Kroppen 3

At leve uden angst

-

Selvhjælps­guruer og motivation­sbøger opfordrer os ofte til at leve fri for angst og frygt – men en tilværelse uden frygt ville faktisk være livsfarlig. Studier har vist, at man tager større chanser, når amygdala ikke virker, som den skal. Alvorlig skade i denne del af hjernen kan bevirke, at personer overhovede­t ikke føler frygt. Og så kan man let rode sig ud i nogle rigtig farlige situatione­r!

I mere end 25 år har forskere studeret en patient, som ikke har nogen amygdala. Den anonyme kvinde har oplevet mange traumatisk­e oplevelser. Hun er blevet truet med kniv, pistol og næsten mistet livet i en voldsepiso­de i hjemmet. Hun reagerede imidlertid aldrig med frygt eller desperatio­n, selv om hendes liv var i akut fare.

Forskerne har blandt andet taget kvinden med til en dyrepark, og selv om hun hævdede, at hun hadede dem, blev hun draget af edderkoppe­rne og slangerne. Forskerne blev fascineret af hendes nysgerrigh­ed og bemærkede, at hun gerne ville røre ved de farligste dyr til trods for gentagne advarsler fra de ansatte. Forskerne fandt, at kvindens manglende evne til at opfatte og reagere på farlige situatione­r havde bidraget til hendes mange traumatisk­e oplevelser.

Ved at studere patienter som denne kvinde håber forskere på at kunne lære mere om frygt og finde nye måder at hjælpe personer, der lider af angst. Behandling­er rettet mod amygdala kan f.eks. hjælpe personer, der lider af posttrauma­tisk stress.

»Studier har vist at man tager større chancer, når amygdala ikke virker, som den skal«

 ??  ??
 ??  ?? Personer med en skadet amygdala ender oftere i farlige situatione­r.
Personer med en skadet amygdala ender oftere i farlige situatione­r.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark