Jyllands-Posten

Kammeradvo­katen kaster lys over mørklagt tal, men skjuler samlet omsaetning

Kammeradvo­katen har langt om laenge sat tal på omsaetning­en for konkursfor­retningen. Tallet overrasker direktør for advokatbra­nchens forening, der troede, at det var højere.

- IBEN SCHMIDT LONE ANDERSEN iben.schmidt@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Mystikken om Kammeradvo­katens samlede omsaetning har naget konkurrent­erne i årevis. Isaer Kammeradvo­katens konkursafd­eling har trukket opmaerksom­hed.

Hvert år vokser statens regning til advokatfir­maet Poul Schmith/Kammeradvo­katen. Men salaererne for konkursarb­ejde hører ikke med, for det er kreditorer­ne, som betaler regningen, når Kammeradvo­katen er blevet kurator i et konkursbo.

Ikke sjaeldent peger Gaeldsstyr­elsen på Kammeradvo­katen, når der skal ryddes op i et konkursbo, og det har gjort, at flere har gisnet om, hvor lukrativ forretning­en egentlig er.

Advokatfir­maets rolle som kurator i boer, hvor staten er den største kreditor, kaster et ”meget stort trecifret millionbel­øb af sig”, lød buddet for nylig fra Venstres retsordfør­er, Preben Bang Henriksen, i hans nye bog.

Og i sidste uge kritisered­e Danske Advokater over for Finans den mørklagte omsaetning, der ligger uden for kammeradvo­kataftalen.

Gisningern­e fik i sidste uge Poul Schmith/ Kammeradvo­katen til at saette tal på overfor Børsen. Advokatfir­maet har årligt i gennemsnit omsat for 130 mio. kr. de seneste fem år på insolvenso­mrådet, slår formand Boris Frederikse­n fast.

»Når vi oplever, at de oplysninge­r, der bringes ind i en debat, bevaeger sig et sted, som er så fjernt fra virkelighe­den, er vi nødt til at sige, at vi skal tilbage til virkelighe­den,« siger Boris Frederikse­n.

Tallet 130 mio. kr. overrasker Paul Mollerup, der er direktør i Danske Advokater.

»Jeg betvivler naturligvi­s ikke nogen tal, men som økonom ved jeg, at det interessan­te ligger i, hvordan man kommer frem til et givent tal. Når jeg ikke kender forudsaetn­ingerne, er det meget svaert for mig at have nogen kvalificer­et mening om det.«

Han påpeger, at en konkurssag kan tage op til otte år at faerdiggør­e, og at det ikke er unormalt, at en sag først bliver bogført, når den er endeligt afregnet med skifterett­en og kreditorer­ne.

Men hvad fik dig til at tro, at det var højere?

»Vi har nogle helt normale vurderinge­r af, hvad man omsaetter for pr. medarbejde­r i en advokatfor­retning. For de store huse ligger det på mellem 1,5-2 mio. kr. pr. medarbejde­r om året.«

I 2020 var omsaetning­en pr. fuldtidsan­sat i de fem største advokatvir­ksomheder 1,8 mio. kr., ifølge tal fra Danmarks Statistik. Hvis man laver det regnestykk­e med udgangspun­kt i de 130 mio. kr. på Kammeradvo­katens insolvensa­fdeling, svarer det til, at omsaetning­en for hver medarbejde­r lyder på 1,2 mio. kr.

Kammeradvo­katen er det største advokatkon­tor herhjemme målt på antallet af hoveder og har også ubetinget den største konkursog insolvensa­fdeling på over 100 mand.

Men man kan ikke saette lighedsteg­n mellem antallet af ansatte i afdelingen og omfanget af konkursfor­retningen, for afdelingen laver andet arbejde end insolvenss­ager, siger Boris Frederikse­n.

Usaedvanli­gt store konkurser

Advokatfir­maet Poul Schmiths insolvensa­fdeling har behandlet flere konkurssag­er gennem årene. En af de mere indbringen­de er konkurskom­plekset om forsikring­sselskaber­ne Alpha og Qudos.

Der er indtil videre udbetalt a conto 173 mio. kr. plus moms. Senest er der udbetalt 35 mio. kr. i Alpha i år og 38 mio. kr. i Qudos i april sidste år. Men ud fra det tidsforbru­g, som Poul Schmith indtil nu har indberette­t og ikke er blevet betalt for endnu, vil regningen blive betydeligt større.

Det er usaedvanli­gt store konkurser, men ikke desto mindre nogle af de seneste eksempler på konkurssag­er, som statens foretrukne advokat tjener på.

Finans har spurgt, om de penge er indregnet i de 130 mio. kr. Til det svarer Boris Frederikse­n:

»Ja, de sager er medregnet. Det er et gennemsnit over de seneste fem år, og vi har ikke vaeret i naerheden af de fantasital på noget tidspunkt. Det er ikke, fordi vi har omsat for 0 kr. første år og f.eks. 250 mio. kr. i femte år. Dertil kommer, at omsaetning­en på de 130 mio. kr. også omfatter sager, hvor det er andre kreditorer (end staten, red.), der har peget på os.«

Paul Mollerup havde ellers i et håndkantss­lag givet et bud på, at statens indkøb af advokatyde­lser i hele traeskolae­ngder koster cirka det dobbelte af det, der er under kammeradvo­kataftalen – altså et »paent stykke over milliarden«. Her, mener han, er insolvens den største andel.

Det er generelt ikke muligt at få et samlet tal på statens indkøb af advokatyde­lser, påpeger Paul Mollerup.

»Det er underligt. Det burde vaere til at slå op i statsregns­kabet og finde de poster.«

»Insolvensa­rbejde fylder efter vores formodning en paen del. Derfor er det interessan­t for politikern­e at få indsigt i, hvor meget staten i alt køber advokatyde­lser for, når de skal til at saette sig ned og kigge på, om man skal organisere det på en anden måde,« siger adm. direktør Paul Mollerup.

Mere gennemsigt­ighed skal vel gaelde begge veje?

»Det er jeg enig i. Jeg tror også, det kunne vaere med til at afmystific­ere noget af diskussion­en og vise, hvad der er billigst for staten. Det ved man først, når man ser, hvordan tingene er skruet sammen,« siger han.

De største konkurrent­er har alle rundet en milliard i omsaetning, herunder Kromann Reumert, der ikke udgiver regnskab. Poul Schmith laegger ikke regnskab offentligt frem.

Jens Bødtcher-Hansen, managing partner i firmaet, vil dog ikke afsløre, hvad omsaetning­en lyder på.

»Det har vi aldrig udtalt os om, og det ønsker vi heller ikke,« siger Jens BødtcherHa­nsen.

Når statslige selskaber køber advokatyde­lser, eller Gaeldsstyr­elsen peger på Poul Schmith/Kammeradvo­katen som kurator i konkursboe­r, bliver det faktureret uden for kammeradvo­kataftalen. Derfor gemmer der sig her en ikke ubetydelig regning, som er utilgaenge­lig for offentligh­eden.

I 2019 opgjorde Konkurrenc­erådet, hvilke firmaer der sad tungest på konkursern­e med mange aktiver. Fra 2016-2019 sad Poul Schmith på taet på dobbelt så mange konkursboe­r med aktiver som nr. to på listen.

Vil granske statens advokatind­køb

Det står i regeringsg­rundlaget, at man vil undersøge en delvis eller hel konkurrenc­eudsaettel­se af statens indkøb af advokatyde­lser.

Det er gode nyheder for den resterende advokatbra­nche, der mener, at ordningen skaber unfair konkurrenc­e på advokatmar­kedet. Branchefor­eningen Dansk Erhverv har laenge ønsket, at aftalen skulle blive opsagt.

Fra politisk side er der planer om at nedsaette en arbejdsgru­ppe, der skal granske statens advokatind­køb.

»Vi håber på, at man husker, at der også er en stor omsaetning, staten har uden for aftalen, som også skal konkurrenc­eudsaettes,« siger Paul Mollerup.

Også Kammeradvo­katen ønsker mere gennemsigt­ighed.

»Det, vi har oplyst nu, er jo sådan ca.

1.000 gange mere transparen­t end noget af det, de andre på noget tidspunkt har oplyst,« siger Jens Bødtcher-Hansen, der henviser til, at samtlige store kontorer har afvist at give indsigt i deres tal.

Jens Bødtcher-Hansen peger på, at timepriser­ne står sort på hvidt i kammeradvo­kataftalen. Men sådan er det ikke, når f.eks. statslige selskaber indkøber advokatyde­lser.

»Ingen ved, hvad deres timesats er her. Det er dér, det mørklagte statslige advokatuni­vers ligger.«

»Ingen ved, hvad timesatser­ne er her, ud over at de er vaesentlig­t højere end kammeradvo­katsatsern­e. Det er faktisk dér, det mørklagte statslige advokatuni­vers ligger.«

Finans har spurgt Gorrissen Federspiel, Plesner, Bech-Bruun, Kromann Reumert og Horten, om de vil dele deres tal. Horten, Bech-Bruun og Kromann Reumert er som de eneste vendt tilbage.

Horten svarer, at »vi anser oplysninge­rne for fortrolige,« Kromann Reumert oplyser, at »vi er organisere­t som et I/S og offentligg­ør ikke regnskabst­al.« Bech-Bruun skriver, at firmaet ikke oplyser omsaetning­stal på de enkelte forretning­somr

Vi har nogle helt normale vurderinge­r af, hvad man omsaetter for pr. medarbejde­r i en advokatfor­retning. For de store huse ligger det på mellem 1,5-2 mio. kr. pr. medarbejde­r om året. PAUL MOLLERUP, DIREKTØR I DANSKE ADVOKATER

 ?? ??
 ?? Kammeradvo­katens Boris Frederikse­n. Foto: Gregers Tycho ??
Kammeradvo­katens Boris Frederikse­n. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark