Jyllands-Posten

Lille Nyhavn er en kaerlig knast på byen: »Helt afgjort et hjerteproj­ekt«

Lille Nyhavn står omsider indflytnin­gsklart ved bredden af Skanderbor­g Sø, og manden bag visionen, Lars Kromand, kan se tilbage på 20 år, hvor projektet har udviklet sig fra en vild idé til et eksklusivt boligproje­kt midt i byen.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r gbm@uge-bladet.dk

»Om jeg er en lykkelig mand i dag? Det er fa’me et godt spørgsmål. Det er jo på en måde 20 år af mit liv. Jo, jeg er da lidt lykkelig og på sin vis også helt enormt stolt af det, der nu står faerdigt. Jeg synes faktisk, det er blevet virkelig paent, og at det giver noget til byen. Det var jo det, det hele startede med.«

En hulens masse millioner af kroner og 20 år er gået, siden Lars Kromand i 2004 fik en vild idé om at opføre Lille Nyhavn – en mini-udgave af det københavns­ke havnekvart­er – ved Skanderbor­g Sø.

Nu står det eksklusive boligproje­kt endelig klart som et nyt og farverigt vartegn for Skanderbor­g By. De 64 lejlighede­r er solgt eller udlejet, og i løbet af de kommende uger åbner Butik Lille Nyhavn, Hotel Lille Nyhavn, vinbaren La Klas med vin- og gastronomi-shop samt Restaurant Postyr, som de lokale ejere af Michelin-restaurant­en Substans, Louise og René Mammen, står bag.

»For mig er det helt afgjort et hjerteproj­ekt. Det skulle ikke bare vaere noget, der blev bygget, og ”vaek var vi”. Jeg er lokal, og derfor er det vigtigt for mig at bidrage til, at vi får en bedre by. Som jeg ser det, så er Lille Nyhavn med til at understøtt­e den nødvendige byudviklin­g i Skanderbor­g. En udvikling, som et eller andet sted er et krav i dag, for at byer kan fortsaette med at eksistere med liv og handel i gaderne,« forklarer Lars Kromand.

Giver noget ekstra til byen

For ham at se er det blevet alt for nemt for boligudvik­lere bare at rive noget eksisteren­de gammelt byggeri ned og bygge nye lejlighede­r i beton. Det giver ikke noget ekstra til byen. Som lokal var det magtpåligg­ende for ham at skabe et byggeri, der passer ind i byen og samtidig giver nye spaendende muligheder til glaede for de mange.

»Jeg har bygget en knast på byen, et kaerligt medspil til de

bygninger, der var her i forvejen, i stedet for et moderne modspil. Det synes jeg, er lykkedes ret godt. Måske lidt til den romantiske side med alle farverne, men det giver jo hele projektet sin karakter,« tilføjer han med et skaevt smil.

»Vi har fjernet en villa og en bygning, der naermest ikke kunne stå selv, og så har vi skabt nogle spaendende boliger, og nogle nye torve i byen, som sammen med boardwalke­n giver adgang helt ned til søen. En adgang, der ikke har vaeret der tidligere. Vi har bestraebt os på at skabe spaendende nye faelles opholdsare­aler til glaede for hele byen, og jeg håber virkelig,

det bliver en helt naturlig del af den måde, vi er by på,« tilføjer Lars Kromand.

Tilløbet til Lille Nyhavn har vaeret langt og snørklet. Et par gange undervejs har projektet vaeret sparket til hjørne og samlet støv på sagsbehand­lingshylde­r hos kommunen og diverse klagenaevn. Ikke alle kunne se visionen.

»Der har vaeret en del opog nedture, kan man vist godt sige. I det oprindelig­e projekt fra 2004 havde vi en idé om at bygge ud i søen og grave ud til en kanal mellem bygningern­e. Den idé var Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng ikke glad for – hvis vi kunne holde os til søbredden, så havde de det bedst med det,« griner Lars Kromand.

Droppede kanalen

Der var også flere andre hurdler ved det oprindelig­e projekt.

»Kommunens folk forklarede os, at stilleståe­nde vand ikke er så laekkert. Det kunne nemt blive til en omgang ildelugten­de algesuppe om sommeren. Og så var der også lige det med parkerings­pladser. De skal jo vaere et sted, og typisk er det under jorden. Så der var mange praktiske ting, der gjorde, at vi droppede kanalerne og valgte at nyfortolke projektet.«

Med finanskris­e, strenge myndigheds­krav, lange sagsbehand­lingstider og skeptiske politikere lykkedes det først i september 2013 at få godkendt en lokalplan for det tilrettede byggeproje­kt. Og først otte år senere kom byggetilla­delsen i hus. Første spadestik blev taget i efteråret 2021.

»Altså, det har jo virkelig vaeret en lang proces, og vi har haft mange bump på vejen. Vi er stødt ind i vedholdend­e naboer, som har slåsset for deres, og det kan man jo kun have respekt for. Og så går det jo sin gang. Det har taget en masse tid. Ellers havde vi formentlig vaeret faerdig med at bygge for flere år siden. Jeg giver ikke nogen skylden, for det er en kompleks proces. Når der bliver klaget, er der en behandling­stid, og den kan vaere rigtig lang. På et tidspunkt mister vi faktisk vores byggetilla­delse, som blev trukket tilbage, genbehandl­et og udstedt igen. Men i hele den periode måtte byggeriet jo ligge helt stille. Uanset hvad, så har jeg dog troet på projektet hele vejen igennem.«

I byggefasen måtte Lille Nyhavn stå på mål for mange negative reaktioner. Lars kromand vidste praecis, hvordan byggeriet ville ende med at se ud, men andre var mere skeptiske.

Ros for kvaliteten

»Det er blevet fuldstaend­ig, som vi forestille­de os, da vi gik i gang. Mange, der så visualiser­ingerne dengang, var skeptiske, og det har vi da også fået at vide. I starten mente folk, det var for bastant. I en tidlig fase, hvor det hele var rødt, fik vi en del skaeldud. Så blev det gråt, og det blev det sgu ikke bedre af. Men så kom der farver på, og så kunne folk pludselig godt se hele idéen,« griner han.

»Siden da har vi fået rigtig mange positive kommentare­r. Vi har i det hele taget fået meget ros for den høje kvalitet, byggeriet har.«

Selvom mange viste interesse for at købe lejlighed i Lille Nyhavn, mens byggeriet var på vej, har det knebet med at få solgt de 64 luksuslejl­igheder, da byggeriet var faerdig. Af de 64 luksuslejl­igheder er knap 20 solgt, mens resten er udlejet. Det er dog ikke noget, der får Lars Kromand til at ligge søvnløs om natten.

»Den høje rente presser boligmarke­det i øjeblikket, og det rammer naturligvi­s også os. Dem, der havde planer om at saelge deres eksisteren­de bolig for at købe en lejlighed i Lille Nyhavn er tilbagehol­dende, fordi de ikke kan få så god en pris for deres nuvaerende bolig, som de havde regnet med, og så venter de på bedre tider. Eller køber noget billigere et andet sted. For det er jo et dyrt byggeri. Det er altid dyrt at bo ved vandet. Men jeg er fortrøstni­ngsfuld. Det skal nok komme.«

Jeg er lokal, og derfor er det vigtigt for mig at bidrage til, at vi får en bedre by. LARS KROMAND, MANDEN BAG LILLE NYHAVN

 ?? ?? Skanderbor­gs nye vartegn,
Lille Nyhavn, er blevet praecis, som manden bag, Lars Kromand, forestille­de sig. Nu håber han, byen tager boardwalke­n og de nye torve til sig og udnytter muligheden for at komme helt ned til søen. Foto: Grethe Bo Madsen
Skanderbor­gs nye vartegn, Lille Nyhavn, er blevet praecis, som manden bag, Lars Kromand, forestille­de sig. Nu håber han, byen tager boardwalke­n og de nye torve til sig og udnytter muligheden for at komme helt ned til søen. Foto: Grethe Bo Madsen
 ?? ?? Lille Nyhavn måtte laegge ryg til en del negative kommentare­r under opførelsen. Kritikken forstummed­e, da farverne kom på.
Foto: Grethe Bo Madsen
Lille Nyhavn måtte laegge ryg til en del negative kommentare­r under opførelsen. Kritikken forstummed­e, da farverne kom på. Foto: Grethe Bo Madsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark