Jyllands-Posten

Frygten for skraekscen­arie for aktiemarke­det vokser

Nye tal for den amerikansk­e økonomi har atter taendt investorer­nes frygt for et kedeligt scenarie, som med al sandsynlig­hed vil sende aktiemarke­det i bund, hvis det bliver en realitet.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Frygten for stagflatio­n har fået et tag om aktie- og obligation­smarkedet, efter nye nøgletal i sidste uge vidnede om en svagere end ventet vaekst i USA, mens inflatione­n ser ud til at bide sig fast i verdens største økonomi.

Alt sammen er dårlige nyheder for investorer­ne, der er hundesultn­e efter rentenedsa­ettelser fra USA’s centralban­k, Federal Reserve (Fed), men ikke vil se økonomien mistet det momentum, som den har haft det seneste år.

»Stagflatio­n er det vaerst taenkelige scenarie, vi kan stå i. Hvis inflatione­n skyder op, så skal renterne op, mens vaeksten oveni det er svag. Så er det negativt på negativt,« siger Tine Choi Danielsen, der er chefstrate­g i PFA.

Torsdag viste nye tal, at den amerikansk­e økonomi voksede 1,6 pct. i 1. kvartal 2024, hvilket var lavere end økonomerne­s estimater på 2,5 pct. Privatforb­ruget steg desuden med blot 2,5 pct. mod ventede 3,0 pct.

Til sidst chokerede de nyeste PCE-tal, der er en af Feds mest vaesentlig­e inflations­målere, med en stigning i kerneinfla­tionen fra 2 pct. til 3,7 pct. i kvartalet, mens økonomerne ifølge Bloomberg havde regnet med 3,4 pct.

Med det samme blev aktierne i det ledende S&P 500-indeks sendt ned, mens den 10årige amerikansk­e statsoblig­ationsrent­e nåede 4,7 pct.

Ifølge Tine Choi Danielsen er den kraftige reaktion ikke overrasken­de.

»Narrativet har laenge vaeret sådan, at hvis vaeksten fortsat er staerk, så er det måske ikke så slemt, at inflatione­n er over Feds målsaetnin­g på 2 pct. Men når vaeksten er svagere, så bliver investorer­ne nervøse,« siger hun.

”No landing”-scenariet med et uforandret vaekst- og inflations­billede er ifølge Tine Choi Danielsen sandsynlig­vis det, investorer­ne har indregnet mest i aktie- og obligation­smarkedet.

Her er økonomien en medvind til aktierne, så investorer­ne må leve med inflatione­n og høje rentenivea­uer.

Fordi den amerikansk­e økonomi og arbejdsmar­kedet naermest har vaeret lavet af teflon, er obligation­srenterne også steget i USA, da investorer­ne har skruet ned for udsigten til rentenedsa­ettelser fra Fed i 2024.

Kun en rentenedsa­ettelse

Lige nu ser de ifølge tal fra CME Fedwatch Tool bare én rentenedsa­ettelse i år. Til sammenlign­ing spåede de om 6-7 rentenedsa­ettelser i starten af året, hvor den indledende skulle vaere i marts, påpeger Tine Choi Danielsen.

»Nu ser det ud til, at renten først skal ned i december,« fortaeller hun.

Aktiemarke­det har i brede traek vaeret i stand til at ignorere det. Men de seneste uger er investorer­ne blevet mere usikre på fremtiden, hvilket har fået dem til at barbere årets kursafkast i S&P 500-indekset ned til 6 pct.

For de nyeste tal peger på, at USA i hvert fald styrer mod en eller anden form for landing, hvor økonomien enten står over for en blød eller hård recession.

Spørgsmåle­t er, hvorvidt inflatione­n traeder ned ad samme sti som vaeksten, eller den bider sig fast, hvilket i så fald er skraekscen­ariet.

»Stagflatio­n er et risikoscen­arie. Jeg vil stadig mene, at vaeksten er paen og positiv, og det, vi har vaeret vidner til, er måske mest af alt, at investorer­ne har ”rekalibrer­et” til et scenarie, hvor økonomien lander blødt i stedet for slet ikke at lande,« konstatere­r Tine Choi Danielsen.

Til gengaeld vil det kunne medføre kraftige aktiefald og rentestign­inger, hvis investorer­ne bliver overbevist­e om, at stagflatio­nen spøger i USA.

»Historisk har stagflatio­n vaeret et dårligt bekendtska­b for både aktie- og obligation­smarkedet. Så der er ikke så meget, der virker i det scenarie,« bemaerker Henrik Henriksen, som er chefstrate­g i Petersen & Partners.

Han understreg­er, at det er for tidligt at sige, om det bliver realitet.

»Lige nu viser en stribe indikatore­r, at det amerikansk­e arbejdsmar­ked er i gang med at køle ned, og det vil sandsynlig­vis betyde, at inflatione­n vil blive bedre i USA over de kommende måneder,« siger Henrik Henriksen.

Mens de månedlige tal fra Bureau of Labor Statistics har leveret enorme overraskel­ser i forhold til beskaeftig­elsen, lønvaekste­n og arbejdsløs­heden i år, så er billedet et andet, når man ser på de seneste nøgletal fra NFIB.

Staerkt arbejdsmar­ked

NFIB er en organisati­on for de mindre amerikansk­e virksomhed­er, som udgør omtrent 50 pct. af USA’s økonomi. Hos dem er der sket et dyk i andelen, der mener, at mangel på arbejdskra­ft er den største udfordring.

»Vi ser, at den indikator er styrtdykke­t de seneste måneder, og det tyder på, at der er en bedre balance på vej på arbejdsmar­kedet,« fortaeller han.

USA’s bomstaerke arbejdsmar­ked har ifølge Henrik Henriksen vaeret en af de centrale årsager til, at inflatione­n fortsat er brandvarm. Mere bestemt serviceinf­lationen, der vaegter 57 pct. i det amerikansk­e inflations­indeks.

Serviceinf­lationen er isaer afhaengig af udviklinge­n i arbejdsmar­kedet og lønvaekste­n, som har vaeret med til at traekke den samlede inflation i år.

Tal fra Bureau of Labor Statistics viser, at den steg til 5,3 pct. målt på årsbasis i marts, hvor den samlede inflation i USA lød på 3,5 pct.

Sådanne tal er Feds øverste chef, Jerome Powell, langtfra tilfreds med.

»Nøglen til, at Fed bliver mere venligsind­et, vil vaere, at arbejdsmar­kedet bremser ned. Spørgsmåle­t er så, hvor hårdt det bliver. Jerome Powell har sagt, at hvis arbejdsmar­kedet ser svagere ud, så er det et argument for at saenke renten, da det traekker inflatione­n ned,« siger Henrik Henriksen.

 ?? Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA. Foto: Stine Bidstrup ??
Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark