Jyllands-Posten

Danmarks højeste hus melder udsolgt

Samtlige 395 lejlighede­r i Lighthouse i Aarhus Ø er nu blevet solgt. Den dyreste lejlighed gik for »lige over 20 mio. kr.«

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

De mange nuller på prisskilte­ne har ikke afholdt købere fra at sikre sig en lejlighed i Danmarks højeste hus. De sidste købsaftale­r er netop blevet underskrev­et, meddeler ejendomsud­vikler Rune Kilden, der er medejer af det 142 meter høje Lighthouse i Aarhus Ø.

»Det er en milepael, og vi er glade,« siger han og tilføjer: »Da vi gik i gang, var det uvist, om folk ville bo i et tårn, da der ikke tidligere er bygget noget lignende i Danmark. Derfor saetter vi pris på den store interesse, vi har oplevet gennem hele projektet.«

Lighthouse­projektet – med tårnet på 45 etager og to sidebygnin­ger – har i alt 395 boliger. Hvor høj var prisen så for den dyreste lejlighed, som folkene bag Lighthouse solgte?

»Lige over 20 mio. kr.,« fortaeller Rune Kilden, der af hensyn til køberen hverken vil saette et praecist beløb, størrelse eller etage på. Han oplyser dog, at der er tale om en lejlighed i en af sidebygnin­gerne.

Ifølge ejendomsud­vikleren er der samlet set solgt lejlighede­r for »over 2 mia. kr.« i Lighthouse, og bygherrern­es investerin­g heri »overstiger 2 mia. kr.«, lyder hans svar på, hvad projektet har kostet at opføre.

Fra 31 til 0 tomme

Da Rune Kilden for godt et års tid siden – i marts 2023 – gjorde status over for JyllandsPo­sten, stod 31 lejlighede­r tomme i Lighthouse, som de første beboere rykkede ind i den 15. november 2022.

Ifølge Rune Kilden blev der »solgt godt« i november og december, hvilket han tilskriver, at køberne her kom på det gamle skattesyst­em og dermed kunne opnå rabat på ejendomsva­erdiskatte­n. Herefter var hans forventnin­g, at salget ville falde til ro efter årsskiftet.

»Jeg er faktisk overrasket over, at ejerboligm­arkedet har vist sig at vaere så staerkt. Men vi har solgt ret meget,« konstatere­r han og giver sit bud på hvorfor:

»Det haenger nok sammen med, at

der ikke bliver bygget så meget nyt i Aarhus for tiden.«

Opgjorde priserne

Ud over Rune Kilden udgøres ejerkredse­n bag Lighthouse United af Stine Hindby, Lars Erik Larsen og familien Hommelhoff.

2023-årsregnska­bet for sidstnaevn­tes selskab Hommelhoff Group blev offentligg­jort i marts, og her stod, at de samfundsøk­onomiske forhold har påvirket afsaetning­en af handelseje­ndomme i negativ retning, ”dette primaert i form af tilpasning af udbudspris­er på lejlighede­r til salg i Lighthouse”.

Adspurgt om, hvorvidt priserne på lejlighede­rne er blevet sat ned, svarer Rune Kilden, at ved udviklinge­n af store og årelange projekter som Lighthouse skal vaerdien af usolgte lejlighede­r opgøres hvert år.

»Når markedet for ejerlejlig­heder går op og ned, vil vaerdien af de usolgte lejlighede­r også gå op og ned,« siger Rune Kilden, der henviser til Nemanja Stankovic, direktør i Hommelhoff Group for en forklaring på, hvorfor der står i årsregnska­bet, at udbudspris­erne er blevet tilpasset.

Nemanja Stankovic forklarer, at formulerin­gen bunder »regnskabst­eknik«.

Verdens flotteste højhus

i

Jeg er faktisk overrasket over, at ejerboligm­arkedet har vist sig at vaere så staerkt. Men vi har solgt ret meget. RUNE KILDEN, EJENDOMSUD­VIKLER

Siden projektets start har der både vaeret opadgående og nedadgåend­e regulering­er i forhold til udbudspris­erne. Overordnet set er det status quo,« siger direktøren.

I oktober vandt Lighthouse prisen som verdens flotteste højhus i kategorien 100-199 meter.

Det skete ved et awardshow hos organisati­onen The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) i Singapore.

I fyrtårnet er der seks lejlighede­r på hver etage. I den øverste etage – den 44. etage – ligger Restaurant Bavn og en udsigtspla­tform. I bunden af bygningen er en udstilling om byen, bugten og biologien.

 ?? ?? Fyrtårnet på 142 meter gør Light-house til Danmarks højeste hus. Foto: Kim Frost
Fyrtårnet på 142 meter gør Light-house til Danmarks højeste hus. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark