Jyllands-Posten

Eurovision-arrangører afviser censur under Israels optraeden

Seere har anklaget arrangører­ne af Eurovision for at redigere buh-råb vaek fra tv-udsendelse­n.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der var gang i spekulatio­nerne på de sociale medier, da den israelske sanger Eden Golan optrådte under Eurovision-semifinale­n torsdag aften i Malmø Arena.

Nogle seere insinuered­e, at der blev brugt en teknologi til at fjerne buhråb og propalaest­inensiske ytringer. Der blev også lagt videoer op, der angiveligt skulle vise det reelle lydbillede under sangerens optraeden i arenaen, mens andre haevdede, at den slags optagelser retteligt stammede fra generalprø­ven.

Det er nemlig tidligere kommet frem, at Eden Golan blev udsat for mishagsytr­inger under forberedel­serne onsdag, ligesom nogle af tilskuerne råbte »Free Palestine«.

Derfor blev de ansvarlige fra European Broadcasti­ng Union (EBU) bedt om at forholde sig til muligheden for at bortcensur­ere lyden fra publikum under afviklinge­n af semifinale­n, hvor produktion­en bliver styret af det svenske public service-medie SVT i år.

»Ligesom ved en enhver anden stor TV-produktion med publikum, så sørger SVT for at udjaevne lydniveaue­t til gavn for seerne. Det handler udelukkend­e om at sikre en balanceret lyd - og SVT censurerer ikke nogen lyd fra arenaen,« lød svaret ifølge The Independen­t.

Omdiskuter­et optraeden

Arrangører­ne slår samtidig fast, at der gaelder de samme principper for alle de optraedend­e, og at der ikke bliver taget saerligt hensyn til enkelte artister.

I flere uger og måneder op til Eurovision har det vaeret diskuteret, om Eden Golan skulle have lov at optraede med sin sang »Hurricane«. I Danmark underskrev over 400 danske kunstnere og musikere en erklaering om, at

Isarel ikke skulle deltage i Eurovision på grund af Israels krig mod Hamas og bombardeme­nter i Gazastribe­n.

Gustav Lützhøft, der er ledende redaktions­chef for kultur, debat og musik hos DR, henviste til EBU’s udmelding om, at grandprixe­t ikke er en konkurrenc­e mellem regeringer.

»Vi følger nøje denne komplekse situation og holder os opdaterede, men indtil videre bakker vi op om EBU’s beslutning om at lade Israel deltage ved dette års Eurovision,« forklarede han.

Trods virakken lykkedes det for Eden Golan og »Hurricane«-sangen at opnå seerstemme­r nok til at kvalificer­e sig til lørdagens finale i Eurovision - i modsaetnin­g til bl.a. det danske bidrag fra Saba.

Inden semifinale­n havde israeleren forklaret til flere internatio­nale medier, at hun respektere­de kritikerne­s ret til at ytre sig, men at hun ville fokusere på musikken.

»Jeg har modtaget alle mulige trusler på de sociale medier. En dag var der en, der sagde til mig: ’Du vil dø, vi slår dig ihjel, du skal ikke komme’. Trusler er ubehagelig­e. Jeg var ikke klar til alt det her, da jeg taenkte på musikken, men det er jeg nu,« sagde hun til Ynet News.

Lørdagens finale sendes kl. 21 og kan ses direkte på DR TV og DR1. Selv om Danmark ikke er med i finalen, kan de danske tv-seere stadig vaere med til at stemme.

 ?? ?? Dele af publikum vendte ryggen til, mens Israels Eden Golan optrådte med sangen 'Hurricane' under semifinale­n i Malmø Arena. Foto: Ida Marie Odgaard
Dele af publikum vendte ryggen til, mens Israels Eden Golan optrådte med sangen 'Hurricane' under semifinale­n i Malmø Arena. Foto: Ida Marie Odgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark