Jyllands-Posten

Drengen fra landet blev både selvstaend­ig, bestyrelse­sformand og kunstner: »Jeg tror, det kommer fra vores mor«

Seks søskende fra et landsted mellem Romalt og Randers Fjord blev alle mønsterbry­dere. Her fortaeller en af dem sin historie.

- CECILIE BISGAARD Jyllands-Postens Lokalavise­r cecilie.bisgaard@jyla.dk ALLAN JAKOBSEN, TIDLIGERE BILFORHAND­LER OG SOLKUNSTNE­R

Pengene var små på landstedet med 11 tønder land mellem Romalt og Randers Fjord, hvor Allan Jakobsen voksede op sammen med sine fem søskende.

»Indtil jeg var 10-11 år, havde vi ingen strøm. Der var en vandpumpe i gården, og vi havde petroleums­lamper og en kakkelovn. Lommepenge måtte vi tjene selv. Det var nødvendigt at taenke over, hvordan hver en krone blev brugt,« fortaeller han og fortsaette­r:

»Det var et godt hjem, og vi havde nogle kaerlige foraeldre.«

Allan Jakobsen endte med at blive en rigtig mønsterbry­der. Han endte som selvstaend­ig bilforhand­ler og kunstner. Fredag 3. maj fylder han 80 år.

Lyttede til sin mor

Han har ikke altid vidst, at han ville vaere selvstaend­ig. Faktisk startede han med at gå i sin fars fodspor, indtil hans mor fik overbevist ham om noget andet.

»Hun sagde: ”Du skal finde en laereplads, for du skal ikke vaere arbejdsman­d ligesom din far”. Så det gjorde jeg,« siger Allan Jakobsen.

Han startede på Randers Tekniske Skole, hvis gamle bygning i dag er en del af Kulturhuse­t på Østervold. Han gik på skolens smedeuddan­nelse, da en fyr ved navn Smede-Erik en dag tog fat i ham.

»”Du skal vaere mere end smed - du skal vaere maskintekn­iker,” sagde han. Og når han sagde det, så fulgte jeg trop. Jeg stolede på hans dømmekraft, når sådan en mand griber fat i en knaegt som mig. Jeg har tit taenkt på ham,« fortaeller han.

»Jeg gik et år på Randers Tekniske Skole, og det var en dejlig tid.«

Det var altså lidt en tilfaeldig­hed,

at Allan Jakobsen endte med at uddanne sig til maskintekn­iker. Og endnu en tilfaeldig­hed gjorde ham til bilforhand­ler - for det var ikke tanker, som han selv gik med.

Efter en tur i militaeret og et par år i Hillerød fik Allan Jakobsen arbejde i tegnestuen på Grenå Papfabrik, hvor han konstruere­de maskindele.

»Jeg kan huske, det var i påsken 1975. Min svoger, der var mekaniker, ville gerne vaere bilforhand­ler i Randers. Han ville tage sig af vaerkstede­t, så han spurgte, om jeg ville stå for resten. Jeg kan huske det, fordi inden påsken var omme, havde jeg sagt ja. Jeg sprang bare ud i det,« fortaeller han.

Og sådan blev maskintekn­ikeren bilforhand­ler.

Bilforretn­ingen voksede

Sammen med sin svoger Kurt købte Allan Jakobsen en gammel krystal-is-fabrik på Grenåvej i Randers. Forretning­en kom til at hedde Neo Bilcentere­t.

»Der var ikke nogen Ladaforhan­dler i Randers dengang, så det blev vi. Det var et scoop, for fattig-80’erne kom, så vi solgte dem som varmt brød. Vi var den mest saelgende nybilforha­ndler i Randers,« fortaeller han.

Da forretning­en kørte godt, syntes de, at det kunne vaere fedt at få flere »spaendende« bilmaerker i forretning­en.

»Salget af Alfa Romeo i Randers var ledig. Den søgte og fik vi, og så henvendte vi os til to forskellig­e segmenter af kunder. I 1982 fik vi også Nissan, så vi havde tre maerker. Der købte vi nabobygnin­gen. I starten var vi min svoger, en laerling og jeg. Firmaet voksede stille og roligt til cirka 40 medarbejde­re, hvoraf ti af dem var i Viborg, hvor vi også havde en afdeling.«

Senere søgte Allan Jakobsen om at få salget af Seat og Skoda i Randers. Det fik han, og det betød, at de to nye maerker erstattede de tre tidligere.

»Når man har ansvaret for 40 medarbejde­re, så er man nødt til at saelge nok. Hvis ikke man saelger nok, så har de heller ikke nok at lave på vaerkstede­t,« fortaeller han om den beslutning.

I dag er Allan Jakobsen pensionere­t, men hans gamle firma findes endnu. De saelger stadig Skoda-biler på Grenåvej.

Prikkede fire på skulderen

Da svogeren Kurt ville på pension som 60-årig, købte Allan Jakobsen ham ud af firmaet. Han var også selv 60 år, men han var på ingen måde klar til at gå på pension der for 20 år siden.

»Jeg har ikke kunnet holde min mund, for eksempel når vi var til forhandler­møder. Så jeg blev en aktiv bestyrelse­smand.

Jeg har blandt andet vaeret formand for Nissan-forhandler­ne. Det var en spaendende tid,« fortaeller han.

Han har også stået bag en større biludstill­ing i det, der i dag hedder Arena Randers.

Men da han fyldte 62 år, begyndte Allan Jakobsen også at trappe ned.

Han begyndte at saelge sine aktier i Skoda-forretning­en til fire udvalgte medarbejde­re. Tre år senere havde de købt ham ud.

»Jeg kunne se muligheder i de fire, så jeg pegede dem ud - spurgte dem, om de ville overtage. Jeg trådte senere helt ud af bestyrelse­n, da de havde lyst til at bygge en helt ny butik. Og forretning­en kører godt i dag. Det glaeder mig, hver gang jeg kører forbi,« siger han.

»Alting har sin tid«

Men hvad skulle der så ske? Allan Jakobsen var 65 år - ingen forretning, ingen bestyrelse­sposter.

På en rejse til Sicilien fik han en idé. Han kan ikke helt saette fingeren på, hvad der gav ham inspiratio­nen, eller hvor idéen kom fra. Den dukkede bare op på den rejse. Han ville vaere kunstner.

»Jeg har rejst en del i Egypten og set, hvordan man tilbad solen der. Hvordan man i templerne sørgede for, at der var nogen, der holdt øje med, at solen stod op hver dag,« siger han.

Det inspirered­e ham til at lave solkunst. Den første skulptur, han nogensinde lavede, står ved Randers Regnskov.

På toppen af den er der nogle små figurer. De kigger alle sammen mod Gudenåen. Bortset fra én. Den kigger mod øst.

»Den synes, det er spaendende at holde øje med, om solen står op hver dag,« siger kunstneren.

Hans anden af fem store skulpturer står i Westlake i

Min mor sagde altid til min far: ”Hvis ikke jeg havde giftet mig med dig, Søren, så var jeg blevet statsminis­ter”.

Californie­n på en grund, der er ejet af hans kones søster. Også her er der en masse små figurer, hvor en skiller sig ud. Også den kigger mod øst for at holde øje med solopgange­n.

Det går igen på alle skulpturer­ne, der ud over Randers og Californie­n befinder sig i Spanien, Skovgårde og ved Mariagerfj­ord.

En hel flok mønsterbry­dere

Han har også lavet flere små skulpturer og malet billeder.

»Alting har sin tid, så jeg laver ikke flere nu,« siger den snart 80-årige kunstner, tidligere bilforhand­ler og mønsterbry­der.

Allan Jakobsen er ikke den eneste mønsterbry­der i familien.

Faktisk var der ingen af de seks søskende, der ”blev arbejdsmae­nd ligesom deres far”.

»Min storebror Hugo blev radio- og tv-forhandler. Han havde Thorups Radio på Østervold sammen med en kompagnon. Senere blev han fabrikant af maskiner, der kunne konstatere, om dollar- og euro-sedler er falske. Min søster Lykke er selvstaend­ig revisor. Min anden søster, Lone, blev personalec­hef for 50.000 medarbejde­re. Min sidste søster, Bitten, er hende, der blev gift med Kurt, som jeg havde bilforretn­ingen med,« fortaeller han og fortsaette­r:

»Det må ligge lidt i generne. Jeg tror, det kommer fra vores mor. Hun var fremme i skoene. Hun sagde altid til min far: ”hvis ikke jeg havde giftet mig med dig, Søren, så var jeg blevet statsminis­ter”.«

 ?? ??
 ?? ?? Allan Jakobsen er ikke kun skulptør. Han har malet en del billeder - flere af dem med Randers-motiver. Det gule med døden, som ses her, synes han, er »meget aktuelt i dag - er det Putin, der lukker og slukker?« siger han. Foto: Cecilie Bisgaard
Allan Jakobsen er ikke kun skulptør. Han har malet en del billeder - flere af dem med Randers-motiver. Det gule med døden, som ses her, synes han, er »meget aktuelt i dag - er det Putin, der lukker og slukker?« siger han. Foto: Cecilie Bisgaard
 ?? ?? »Indvielsen af min første skulptur, der står ved Regnskoven, var spaendende. Der var en masse mennesker, og både avis og radio var forbi,« fortaeller Allan Jakobsen. Privatfoto
»Indvielsen af min første skulptur, der står ved Regnskoven, var spaendende. Der var en masse mennesker, og både avis og radio var forbi,« fortaeller Allan Jakobsen. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark