Jyllands-Posten

Topchefen for 1.700 butikker og 59.000 ansatte ser ind i et svaerere år

Interview: Anders Hagh har netop praesenter­et det første årsregnska­b som topchef for Salling Group med kaederne Føtex, Bilka og Netto. Han fastslår, at konkurrent­erne kan se frem til fortsat hård kamp fra den side.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Driften af de over 1.700 butikker i tre lande skal vaere endnu mere effektiv hos Salling Group for at kunne holde fart i vaeksten. På samme tid er koncernen på jagt efter ekspansion – også med flere danske supermarke­der.

Salling Group med dagligvare­butikker i Danmark, Polen og Tyskland har mandag formiddag praesenter­et regnskab for 2023. Det er første regnskab for Anders Hagh som adm. direktør, da han i fjor overtog denne post fra Per Bank, der har fået job i Canada.

Anders Hagh, der rykkede til topchef-posten fra jobbet som finansdire­ktør i Salling Group, er tilfreds med at kunne levere et regnskab der viser en vaekst i omsaetning­en på 5,7 pct. til over 70 mia. kr. På samme tid går indtjening­en frem. Han vurderer dog, at efter en periode med høj inflation og hård priskrig mellem aktørerne, hvor ikke mindst salget i discountde­len voksede, er der fortsat pres på. Det kan praege udviklinge­n i 2024, hvor Salling Groups mål dog fortsat er at vokse samt holde fart i vaeksten.

»Vi ser ind i et år, som på mange måder er svaerere end 2023. Netop fordi priserne falder på varer, og vi har stigende omkostning­er til bl.a. løn. Vi ser ind i en dynamik i vores regnskab, hvor vi skal vaere endnu skarpere til at få volumen ind i butikker,« siger Anders Hagh.

Hvordan gør I det?

»Det skal ske ved at saelge flere styk varer, da vi ikke får hjaelp af priserne. Vores vaekst skal leveres drevet af mere volumen. Det kan blive et endnu svaerere marked end i 2023.«

Store forandring­er

Dagligvare­handlen er praeget af en raekke store forandring­er. Tyske Aldi har bl.a. trukket sig ud af markedet, og det skaber ikke mindst ekspansion hos discountka­eden Rema 1000, som er nummer 2 efter Salling Groups Netto.

På samme tid vokser også bl.a. Lidl og Dagrofa med flere butikker. Sallings Groups hovedkonku­rrent på det danske marked, Coop Danmark, kaemper med store underskud og er i gang med at omstille forretning­en.

Vi ser ind i et år, som på mange måder er svaerere end 2023. ANDERS HAGH, TOPCHEF I SALLING GROUP

Hvordan står I hos Salling Group. Er I på jagt efter nye butikker, hvis andre skaerer ned?

»Med vores finansiell­e grundlag, sover vi med støvlerne på og tager telefonen, hvis den ringer. Vi laegger et vedvarende hårdt tryk på markedet. Og det bliver vi ved med. Der falder brikker, og nogle lukker eller tilpasser. Alle gange, hvor det er sket tidligere, har det styrket vores forretning. Så vi fort

saetter med at laegge tryk på.«

I en periode har det meste af ekspansion­en i sektoren vaeret fokuseret på discount, hvor kaederne nu sidder på samlet 50 pct. af dagligvare­salget. Supermarke­der har vaeret praeget af mere stilstand, og Coop Danmark har netop skrinlagt planer om at slå de to store kaeder Kvickly og Superbrugs­en sammen til en ny.

Føtex har samlet 108 butikker rundt om i Danmark. Hvad er planen for den kaede?

»Føtex kom staerkt gennem perioden, da kunderne søgte mod discount, så kaeden står staerkt i kraft af at konkurrent­er måske står svagere. Supermarke­derne udgør altså halvdelen af markedet, og vi har momentum med Føtex. Så vi vil da klart gerne vokse, hvor vi kan.«

Salling Group melder om tallene for 2023 bl.a., at ved udgangen af året var 58.900 ansatte på tvaers af de tre lande. Det er ca. 1.000 faerre end året før. Forklaring­en fra ledelsen lyder, at der er fokus på driftseffe­ktiviserin­g i hele koncernen, så der skaeres til, hvor det er muligt og giver mening.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark