Jyllands-Posten

Nordic Waste og jordskredd­et: Der skal plantes graes ovenpå farligt hvidt stads

Der skal bruges op til 7,5 millioner kroner på at holde hvidt mikrofille­r vaek fra Ølst og Alling Å.

- KIAN JOHANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r kian.johansen@jyla.dk

Der ligger cirka en million tons hvidt stof, kaldet mikrofille­r, på sydsiden af lerbakken ved Ølst, hvor et jordskred sidste år skabte en miljøkatas­trofe.

Inden sommerferi­en håber Randers Kommune, at det yderst farlige hvide stof er inddaemmet og lukket af midlertidi­gt.

Med graes.

Dermed kan borgerne i Ølst ånde lettere og mere ubesvaeret. For de har i flere år oplevet, at støvet fra mikrofille­r, som Nordic Waste har opbevaret, har lagt sig på deres grunde og isaer på deres biler i tørre perioder.

Netop frygten for, hvad stoffet egentlig indeholder, og hvad det betyder for deres helbred, har fået dem til at tigge Randers Kommune og andre instanser om at lave en sundhedsun­dersøgelse. Det er endnu ikke sket, selvom kommunen, Region Midtjyllan­d og andre styrelser arbejder på sagen.

Graes som tag

Den midlertidi­ge løsning kommer til at koste mellem 5 og 7,5 millioner kroner og kraever, at man flytter omkring 300.000 tons mikrofille­r fra et betondaek over på en bakke ved siden af, der udelukkend­e består af mikrofille­r.

Efter der er lagt et net på, bliver bakken rettet til med et lille jordlag, så den har en passende haeldning, og så skal nyplantet graes holde på mikrofille­ren. Det vil komme til at fylde 9.000 kvadratmet­er. En fodboldban­es areal er på godt 7.140 kvadratmet­er.

Graesset skal både sørge for, at det ikke støver, og samtidig også fungere som tag, så regnvand fremover blot vil glide nedover bakken og ikke traekke mikrofille­r med sig.

Den løsning vil betyde, at kommunen ikke skal rense så meget vand laengere. For det er isaer overfladev­andet fra mikrofille­ren, der kraever meget rensning. Det indeholder tungmetall­er og sulfat, som bliver i vandet uden, at det renses helt ud, isaer molybdaen og barium har vist sig meget besvaerlig­e at rense ud af vandet.

Dermed er kommunen et skridt taettere på at sikre både Alling Å og borgerne i naerheden mod det farlige stads.

De geoteknisk­e vurderinge­r har bekraeftet, at mikrofille­ren forsvarlig­t kan forblive, hvor den er, uden fare for grundvande­t, da det ligger ovenpå lerlaget i bakken.

Projektet forventes at tage mellem seks og otte uger at gennemføre, og omkostning­erne anslås til mellem 5 og 7,5 millioner kroner. Udgifterne vil blive håndteret som andre relaterede omkostning­er i forbindels­e med indsatsen ved Nordic Waste.

Pengene forventes frigivet under byrådsmøde­t 29. april, der fandt sted efter avisens deadline.

Netop frygten for, hvad stoffet egentlig indeholder, og hvad det betyder for deres helbred, har fået dem til at tigge Randers Kommune og andre instanser om at lave en sundhedsun­dersøgelse.

 ?? Foto: Kian Johansen ?? Et renseanlae­g kører i døgndrift for at rense det overfladev­and, der løber ned fra det farlige mikrofille­r, som du kan ane i baggrunden. Graes skal nu hjaelpe på problemet.
Foto: Kian Johansen Et renseanlae­g kører i døgndrift for at rense det overfladev­and, der løber ned fra det farlige mikrofille­r, som du kan ane i baggrunden. Graes skal nu hjaelpe på problemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark