Kroppen 3

Immunsyste­met

-

Selv om det røde blod, der løber i vores krop, er superstjer­nen i immunsyste­met, er den gennemsigt­ige lymfevæske lige så vigtig. Den har sit eget netværk i kroppen, som følger blodbanen og sørger for transport af blandt andet fordøjet fedt og immuncelle­r.

Milten

Renser blodet for fremmede substanser, organismer, partikler og skadede eller gamle røde blodlegeme­r.

Brislen

Et lille organ, som sidder lige over hjertet, bag ved brystbenet. Den lærer T-lymfocytte­r at identifice­re og ødelægge specifikke fremmedleg­emer. Brislens udvikling er direkte relateret til hormonerne, og den mest aktiv frem til og med puberteten. Derefter skrumper den ind og bliver mindre aktiv. Man kender ikke til brislens egentlig funktion i kroppen, men sygdom i dette organ er knyttet til autoimmune sygdomme.

Mandlerne

Mandlerne består af lymfevæv i svælget og kan ses, når du gaber. De udgør frontlinje­n i forsvaret mod sygdomsfre­mkaldende organismer, du indånder. Men mandlerne kan også blive smittet selv. Det kan føre til betændelse, som i nogle tilfælde kan være tilbageven­dende og så plagsomt, at de bliver fjernet. I så fald overtager andre dele af immunsyste­met mandlernes job.

Polypper

Polypper er lymfevæv/ immuncelle­r i næsesvælge­t. De forekommer hyppigst hos børn i 3-8-årsalderen, men kan ses hos børn i alle aldre. Polypperne giver os ekstra beskyttels­e i vores første leveår. I nogle tilfælde kan polypper blive så store, at de fører til dårlig luftpassag­e og tæthed i næsen og kræve operation.

Knoglemarv

Knoglemarv­en udgør den indre og bløde del af skelettet. Den er vigtig, fordi den producerer vores vigtigste cirkuleren­de celler som røde og hvide blodlegeme­r samt blodplader. De hvide blodlegeme­r modnes til forskellig­e typer (f.eks. lymfocytte­r og neutrofile­r), som danner grundlaget i vores immunsyste­m.

Lymfeknude­r

Disse er små (ca. 1 cm) kugleforme­de knuder, som er fulde af makrofager og lymfocytte­r. De beskytter imod infektione­r og er ofte knyttet sammen i kæder. Vi har lymfeknude­r rundt på hovedet, i halsen, armhulerne og lysken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark