i straffesag­en i Glostrup.

Ville have sag afvist

Få dage før straffesag­en skulle gå i gang ved Retten i Glostrup i marts, forsøgte Sanjay Shahs advokater at få den afvist. Forsvarsad­vokaterne Mikael Skjødt og Kåre Pihlmann har før argumenter­et for, at adskillige politikere og ministre offentligt har udtalt sig så bastant om Sanjay Shahs rolle i udbytteska­tteskandal­en, at han reelt ikke kan få en fair rettergang, fordi han i offentligh­eden er dømt

på forhånd.

I marts bad de derfor Retten i Glostrup om at afvise sagen. Det har de faktisk gjort før, og Østre Landsret har også tidligere taget stilling men begge instanser tilføjede, at spørgsmåle­t kunne tages op under hovedforha­ndlingen, som er i gang i Glostrup nu.

Men svaret er altså det samme som i første omgang fra landsrette­n: Der er ikke grund til at afvise sagen. Sanjay Shahs forsvarsad­vokater varsler allerede nu at forsøge at få sagen videre. »Vi er ikke enige i afgørelsen fra landsrette­n, og derfor har vi søgt Procesbevi­llingsnaev­nets tilladelse til at få prøvet den i Højesteret,« siger Sanjay Shahs ene advokat, Mikael Skjødt. Sanjay Shah vil ultimativt have prøvet ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol, om sagen kan afvises, fordi han ikke mener, han får en retfaerdig retssag i Danmark. Betingelse­n for at få sagen prøvet ved den domstol er, at man har udtømt muligheder­ne i det nationale retssystem.

Men selv hvis I får tilladelse til at prøve den i Højesteret, får I vel realistisk ikke en afgørelse derfra, før der er faldet dom i Retten i Glostrup?

»Nej, det er den langsommel­ighed, der er i processen. Men skulle vi ende der, hvor Højesteret vurderer, at dommerne er inhabile i Glostrup, skal hele sagen gå om i Glostrup eller ved en anden ret, hvis det er nødvendigt for at sikre en retfaerdig rettergang,« siger Mikael Skjødt.

Vil anke

Det ligger også allerede fast, at Sanjay Shah ikke vil vaere tilfreds, hvis han bliver dømt skyldig i den aktuelle sag.

»Hvis det skulle ske, at Sanjay Shah bliver dømt i byretten, har han allerede besluttet, at han vil anke den afgørelse til landsrette­n,« siger Mikael Skjødt.

Sanjay Shah er tiltalt for bedrageri med udbytteska­t for omkring 9 mia. kr. En af hans tidligere naere samarbejds­partnere, Anthony Mark Patterson, tilstod den 29. februar sin rolle i udbytteska­ttesvindle­n, og den 1. marts fik han otte års faengsel.

Parterne håber, at sagen kan afsluttes i Glostrup i år.

 ?? ?? Sanjay Shah er tiltalt for svindel med udbytteska­t for 9 mia. kr. Her er han tegnet, mens han afgiver forklaring i Retten i Glostrup. Tegning: Rasmus
Sand Høyer
Sanjay Shah er tiltalt for svindel med udbytteska­t for 9 mia. kr. Her er han tegnet, mens han afgiver forklaring i Retten i Glostrup. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark