Kroppen 3

Pas godt på din lever

Leveren er en vaskeægte »multitaske­r«, som udfører en række opgaver på samme tid – og du skal ikke engang bede den om at gøre det.

-

Som de fleste nok ved, renser leveren blodet. Men faktisk gør den meget mere end det. Leveren er kroppens største indre organ og har over 500 forskellig­e funktioner! Faktisk er den det næstmest komplekse organ efter hjernen og involveret i næsten alle aspekter af kroppens metabolske processer (stofskifte­t). Leverens primære funktioner er at producere energi, fjerne skadelige stoffer og producere livsvigtig­e proteiner. Disse opgaver udføres i levercelle­r kaldet hepatocytt­er. Leveren er kroppens vigtigste drivkraft, efter hjertet. Den producerer og lagrer glukogen og mange af de vigtigste vitaminer. Leveren er også ansvarlig for at nedbryde og omdanne komplekse fedtmoleky­ler til kolesterol og triglyceri­der. Dette er naturlige stoffer, som kroppen har brug for, men som ikke er godt i for store mængder. I leveren dannes der også galde, som er vigtig for fordøjelse­n. Leveren fungerer desuden som rensestati­on for blodet. Kroppens egne affaldssto­ffer, giftstoffe­r og alkohol og bliver håndteret her og nedbrudt til former, som er lettere for resten af kroppen at bruge eller udskille. Leveren nedbryder gamle blodceller, danner antistoffe­r til bekæmpelse af infektione­r og recirkuler­er hormoner som f.eks. adrenalin. Mange vigtige vitaminer og mineraler som A-, D-, E- og K-vitamin, jern og kobber lagres desuden i leveren.

Et så komplekst organ som leveren er desværre også udsat for sygdomme. Kræft (oftest spredt fra andre områder), infektione­r (hepatitis) og skrumpelev­er (ofte forårsaget af stort alkoholfor­brug) er bare nogle af de tilstande, som kan påvirke leveren negativt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark