Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s reducerer risikoen for langtidssy­gdom med 70 pct.

Landets største pensionsse­lskab PFA har gode erfaringer med at bruge kunstig intelligen­s på sundhedsom­rådet. Det kan på sigt udløse store millionbes­parelser.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det har givet store helbredsma­essige og økonomiske gevinster, at landets største pensionsse­lskab nu benytter kunstig intelligen­s til at forebygge sygdom.

Det viser erfaringer­ne fra PFA Pension, som siden 2017 har arbejdet med kunstig intelligen­s, og hvor 22 it-eksperter løbende forbedrer og forfiner de algoritmer, som koncernen blandt andet benytter på sundhedsom­rådet.

»Vi har reduceret risikoen for langtidssy­gdom med 70 pct. ved at benytte kunstig intelligen­s. Vi opnår markante besparelse­r, men endnu vigtigere undgår mennesker at blive langtidssy­ge,« siger

Ole Krogh Petersen, adm. direktør i PFA Pension.

På sundhedsom­rådet benytter PFA blandt andet kunstig intelligen­s til forebyggel­se.

Algoritmer­ne gennemgår store maengder data for at forsøge at forudsige, hvilke kunder der har en høj risiko for at blive langtidssy­ge.

Det er eksempelvi­s data om kundens geografisk­e bopael, erhverv, om kunden er blevet skilt, og om sundhedssi­kringen er blevet brugt og til hvad.

I højrisikog­ruppen kontaktes de kunder proaktivt, der ifølge den kunstige intelligen­s har størst risiko for at blive langtidssy­ge med et tilbud om yderligere hjaelp.

Enormt potentiale

Siden 2021 er 2.000 personer blevet kontaktet. 10 er efterfølge­nde blevet langtidssy­ge. Før brugen af kunstig intelligen­s endte 33 ud af en gruppe på 2.000 med at blive langtidssy­ge, viser PFA’s statistikk­er. Ud over de menneskeli­ge gevinster ved ikke at blive langvarigt syg har PFA sparet 40 mio. kr. på, at de, der blev kontaktet proaktivt, fik saenket risikoen for at blive langtidssy­g med 70 pct.

»Hvis vi skalerer det op til hele vores sundhedsom­råde, er der rigtig mange penge i det. Potentiale­t er enormt,« siger Ole Krogh Petersen.

11.000 af PFA’s godt 1,3 mio. kunder er langtidssy­ge, og pensionsse­lskabets modeller har derudover identifice­ret ca. 6.000 med en forhøjet risiko for at blive det.

I år forventer PFA proaktivt at raekke ud til 1.500 af de 6.000.

Men målet er løbende at udvide den proaktive indsats, ligesom algoritmer­ne forbedres, i takt med at de fodres med flere og bedre data. På sigt forventer PFA derfor at spare 100 mio. kr. om året takket vaere den kunstige intelligen­s.

For samfundet er perspektiv­erne endnu mere interessan­te, påpeger topchefen. 77.000 danskere er langtidssy­ge, men Ole Krogh Petersen er overbevist om, at faerre i fremtiden vil lide den skaebne, hvis kunstig intelligen­s rulles ud i det offentlige sundhedsva­esen.

»Jeg tror, der er et kaempe potentiale, hvis det offentlige begynder at bruge kunstig intelligen­s til forebyggen­de indsatser. Jeg siger ikke, at det er nemt. Men vi deler gerne ud af vores erfaringer. Vi har som samfund muligheden for at komme op på et helt andet niveau,« siger Ole Krogh Petersen.

PFA udvikler også algoritmer, der bruges til at få langtidssy­ge tilbage i arbejde. Her bruges den kunstige intelligen­s til at identifice­re, hvilke af de langtidssy­ge det er mest sandsynlig­t at få i arbejde.

Sidste år vendte 1.666 af PFA’s langtidsle­dige tilbage til arbejdsmar­kedet. Det var 6 pct. flere end året før. Pensionsse­lskabet har som mål, at den vaekst skal fortsaette.

»Den kunstige intelligen­s kan vise os, hvor det giver mest mening at saette ind. På den måde bruger vores sundhedspe­rsonale tiden på de personer, hvor effekten er størst,« siger Ole Krogh Petersen.

En pensionsek­spert glaeder sig over, at pensionsse­lskaberne bliver bedre og bedre til at bruge kunstig intelligen­s.

Ingen mikrotarif­ering

Dansk Sundhedsfo­rsikring, som bl.a. leverer sundhedsfo­rsikringer til AP Pension og Velliv, var ifølge eksperten først til at implemente­re kunstig intelligen­s til at identifice­re kunder, der med fordel kunne fokuseres på.

»Men PFA er kommet godt efter det og har lavet et velfungere­nde filter til at håndtere det. Sammen med de mange andre tiltag som bl.a. onlinelaeg­e også til psykisk syge kan kunstig intelligen­s vise sig at blive et vaesentlig­t bidrag til at vende udviklinge­n med flere psykisk syge danskere,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og indehaver af pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

De gevinster, som PFA vurderer, at den kunstige intelligen­s kan give på sundhedsom­rådet, er så store, at det på sigt kan føre til billigere forsikring­er mod tab af erhvervsev­ne.

Men topchefen lover, at PFA ikke er på vej til at indføre en form for mikrotarif­ering, hvor den kunstige intelligen­s bruges til at beregne de enkelte kunders sygdomsris­iko og bruge det til at saette forsikring­spriser på et individuel­t niveau.

»Vi vil ikke bruge kunstig intelligen­s til at lave mikrotarif­ering, og kunder kan altid sige nej til vores tilbud, når vi tager kontakt, fordi vi kan se en forhøjet risiko. Et nej får ingen konsekvens­er. Heller ikke for den fremtidige pris for kundens forsikring­er,« lover Ole Krogh Petersen.

Han peger på, at PFA’s kunder er virksomhed­er, hvis ansatte er forsikrede.

»Ingen virksomhed­er siger over en bred kam fra over for brugen af kunstig intelligen­s. Der kan vaere enkelte ansatte, som ikke ønsker, at vi proaktivt kontakter dem. Så accepterer vi det,« siger Ole Krogh Petersen.

Ifølge PFA er 83 pct. af de kunder, der identifice­res af den kunstige intelligen­s, glade for at blive kontaktet med et tilbud om en proaktiv indsats.

Jeg tror, der er et kaempe potentiale, hvis det offentlige begynder at bruge kunstig intelligen­s til forebyggen­de indsatser. OLE KROGH PETERSEN, ADM. DIREKTØR I PFA PENSION

 ?? ?? Pensionsse­lskabet PFA kan på sigt spare 100 mio. kr. om året, når den kunstige intelligen­s fuldt ud er taget i brug på sundhedsom­rådet, mener topchef Ole Krogh Petersen. Foto: Gregers Tycho
Pensionsse­lskabet PFA kan på sigt spare 100 mio. kr. om året, når den kunstige intelligen­s fuldt ud er taget i brug på sundhedsom­rådet, mener topchef Ole Krogh Petersen. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark