Jyllands-Posten

Gennembrud for global nøgletekno­logi haenger i bremsen

En ny analyse fra det franske konsulenth­us Capgemini peger på, at grøn brint bliver dyrere end ventet. Det grønne eventyr kommer stadig til at ske, men udviklinge­n går langsommer­e end håbet, lyder det fra eksperter og industri.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

En spirende grøn industri vil blomstre langsommer­e end ventet.

Sådan lyder den klare konklusion i en ny rapport udarbejdet af Capgemini, og her peger det franske konsulenth­us saerligt på ét afgørende parameter: prisen på grøn brint – braendstof­fet, som er udset som grundstene­n til dekarbonis­ering af alt lige fra svaerindus­tri til luftfart – globalt vil vaere markant højere i 2030 end tidligere ventet.

»Nu ser vi brintboble­n ramme virkelighe­den,« siger Capgeminis globale chef for klimatekno­logi, Florent Andrillon.

Capgeminis rapport er udarbejdet på baggrund af svar fra en raekke centrale industrifo­lk fra mere end 100 forskellig­e internatio­nale selskaber og organisati­oner i brintbranc­hen.

Der er adskillige store brintfabri­kker på tegnebraet­tet på den danske vestkyst, mens regeringen netop har lanceret et historisk stort havvindudb­ud for bl.a. at forsyne dem med grøn strøm, mens man også pønser på at bygge et milliarddy­rt brintrør til Tyskland for at kunne eksportere de grønne molekyler.

Danmark satser tungt på den grønne brint som et nyt erhvervsev­entyr.

For at forstå hvor problemati­sk konklusion­en i Capgeminis seneste rapport er for industrien, kraever det et naermere kig på brint. Omkring 75 pct. af universets masse anslås at vaere brint og er dermed universets hyppigst forekomne molekyle. Og så er brint brandbart, hvilket gør det brugbart som braendstof, og det bruges i dag i en lang raekke industriel­le processer lige fra produktion af stål til kunstgødni­ng.

Den brint produceres i dag primaert på naturgas, hvilket koster i omegnen af 1-3 euro pr. kilo brint, og det er altså den pris, som flere prognoser tidligere har peget på, at grøn brint lavet på vedvarende energi vil komme ned på i 2030. Flere anerkendte aktører såsom energitaen­ketanken Det Internatio­nale Energiagen­tur, eliteunive­rsitet Harvard Business School og datalevera­ndøren Bloomberg New Energy Finance har endda beskrevet en potentielt endnu lavere pris.

Men ifølge Capgeminis analyse tror blot 27 pct. af de adspurgte i dag, at grøn brint i 2030 vil komme under det kritiske prispunkt på 3 euro pr. kg, mens hele 18 pct. af de adspurgte vurderer, at prisen i 2030 vil vaere 6 euro eller mere pr. kilo.

Eller sagt på anden vis, naesten hver femte i brintindus­trien tror ikke, at prisen vil rokke sig en tøddel de naeste seks år.

Og analysen står ikke alene. For få måneder siden udgav konsulenth­uset Boston Consulting Group en analyse med en lignende konklusion. Florent Andrillon faelder følgende dom over tidligere prognoser for brintprise­n.

»Mange trak parallelle­r til udviklinge­n inden for vedvarende energi, hvor prisen på eksempelvi­s solceller er faldet med 90 pct. Og så har man taenkt, at man med lidt god vilje og ønsketaenk­ning kunne få boblen til at vokse, hvilket ville betyde flere projekter samt større efterspørg­sel på udstyr, hvilket

ville få prisen til at falde på samme måde,« siger han.

Når det ikke er sket, er årsagen ifølge Florent Andrillon bl.a., at den elektrolys­eproces, der skal anvendes til fremstilli­ng af grønt brint, er meget mere kompleks end fremstilli­ngen af vedvarende energi, og da de tidlige prognoser blev lavet, eksistered­e teknologie­n ikke i storskala som andet end blyantstre­ger på et tegnebraet. Derudover afhaenger prisen på slutproduk­tet i vid udstraekni­ng af prisen på strøm, som i sagens natur ligger uden for brintselsk­abernes kontrol.

Brian Vad Mathiesen er professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t og har fulgt udviklinge­n inden for grøn brint i flere år. Han skoser også tidligere prognoser, som peger på, at prisen på grøn brint i 2030 ville vaere det samme eller endda lavere end prisen på fossil brint.

»At lave sådanne beregninge­r baseret på at grøn strøm naermest er gratis, er som minimum meget langt fra virkelighe­den,« siger han.

»Det er meget problemati­sk, for det har åbenlyst tiltrukket forretning­sfolk, som ikke nødvendigv­is har vaeret klar over fysikken i det,« siger Brian Vad Mathiesen.

Der skal nemlig bruges enorme maengder grøn strøm, hvis man skal bruge det i elektrolys­eprocesser­ne, som er en forudsaetn­ing for at producere grøn brint. Og der haenger en pris på 2 euro pr. kilo brint ifølge professore­n simpelthen ikke sammen, medmindre prisen på strøm er urealistis­k lav.

»Det kan ikke lade sig gøre, for de, der investerer i solcelle- og vindmøllep­arker, holder jo op med at gøre det, hvis ikke de kan få en pris, som kan baere investerin­gen,« siger han.

Lang vej igen

På trods af at der på blot et enkelt år er sket en fordobling i andelen af brintproje­kter, som der er taget investerin­gsbeslutni­ng på, så er der globalt set stadig kun tale om 4 pct. af de mange offentligg­jorte projekter. Og erkendelse­n af, at grøn brint får svaert ved at konkurrere med sin fossile modpart, kommer på et kritisk tidspunkt.

Etablering­en af mange enorme brintanlae­g, som er planlagt til at vaere faerdigbyg­get, i forbindels­e med at en raekke politisk bestemte klimamål i adskillige lande skal indfries i 2030, skal nemlig tage investerin­gsbeslutni­ng i netop disse år. De står ifølge Florent Andrillon i en svaer situation.

»Brint er blevet kaldt den grønne omstilling­s schweizerk­niv, da det kan bruges i mange sektorer. Og det er det nok stadigvaek. Det er måske bare en noget mere specialise­ret schweizerk­niv end ventet,« siger han.

Capgeminis pointe er, at 2024 og 2025 bliver årene, hvor fårene bliver skilt fra bukkene i branchen, og hvor de mest optimistis­ke projekter falder fra, mens projekter, som er designet til at levere direkte til industrier inden for eksempelvi­s produktion af stål eller kunstgødni­ng, vil kunne få forretning­en til at haenge sammen, eftersom der ikke er andre alternativ­er til dekarbonis­ering, og CO2prisen spiller ind.

»Jeg tror ikke, at brintbranc­hen står over for et kollaps, men jeg tror, at virkelighe­dstjekket er meget sundt for industrien. Det tvinger også branchen til at vaere realistisk i sine løfter i stedet for at sige, at man bare kan levere det hele,« siger Florent Andrillon.

Partner i analysehus­et Ea Energianal­yse Hans Henrik Lindboe har selv udfaerdige­t adskillige prisprogno­ser for grøn brint. Han tror dog fortsat på, at prisen kan komme under 3 euro pr. kilo, men det kommer sandsynlig­vis blot til at ske senere, end industrien regnede med for få år siden. Beregninge­rne fra Ea Energianal­yse forholder sig dog ikke til 2030, men til 2050.

Det er isaer de europaeisk­e elektrolys­eanlaeg, som er faldet langsommer­e i pris end ventet, samt en høj strømpris oven på en energikris­e, som giver industrien hovedbrud, siger han.

»Der er ingen grund til at vaere bekymret på den lange bane. Grundlaegg­ende er jeg optimistis­k i forhold til prisudvikl­ingen,« siger Hans Henrik Lindboe.

»Men tidslinjen er blevet forskudt. Med udgangspun­kt i 2030 er det nu klart, at brint nok kommer til at spille en mindre rolle end ventet, men jeg er ikke tvivl om, at den kommer til at spille en stor rolle i forhold til 2050 og nok skal komme ned i pris. Det viser vores beregninge­r også.«

Det langsommer­e tempo i udvikling af grøn brint er ifølge Hans Henrik Lindboe helt forventet, og det viser, at der skal vaere tre ting opfyldt for at have et levedygtig­t projekt: adgang til billig strøm, en kunde til brintprodu­ktet og en seriøs teknologil­everandør.

»Der har virkelig vaeret meget drømmeri i projektpip­elinen. Nogle virksomhed­er har nok haft tendens til at sende en pressemedd­elelse, uden at alle tre naevnte ting var på plads. Det er et vigtigt skridt mod et modent marked, at der gøres op med det,« siger han.

Det muligvis mest fremskredn­e store brintproje­kt i Danmark er schweizisk­e H2 Energy Europes anlaeg på 1 gigawatt i Esbjerg. Uden at saette tal på siger bestyrelse­smedlem Rasmus Bach Nielsen, at de ikke har abonneret på de meget lave prisprogno­ser, som blev lavet indtil for nylig.

»Men brintindus­triens succes afhaenger heller ikke af det. Vi forventer, at markedet er villig til at betale den pris, som brinten kommer til at koste,« siger han.

For H2 Energy afhaenger en potentiel investerin­gsbeslutni­ng ikke af den konkrete pris, men af at der kan skabes de rette strukturel­le forhold for at kunne deltage i et likvidt marked. Rasmus Bach Nielsen tager derfor branchens skepsis med ophøjet ro.

Sammenlign­er med skibsbraen­dstof

Han kommer selv fra shippingin­dustrien og drager en parallel til skibsbraen­dstof, hvor anerkendel­sen af, at methanol og ammoniak er den eneste vej mod dekarbonis­ering de seneste år, har fejet enhver skepsis af bordet.

»Hvis du kiggede på spørgeskem­aer til shippingin­dustrien i 2020, 2021, 2022 eller endda 2023, så svarede folk, at de ikke anede, hvad fremtidens braendstof for shippingin­dustrien var. Men nu taler man ikke om andet end til dels methanol og isaer ammoniak. Så pessimisti­ske svar er bare et udtryk for, at det er et umodent marked, som udvikler sig med lynets hast,« siger han.

»Vores syn på brintmarke­det er, at det vil vokse signifikan­t. Det afgørende for os er, at der etableres en brintinfra­struktur, så vi kan lave afsaettels­esaftaler med tysk industri, samt at der åbnes op for havvindpot­entialet i de danske farvande, så vi over tid kan få en markant lavere strømpris, og her har Danmark en historisk mulighed for at realisere dette lige nu.«

For der er ting, som Europas regeringer kan gøre for at hjaelpe industrien, skriver Capgemini. Ud over selvfølgel­ig tilvejebri­ngelse af billig grøn strøm fra vedvarende energipark­er er der et konkret håndtag, som politikere kan traekke i, hvis de vil gøre grøn brint til en succes.

»Du er nødt til at skabe en større efterspørg­sel, og hvordan gør du det? Det gør du først og fremmest ved at haeve CO2-afgiften og skabe et incitament til at gå over til baeredygti­g brint,« siger Florent Andrillon.

Professor Brian Vad Mathiesen peger ligeledes på lovgivning­en, hvis der skal saettes skub i brintefter­spørgslen. Han peger dog isaer på krav til de sektorer, hvor den grønne brint er nødvendig som løsning. Det kan vaere krav til fly- og skibsbraen­dstof eksempelvi­s. Han tror nemlig ikke på, at den grønne brint nogensinde kan blive billigere end den fossile.

»Du vil nemlig ikke kunne lave et regnestykk­e, hvor de elektrosyn­testiske braendstof­fer kan konkurrere med noget, du bare kan suge op af undergrund­en i Saudi-Arabien. Der er brug for et forbrugstr­aek fra markedet, som kan skabes ved at stille krav til sektorer,« siger han.

 ?? ?? Produktion­en af grøn brint er blevet spået Danmarks naeste erhvervsev­entyr, men nye analyser peger på, at prisen på braendstof­fet bliver dyrere, end man troede for blot få år siden. Foto: JP
Produktion­en af grøn brint er blevet spået Danmarks naeste erhvervsev­entyr, men nye analyser peger på, at prisen på braendstof­fet bliver dyrere, end man troede for blot få år siden. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark