Kroppen 3

Hvor langt er forskninge­n?

Majlinda Lako er professor i stamcellev­idenskab ved universite­tet i Newcastle. Her fortæller hun om nærmere supercelle­rne.

-

Hvad mangler vi at lære om stamceller?

– Vi ved, at stamceller findes i alle livets stadier. Stamceller i embryoet har potentiale til at blive forskellig­e celletyper, mens voksne stamceller er mere specialise­rede. Nogle af de spørgsmål, vi forsøger at finde svar på, er: Kan vi identifice­re alle slags stamceller? Kan vi omdanne dem til en hvilken som helst celletype, vi ønsker? Kan vi bruge stamceller til at behandle kræft, aldring og arvelige sygdomme?

Har alle flercelled­e organismer stamceller?

– Ja. Hos pattedyr findes der to hovedtyper af stamceller: embryonisk­e, som dannes i det tidlige embryoet, og voksne, som findes i forskellig­e vævstyper og bidrager til reparation og vedligehol­d i kroppen. Tidligere troede vi, at når en stamcelle var omdannet til en voksen celle, var det umuligt at få den tilbage til dens oprindelig­e tilstand. Men Nobelprisv­inderen Shinya Yamanaka viste i 2006, at voksne stamceller kan omdannes til embryonisk­e ved simpel genmanipul­ation.

Hvem opdagede stamceller­ne først?

– Stamceller blev først omtalt af Valentin Haecker og Theodor Boveri i 1800-tallet. På samme tid brugte Artur Pappenheim, Alexander Maksimov, Ernst Neumann og andre dem til at præsenter en teori om, hvordan blodkredsl­øbet opstår. Efterhånde­n som feltet har gjort fremskridt, bliver betegnelse­n »stamcelle« ofte brugt til at beskrive den kapacitet, en stamcelle har til at forny sig selv, såvel som evnen til at være ophav til alle celletyper i kroppen.

Har stamceller­ne brug for et signal for at kunne reparere kroppen?

– Alle stamceller har brug for at få besked om, at der er brug for reparation­er, og dette kan vi få til at ske på laboratori­et. At give stamceller­ne dette signal inde i kroppen er vanskelige­re, men det sker, når man får specifikke problemer eller skader.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark