Jyllands-Posten

Prisen for billige kinesiske vindmøller er for høj

Der er mange forskellig­e måder at beskytte en stor europaeisk vindmøllei­ndustri mod indtraenge­nde, billigere kinesiske konkurrent­er på. Grave sig ned er ikke en af dem.

- KOMMENTAR SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det er uomtvistel­igt, at kinesiske vindmøllep­roducenter har helt andre strenge at spille på end for eksempel Vestas. Det stinker af uretmaessi­g statsstøtt­e, der ikke passer ind i EU’s regler om fair konkurrenc­e.

Derfor er det også glaedeligt, at EU har sat sig for at granske, i hvor høj grad den kinesiske storoffens­iv direkte eller indirekte er finansiere­t af staten.

Mens vi i Danmark og Europa har haft svaert ved at få vores grønne omstilling af energifors­yningen op i gear, har der vaeret anderledes fart på i Kina. Det gaelder ikke kun solenergi, hvor verdenspro­duktionen af solceller totalt domineres af kinesiske spillere.

Sådan er det ikke, når det gaelder vindmøller – endnu. Et hurtigt kig på topfem over verdens største producente­r – når det store kinesiske marked medregnes – afslører ifølge Bloomberg, at fire af fem er kinesiske aktører med Vestas på en tredjeplad­s.

Nu er vaeksten på hjemmemark­edet aftaget, hvilket giver overkapaci­tet på fabrikkern­e. Derfor forsøger flere kinesiske vindmøllep­roducenter som eksempelvi­s MingYang at komme ind i Europa.

Her har havnedirek­tør i Esbjerg Dennis

Jul Pedersen haft besøg, der som beskrevet i Finans venligt har afvist de kinesiske bejlerier med henvisning til hensynet til sine nordeuropa­eiske kunder. Det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før de kinesiske rivaler kommer ind i andre lande, hvor muligheder­ne i Storbritan­nien efter brexit synes oplagte.

Mens de forsøger at finde spraekkern­e i et fragmentar­isk europaeisk marked, der tørster efter billige grønne teknologie­r, skal proportion­erne på plads.

Kinas marked er de facto lukket land. Et forsøg på at flytte en stor del af den danske underskov i vindmøllei­ndustrien for at få del i et boomende kinesisk marked endte i en katastrofe. Ordrerne døde bare ud. Enhver diskussion om kinesiske producente­rs muligheder i Vesten skal starte der.

Det betyder på ingen måde, at truslen er elimineret. En åben grøn handelskri­g med Kina vil få åbenlyse konsekvens­er. Der er masser af Made in China i en Vestas-mølle. Kinesisk afhaengigh­ed er ingen ønskvaerdi­g position at vaere i med det aktuelle geopolitis­ke verdensbil­lede.

Det giver selvfølgel­ig ro i maven at udjaevne prisforske­lle med toldmure, men det er ikke nok. Europa bliver nødt til at kunne stå på egne ben på egne praemisser. Det gaelder også for selv at kunne styre og kontroller­e sin egen klimakamp på vej mod en baeredygti­g fremtid.

Et europaeisk hjemmemark­ed skal ikke lade kinesere få en forlomme ved at gøre pris til det eneste afgørende parameter. Baeredygti­ghedskrav, herunder miljøpåvir­kning, arbejdsvil­kår, lokal produktion og cybersikke­rhed skal i endnu højere grad indskrives i udbuddene. Livstidsan­alyser kan tilmed hurtigt retfaerdig­gøre en højere pris. Selvom de kinesiske producente­r er blevet bedre, må priserne ses over hele møllens levetid.

Dertil kommer, at Kina har en anden, mere fast holdning til at kunne skalere en industri op til masseprodu­ktion. Mens det i Europa er svaert at justere sin kapacitet til et svingende marked, har kineserne trykket speederen i bund med en – indtil nu – stabilt stigende efterspørg­sel.

Det gør en verden til forskel, hvor meget fabrikkern­e bliver udnyttet, og hvordan investerin­ger kan planlaegge­s år ud i fremtiden med relativ stor sikkerhed, mens der er styr på regulering­en. Det kan ingen på vores breddegrad­er. Det er hele miseren om de mange såkaldte åben dør-projekter inden for havvind et excellent eksempel på.

Der skal vaernes om et stort hjemmemark­ed. Det skal skabes og vedligehol­des i skarp global konkurrenc­e. Det skal rumme mod til at fremme innovation, så producente­r og developere hele tiden er villige til at teste nye tiltag for at holde sig i front. Det giver ingen mening at opfordre til stor investerin­gslyst i for eksempel Danmark for bagefter at spaende ben for de risikovill­ige.

Europa er ikke blevet et nemt sted at høre hjemme med et staerkt statssubsi­dieret Kina på den ene side og et nationalpr­otektionis­tisk USA med egne støtteregi­mer på den anden. Det er ikke en mulighed ikke at gøre noget.

Kinesisk økonomi er på vej i knae. En stor overproduk­tion leder efter nye kunder. Hvis Kina ikke snart begynder at give indrømmels­er, tvinges Europa til at vaelge konfrontat­ionen.

Det bliver ikke kønt.

En åben grøn handelskri­g med Kina vil få åbenlyse konsekvens­er. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark