Jyllands-Posten

Hans svar til laegen: »Jaah, du havde nok ikke regnet med, at tykke her var i så god form«

Claus Jensen arbejder som forbundsfo­rmand med glaede 12-16 timer om dagen. For nylig tog han fusen på sin laege.

- MADS LORENZEN STINE BIDSTRUP Fotograf mads.lorenzen@jp.dk stine.bidstrup@jp.dk

Claus Jensen hader proces. For det eneste, der ifølge ham selv i sidste ende betyder noget, er resultater.

Men resultater kommer ikke af sig selv, og det tager tid og kraefter at pleje det enorme netvaerk, som formanden for Dansk Metal har opbygget gennem årene og en forsker fra CBS i 2020 opgjorde som Danmarks største.

Claus Jensen arbejder mellem 12 og 16 timer om dagen, og for nylig taenkte han »fanden tage mig« og tog til laegen, hvor han ellers sjaeldent kommer.

Hos laegen lød det, at Claus Jensen nok lige burde få gjort fysisk status. Da resultater­ne kom tilbage, blev laegen ifølge Claus Jensen synligt overrasket.

»Jaah, du havde nok ikke regnet med, at tykke her var i så god form?« lød replikken fra Claus Jensen til den overrasked­e laege.

Og så var det tilbage til arbejdet.

»Hvis jeg skrantede, ville jeg måske overveje, om det var tid til at skrue ned. Men det er ikke tilfaeldet,« siger Claus Jensen.

Netvaerk spiller en rolle

Han blev ungdomsfor­mand for Metal Odense tilbage i 1982. Siden bevaegede han sig mod toppen i Dansk Metal. I 2012 blev han forbundsfo­rmand og går for at vaere lidt af en spradebass­e.

»Det er sådan, jeg er,« siger Claus Jensen.

»Men jeg synes også, at jeg er god til at stikke fingeren i jorden og se, hvem jeg har med at gøre.«

Han fortaeller, at det ikke handler om at »komme ned på andres niveau«, når han taler med dem, men om at »sende på den frekvens, de modtager på«.

Om han fortsat er den med det største netvaerk, er uvist, og ifølge Claus Jensen er det noget pjat overhovede­t at måle på den slags. For at have netvaerk er ikke en eksakt videnskab.

Når det er sagt, erkender han, at hans netvaerk spiller en afgørende rolle for, at han kan lykkes som forbundsfo­rmand. Det er nemlig sjaeldent de officielle samtaler, der løser svaere situatione­r, men langt oftere alt det udenom. Og det er hér, et staerkt netvaerk bliver vigtigt.

Selv definerer Claus Jensen folk som en del af hans netvaerk, hvis han kan ringe til dem, uden at de synes, det er maerkeligt.

Hobbyer har han ikke tid til. Men ifølge fagbossen er det hans personlige interesse gennem flere årtier, der nu fylder hans arbejdsdag.

»Hvis man kan tale om en hobby, har det vaeret det faglige, jeg nu plejer i mit fuldtidsar­bejde,« konstatere­r han.

Han blev traet

»Når man bliver valgt som tillidsman­d og når hertil, så er det, fordi man har haft en interesse, man har plejet hele vejen igennem.«

Claus Jensen husker stadig begyndelse­n på sin karriere som smed.

»Hold kaeft, jeg var traet i starten og havde de vildeste aspargesar­me, når jeg kom hjem efter en dag på vaerftet,« siger formanden.

Han forsøger stadig at holde sig orienteret om, hvad der sker ude hos medlemmern­e. Det sker blandt andet ved hjaelp af de 40-50 virksomhed­sbesøg, han er på om året.

»Det handler i sidste ende om at blive klogere på, hvad vores medlemmer ønsker, og for at finde ud af det må man tage ud og snakke med dem,« siger Claus Jensen.

Han er af den overbevisn­ing, at de mange arbejdstim­er ikke presser ham.

»For tiden taler man om, at det stresser at kigge på mails i ferien. Jeg ville få stress af ikke at gøre det,« siger Claus Jensen og husker tilbage på sommerferi­en i 2023.

»Jeg var ved Gardasøen (i Italien, red.), og der snakkede jeg med min sekretaer flere gange om ugen. Jeg kender flere foreningsf­ormaend, der ikke laver andet end at arbejde. Der er bare sådan, det er.«

En høj arbejdskap­acitet er ifølge fagbossen altafgøren­de under de store trepartsfo­rhandlinge­r, som Claus Jensen efterhånde­n har vaeret til mange gange. Der er saerligt ét tip, Claus Jensen gerne giver videre til andre forhandler­e:

»Hvis man først begynder at snyde på vaegten eller stiller andre, så de taber på den lange bane, er man faerdig som forhandler. For det slider på trovaerdig­heden.«

I stedet for handler det ifølge Claus Jensen om at kigge bredere på tingene, hvorfor Dansk Metal eksempelvi­s har fokus på at sikre, at der hele tiden forskes og udvikles i Danmark, selvom forskning sjaeldent beskaeftig­er medlemmern­e direkte.

»Det er afgørende, at de produkter, mine medlemmer producerer, bliver ved med at vaere attraktive. Der er virkelig mange mennesker derude, der vil producere det, vi er blevet rige af at lave i Danmark,« siger han og naevner vindmøllei­ndustrien som et eksempel.

Glad for agurkesala­t

Skulle der alligevel vaere noget ud over arbejdet, der vaekker interesse hos Claus Jensen, er det god gammeldags mad.

»Jeg laver en virkelig god

hjemmelave­t agurkesala­t,« siger han, hvorefter han holder en lang pause og tilføjer:

»Krebinette­r og grønne aerter, bløde løg og pandesovs. Og selvom min datter ikke er meget for de grønne aerter, kommer begge mine børn gladeligt, hvis jeg laver stegte ben,« siger Claus Jensen.

Han betragter ikke det at fylde 60 år som saerligt skelsaette­nde.

»Den eneste gang, jeg har studset over at runde et hjørne, var, da jeg fyldte 30 år. Så skulle der pludselig stå tre forrest, det syntes jeg var virkelig besynderli­gt. Siden da har det ikke rørt mig en skid at blive aeldre.«

 ?? ?? Claus Jensen har et godt øje til god gammeldags mad og afslører, at han laver en virkelig god agurkesala­t.
Claus Jensen har et godt øje til god gammeldags mad og afslører, at han laver en virkelig god agurkesala­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark