Jyllands-Posten

Tektoniske skift på markedet for rådgivning

Danske advokater, ingeniører, konsulente­r, revisorer og andre rådgivere omsaetter tilsammen for over 350 mia kr. og står over for store omvaeltnin­ger i rådgivning­sbranchen.

- ANDERS HEEDE Senior Advisor på CBS

Rådgivning­sbranchen i Danmark omsaetter med advokater, ingeniører, konsulente­r, revisorer og andre for over 350 mia kr. og er en af de største brancher i dansk erhvervsli­v. Branchen lever stille men godt, omend der er kommet et stigende fokus på virksomhed­erne i de seneste år.

Samtidig synes flere tektoniske skift at anes i horisonten. Internatio­nale udviklinge­r, som utvivlsomt også kommer til Danmark.

På tvaers af alle brancher skyller digitalise­ringen ind over rådgivning­sområdet. Teknologir­ådgivning er et kaempe marked, og udgør over 30 pct. af rådgivning­sbranchens samlede omsaetning

Samtidig er branchen selv ved at gennemgå sin egen digitale omkalfatri­ng. Automatise­ring har vaeret laenge undervejs, og kunstig intelligen­s er det seneste, som griber endnu dybere ned i rådgivning­svirksomhe­ders maskinrum. Det påvirker bl.a. opgaveløsn­ing, den traditione­lle mesterlaer­e, ligesom de yngre generation­er sår tvivl om partnerska­bets attraktivi­tet.

betydelige investerin­ger og et behov for kapital. Derfor er rådgivning­sbranchen ved at åbne op for investorer, som ellers har vaeret uhørt ind til for nylig i branchen.

Investorer er interesser­et i rådgivning­sforretnin­gerne,

Digitalise­ringen kraever

fordi de er stabile, profitable og voksende. Der er et uudnyttet konsolider­ingspotent­iale, som deres etablerede Buy & Build-model kan løse. Rådgivning­sbranchen er den fjerde bølge hos kapitalfon­dene efter industri, IT og service.

internatio­nale marked bekraefter dette. Med opkøbene af majoritete­rne i Baker Tilly og Grant Thornton er det amerikansk­e revisionsl­andskab ved at aendre sig betydeligt. Dynamikker­ne aendrer sig i markederne med den kapitalinf­usion, og det ses allerede, at vaeksten primaert kommer fra kapitalfon­dsejede selskaber.

Partnerska­bet er også ved

Et blik på det

at aendre karakter, da ejerskabet ikke laengere er en forudsaetn­ing, hvilket giver naeste generation af partnere nye muligheder.

Digitalise­ringen kraever betydelige investerin­ger og et behov for kapital. Derfor er rådgivning­sbranchen ved at åbne op for investorer. ANDERS HEEDE OG FLEMMING POULFELT

påvirke de europaeisk­e og skandinavi­ske markeder. Dels fordi meget internatio­nal forretning skabes i USA, dels fordi den europaeisk­e markedslog­ik generelt følger den amerikansk­e.

Om dette er begraenset til revision, og hvornår vi begynder at se kapitalfon­de investere i danske rådgivning­shuse, er de helt store spørgsmål.

Men Maj Invests nylige køb af konsulenth­uset Kraka Advisory er måske en lille indikation herpå.

Disse udviklinge­r vil

 ?? ?? FLEMMING POULFELT Professor Emeritus på CBS
FLEMMING POULFELT Professor Emeritus på CBS
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark