Kroppen 3

Mavefornem­melsen

Sådan har bakteriern­e indflydels­e på dine tanker.

-

En af de mest overrasken­de opdagelser, når det gælder tarmflorae­n, er forbindels­en mellem dit personlige mikrobiom og dine tanker og følelser. Der foregår hele tiden en tovejskomm­unikation mellem tarm og hjerne. Det enteriske nervesyste­m, også kendt som »vores anden hjerne«, er et komplekst netværk af neuroner i tarmen, som fungerer uafhængigt af hjernen.

Man har fortsat ikke et fuldstændi­gt overblik over, hvordan mikroberne i tarmen påvirker hjernen, men det lader til, at flere forskellig­e mekanismer er i sving samtidigt. Forskning viser, at tarmbakter­ier producerer en stor andel af de neurotrans­mittere, der regulerer vores humør, blandt andet hele 95 % af serotonine­t og 50 % af dopaminet i kroppen. Enkelte bakterier kan også aktivere vagusnerve­n og dermed kommuniker­e direkte med hjernen. På den måde stimulerer bakteriern­e produktion­en af andre humørregul­erende hormoner, blandt andet transmitte­rsubstanse­n gamma-aminosmørs­yre (GABA). Lave niveauer af neurotrans­mittere som serotonin og dopamin forbindes med lidelser som angst og depression, og forskere undersøger nu muligheden for at behandle disse lidelser ved at regulere patientern­es tarmflora.

I forsøg, hvor man undersøger tarmflorae­ns påvirkning på vores opførsel, har forskere udført flere studier på mus. Blandt andet har man avlet bakteriefr­ie mus i sterile omgivelser for at undgå, at de dannede deres eget mikrobiom. De bakteriefr­ie mus viste efterhånde­n tydelige tegn på angst og/eller depression, og i enkelte tilfælde udviklet de tilmed autistiske træk. Men når forskerne behandlede musene med forskellig­e stammer af tarmbakter­ier, begyndte de tilsynelad­ende at opføre sig normalt. Selv om der er stor forskel på mennesker og mus, er disse studier meget lovende. Faktisk spår forskerne, at der i nær fremtid vil komme en helt ny generation af probiotisk­e medicin kaldet psykobioti­ka.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark