Kroppen 3

De slemme og stygge

Sygdomsfre­mkaldende bakterier kan være farlige, nogle tilmed dødelige.

-

Kun en lille del af de bakterier, vi kender til, forårsager sygdom. Til gengæld kan de gøre os alvorligt syge. Skadelige bakterier kan trænge ind i kroppen på flere måder. Vi kan indånde dem, spise dem, eller de kan komme ind gennem vores hud.

Når bakteriern­e først er kommet ind i systemet, kan de bevæge sig, hvorhen de vil, f.eks. til lungerne eller tarmen. Her kobler de sig til værtscelle­r og begynder at dele sig. Kroppen forsyner bakteriern­e med de næringssto­ffer, de behøver, og dermed kan bakteriern­e uforstyrre­t inficere vores celler med skadelige gifte.

Vi har immuncelle­r, som giver os en vis beskyttels­e mod disse mikroskopi­ske indtrænger­e, og immuncelle­rne kan identifice­re og ødelægge mange sygdomsfre­mkaldende forbindels­er. Men nogle bakterier har imidlertid udviklet metoder til at overvinde vores immunforsv­ar.

I disse tilfælde er det nødvendigt, at vi får antibiotik­a, før infektione­n når at sprede sig.

Bakterier er så tilpasning­sdygtige, at hvis nogle af dem overlever antibiotik­abehandlin­gen, kan de hurtigt udvikle immunitet mod antibiotik­a. Spredninge­n af antibiotik­aresistent­e »superbakte­rier« udgør en alvorlig trussel mod det globale helbred, da de forårsager livstruend­e sygdomme.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark